Školarci Slobodne aktivnosti 17. prosinca 2016.

Umjesto spavanja do podneva, idemo u planine!

Udruga Praktikum
Foto: Udruga Praktikum
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u prirodi, mogu biti djeca! Mogu osjetiti slobodu kretanja, udisati svježi zrak, prikupljati plodove prirode, radovati se svakom pužu, cvijetu ili kapljicama kiše! Zablatiti se, zašto ne? Ako naučimo našu djecu promatrati prirodu, u njima će se razviti strahopoštovanje i zahvalnost

Izađite u prirodu, planinarite, provedite kvalitetno vrijeme s vašom djecom na svježem zraku i dopustite im da se ponašaju kao djeca, da budu djeca, a dopustite i sebi s vremena na vrijeme da ono dijete koje i dalje čuči u vama sretno iskoči na površinu!Često se događa da ljudi na planinama spontano zapjevaju i radosno pjevuše, poput neke ekspresije izazvane regenerirajućom energijom planina!

Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma. Svakako, vrijeme provedeno u prirodi dobro je za naše zdravlje, no nažalost sve manje vremena provodimo u prirodi, a sve više sjedimo hipnotizirani pred raznim ekranima. Zanimljivo je promatrati kako djeca iz današnjeg tehnološkog doba na planinarenju u prirodi brzo počnu poštivati izbalansirani ritam prirode. Hiperaktivne umiruje, a one sramežljivije priroda izbalansira.

Na planini s djecom vlada atmosfera zajedništva

Djeca u prirodi, mogu biti djeca! Mogu osjetiti slobodu kretanja, udisati svježi zrak, prikupljati plodove prirode, radovati se svakom pužu, cvijetu ili kapljicama kiše! Zablatiti se, zašto ne? Ako naučimo našu djecu promatrati prirodu, u njima će se razviti strahopoštovanje i zahvalnost, a osvijestit će i prirodni tijek i vijek transformacije.

udruga praktikum | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum

Planine su oduvijek zauzimale posebno mjesto u duhovnosti svjetskih civilizacija. Svaka civilizacija ima svoju svetu planinu. U planinama dominira vertikalni element. Hodamo li uzbrdo, usredotočujemo se na jednu točku, dok spuštanje potiče perifernu svijest, svijest o postojanju panorame. Kad šećemo dobrim tempom, ni prebrzo ni presporo, osjećamo kako smo jedno sa svijetom.

Na planini s djecom uvijek vlada atmosfera zajedništva, kada vodim djecu u prirodu, izgledamo kao neka ekipa iz sedamdesetih! Igranje vani, danas podsjeća na prošla vremena, i pored svog komfora koji današnji svijet pruža, često su naša djeca lišena onih osnovnih prirodnih stvari.

Vrlo jednostavan recept da ne zakržljaju osjetila naše djece je upravo boravak u prirodi! To je kao da su tijelo, um i svijet u stanju harmonije. Šećemo, kako bi naučili razmišljati! I naravno planinareći s djecom neizbježno je grljenje stabala! Probajte! Divno je promatrati djecu kako se spontano prepuštaju obnavljajućoj energiji stabala i kako često traže da se ta „igra“ ponovi!

U prirodi učimo o životu

Naravno boravak u prirodi nije samo stvar čistog zraka - u prirodi se najbolje uči ne samo o životu u prirodi, već životu uopće. Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli, prijateljstvo se ne mjeri po marki tenisica ili telefona, već obostranog osjećaja sreće i osmijeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene.

udruga praktikum | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum

Hrana je posebno ukusna na planini, a djeca na planinarenju sve dijele, od čokoladice do vode. Prijateljstva postaju čvrsta, djeca prolaze zajedno iste napore do vrha planine. Potiče i samopouzdanje, jer na planini nema predaje, a svladavanje prepreka ih ojačava reflektirajući se i na njihov pristup problemima u svakodnevnom životu.

Planinarenje je uvjerljivo jedna od najzdravijih aktivnosti, a činjenica da se odvija u prirodi, na najljepšim mjestima koja možemo zamisliti, još više daje na značaju istog. Osjećaj duhovnog zadovoljstva koje nadjačava potrebu za materijalnim, promijenit će vašu djecu iz korijena. Zato… planinarite!

Udruga Praktikum planine | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum

Anegdota s jednog od naših planinarenja

1. dan, negdje na Sljemenu, 15 minuta nakon polaska:
- Joj, teta, koliko smo već kilometara prošli?
- Gladan sam!
- Žedna sam!
- Imamo još puno?
- Bolje da sam ostao doma i igrao igrice…

2. dan planinarenja naši mališani hodali su četiri sata, većinom s osmijehom na licu i pjevajući.

Bez grintanja.
Bravo!

Umjetnost u prirodi - planinarenje na Medvednici

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade uz stručno vodstvo uspješno provodi programe planinarenja na Medvednici pod nazivom „Umjetnost u prirodi“. Sljedeći program planinarenja predviđen je za vrijeme zimskih praznika, odmah nakon Nove godine! Uz planinarenje, predviđene su i igre na snijegu, spavanje i klopa u Planinarskom domu Runolist. Kreativan program u prirodi za vrijeme školskih praznika

Prikupljat će se i prirodni materijali za izradu malih umjetničkih djela na likovnim radionicama, pripovijedat će se bajke i igrati razne društvene igre. Predviđen je i obilazak izvora Šumarev grob te posjet Rudniku Zrinskom!

Programi se odvijaju za vrijeme školskih praznika tijekom svih godišnjih doba i namijenjeni su djeci osnovnoškolcima na kojima polaznici upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na likovnim radionicama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.