Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. veljače 2018.

Dijete vrištalo satima na putu: Kako reagirati kao roditelj?

Foto: YouTube/Shane Townley
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete koji vrišti u javnom prijevozu apsolutna je noćna mora za sve putnike, posebno ako ste u višesatnom letu u zrakoplovu i ne možete učiniti ništa do kraja samog leta

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila snimka osmosatnog prekooceanskog leta iz Njemačke do New Jerseya na kojem su svi putnici bili prisiljeni slušati trogodišnje dijete koje je neprestano vrištalo

putovanje djeca avion Možda te zanima... Nestašni mališani na putovanjima - noćna mora roditelja i turista Vrtić

Petominutni video započinje penjanjem djeteta po sjedalima dok ga njegova majka pokušava smiriti i govori mu da sjedne na svoje mjesto. Očajna majka na samom početku je pitala stjuardesu može li koristiti WiFi kako bi privukla djetetovu pažnju s iPadom, ali to joj nije uspjelo. U snimci koja kruži internetom možete čuti ispade bijesa trogodišnjaka kojeg su putnici prozvali 'demonskim djetetom':

Naravno, putnicima je laknulo kada je zrakoplov sletio, a jedan komentar možete čuti i na kraju samog videa: "Koja noćna mora, osam sati vrištanja!" I iako je roditeljima lakše suosjećati s ovom mamom, kojoj je zasigurno bilo jako neugodno, ne postoji opravdanje za ovakvo ponašanje

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

Postavlja se pitanje što učiniti u takvoj situaciji?

Priča je svima dobro poznata – vrišteći trogodišnjak se baca po podu, vitla rukama i nogama, crven u licu udara sve oko sebe, dere se, grebe, pjeni, ukratko – njegovo ponašanje više nalikuje epileptičnom napadu nego protestu.

ispad bijesa, temper tantrum, plač, dijete | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Dijete od dvije ili tri godine ne može se samo smiriti – ono nema kapacitet emocionalne samoregulacije. Potrebna mu je mama, ili voljeni skrbnik, kako bi svoj ekscitirani sustav doveo u stanje mira i ravnoteže. Tijekom temper tantruma aktivan je limbički (nesvjesni) dio mozga – dijete svoje ponašanje apsolutno ne može kontrolirati, već mu se ono događa. Zaglavilo je u emocionalnom vrtlogu te upravo zbog toga priče o manipulaciji jednostavno ne drže vodu", objašnjava Jelena Stanković, iz centra za Prirodno roditeljstvo.

"Koliko god je vama u tom trenutku teško, vašem djetetu je još teže. Događa mu se nešto vrlo intenzivno i vrlo neugodno, a samo ne može učiniti ništa da to prestane", dodaje sociologinja Stanković. Pročitajte njezin odgovor na pitanje što napraviti kada dijete ima ispade bijesa koji se nikako ne mogu iskontrolirati.

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum Vrtić

Kako biste vi reagirali kao majka, a kako kao putnici koji su osam sati prekrivali svoje uši? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.