Beba Zdravlje i njega bebe 19. lipnja 2019.

Na putu s najmlađima: Kako mališanima olakšati putovanje

sjedalica auto beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izbjegavaj vikend - djetetu će biti ugodnije s pamučnom krpom na autosjedalici. Dobro je stajati i nekoliko puta da se dijete odmori, promijeni pelenu i razbij monotoniju

Odlazak na ljetovanje vrlo se lagano može pretvoriti u noćnu moru provedeš li u vožnji nekoliko sati, a dijete na stražnjem sjedalu cijelo vrijeme neutješno plače iziritirano vrućinom. Prije putovanja roditelji bi se trebali pripremiti kako bi tijek vožnje prošao s najmanjom mogućom količinom stresa, kako za djecu tako i za njih. Premda su ljeti vrućine nesnosne tijekom gotovo cijelog dana, postoji nekoliko stvari kojima možeš sebi i mališanu olakšati putovanje.

Specijalist pedijatar dr. Giovana Armano preporučuje za početak da se djecu za put odjeneš u prozračnu odjeću u kojoj im neće biti vruće te da je potrebno pripremiti rezervnu robicu za presvlačenje u slučaju da se dijete jako oznoji ili ako povrati u vožnji. 

Sve što trebate znati za siguran boravak na plaži

"Ako roditelji kreću prema destinaciji koja je udaljena 2-3 sata vožnje, dobro je krenuti na put što ranije ujutro, dok nisu velike vrućine. Za duža putovanja preporučljivije je krenuti noću, kad su temperature niže, da se na odredište dođe u ranim jutarnjim satima.", kaže dr. Armano, dodajući kako djecu obavezno treba smjestiti u autosjedalice, na koje se može staviti pamučna plahtica da se dijete dodatno ne znoji.

beba kovčeg kofer putovanje ljeto Možda te zanima... Što ponijeti na ljetovanje s bebom? Beba

auto sjedalica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema za put

Prije puta svakako je dobro jako provjetriti vozilo i rashladiti ga ako je stajalo na suncu. Klimu, dodaje dr. Armano, treba upaliti u autu ako je neophodno, inače će, dodaje, biti dovoljno zračenje (puhanje). Najvažnije je obratiti pažnju da klima ili zračenje ne pušu direktno na djecu. Razlika u vanjskoj temperaturi i temperaturi u vozilu ne bi smjela biti veća od nekoliko stupnjeva.

"Na put treba uzeti dosta tekućine, po mogućnosti običnu vodu. Stavite li je u termosicu, voda će tijekom cijelog puta imati ugodnu temperaturu za piće. Također, djeci prije putovanja ne treba davati veće količine hrane niti gazirane sokove.", ističe dr. Giovana Armano.

Kako djeci olakšati ljetne vrućine?

Na duljim putovanjima treba stati i odmoriti se i nekoliko puta, u pravilu svaka dva sata, kako bi dijete moglo protegnuti nožice, istrčati se, udahnuti zraka, obaviti nuždu. Samo vrijeme putovanja možeš skratiti pričajući priče, ili pjevanjem djetetu, ili igrajte neku igru. Ako ikako možeš, za putovanje izaberi dan u tjednu kada nisu prometne špice, kako se putovanje ne bi nepotrebno produljilo.

beba kolica Možda te zanima... Ne prekrivajte kolica, to može dovesti do pregrijavanja bebe Beba

Nekoliko puta podojite bebu

Tijekom vožnje mogu pojesti štapiće, no nikako im ne bi trebalo davati tešku i masnu hranu poput sendviča s majonezom, čipsa ili čokoladu, objašnjava dr. Armano, dodajući da s hranom treba biti oprezan, pogotovo kod djece za koju roditelji znaju da im može biti mučno. Putuješ li s bebom mlađom od šest mjeseci, svakako treba nekoliko puta stati da majka podoji dijete. Ako dijete osim majčina mlijeka uzima drugu hranu, tad mu možeš ponuditi i dodatno malo po malo vode.

dojenje djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Video: Kako zaštititi dijete od sunca?

Akupresurne narukvice

Što se tiče bolesti putovanja (kinetoza) i mučnine tijekom vožnje, većoj djeci mogu se dati tabletice protiv mučnine, a manja djeca mogu koristiti akupresurne narukvice ili homeopatske pripravke. Možeš ih nabaviti u ljekarni, gdje ćeš dobiti i upute za korištenje.

Plan putovanja dobro je pokušati uskladiti s bebinim bioritmom, tako da po mogućnosti odspava barem dio puta. Ugodnijoj atmosferi u automobilu pomoći će i sjenila na prozorima koja će ublažiti dotok sunčeva svjetla i topline. Nije loše dijete tijekom vožnje namazati zaštitnom kremom za sunce.

Kako tretirati ljetni osip od znoja?

Ne ostavljajte dijete u autu!

Nikada, a pogotovo ne po vrućinama, ne ostavljaj djecu bez nadzora u automobilu, makar je upaljena klima. Po velikim vrućinama temperatura u vozilu može se u samo nekoliko minuta popeti i na više od 40 stupnjeva! Ako je dijete zaspalo i ne želiš ga buditi, moraš ostati s njim.

Uvijek se sjeti kako je i maloj djeci vruće kad je i nama vruće, no ona su mnogo osjetljivija. Ako vidiš da je dijete pretjerano nemirno, plačljivo, ako mu je koža vlažna, znači da mu je vruće pa ga rashladite i dajte mu vode.

trudnica putovanje Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje tijekom trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.