Školarci Slobodne aktivnosti 30. srpnja 2018.

Obiteljska zabava na ljetovanju: Igre za plažu i terasu

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naš kolumnist, Žarko Pintar, predsjednik udruge 'Igranje', preporučuje obiteljske moderne igre za plažu, kofer i terasu

U ovom članku, predložit ću vam desetak zgodnih igara koje mogu igrati manji i nešto veći malci + njihovi roditelji. Naravno, mogu ih igrati i svi ostali i vjerujem da će se s njima dobro zabaviti, a primijetiti ćete da niti jedna od njih nema kockice i sve imaju određeni edukativni karakter, pa razvijaju razne vještine, osobito kod djece.

Uglavnom svi prijedlozi igara nabavljivi su u našim trgovinama s vremena na vrijeme, pa što ulovite u datom trenutku – ulovite. Ako trebate pomoć oko nabavke ili vas muče pravila – info@igranje.hr ili naš forum i naša će vam udruga pomoći.

Možda te zanima... Vodič kroz društvene igre: Baci kockice i (ne)idi Vrtić

Naravno da ima cijela hrpa igara koje su podesne za putovanja no ja sam ove odabrao jer ih imam u vlastitoj igroteci, znam da su dobre za sve uzraste, dobar dio njih pokupio je razne nagrade ili bar nominacije, imaju jednostavna pravila koja se brzo svladaju i same igre nisu teške. Drugačije su od svega što se do sada igrali, ali definitivno nisu teške! A ni pravila nije problem pročitati umjesto poglavlja nekog ljubića na plaži. 

Ako kliknete na naslove igara dobiti ćete i detalje o igri na našim web stranicama, pa ću ovdje pisati tek kraće opise uz kakvu prigodnu fotku.

Pa krenimo…

Dobble

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Ovo je čista igra zapažanja. Karte su simpatično kružnog oblika, a takva je i kutija. Od igrača se ne traži ništa posebno. Dovoljno je spaziti dva ista lika na dvije različite karte i biti prvi koji to objavi. Svaka karta ima bar jedan isti lik s drugom kartom, samo ga treba dobro potražiti. Igra, štoviše ima pet različitih načina na koje se može igrati, pa zavisno o tome ponekad trebate skupiti što više karata, ponekad ih se svih trebate što prije riješiti itd. Karte su okrugle, drugog pribora nema, pa je igra pogodna po veličini i za kofer i za ručnik na plaži. Može je igrati i do 8 igrača, a iako na kutiji piše da je za 7+ godina, siguran sam da može i manje. Iako zvuči jednostavno, pružiti će vam sate dobre zabave.

Set

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Evo još jedne igre zapažanja. No, za razliku od Dobble-a, Set bi vam već pomalo mogao zavrtjeti mozak. Karte na sebi imaju uzorke koji se razlikuju u broju, boji, ispuni i obliku. Štos je u tome da se pronađu grupe (setovi) od po tri karte koje se ili slažu ili ne slažu u sva tri obilježja od 12 postavljenih karata. Npr. tri karte s istim brojem uzoraka, ali s različitom bojom, ispunom i oblikom. Vjerujte mi, trening i pol za moždane vijuge! I ne čudite se ako vas klinci dobro spraše u ovoj igri. Set može igrati i do 20 igrača, ima samo karte i može na plažu bez problema. Nakon dvije, tri odigrane partije garantiramo obavezno hlađenje glave u moru. Na prikazanoj slici set primjerice čine četvrta karta u srednjem redu, druga i četvrta karta u donjem redu. Zašto? Sve tri su istog oblika i boje, a istovremeno su sve tri različite po ispuni i broju.

djevojčica igra lopta Možda te zanima... Četiri igre za ljeto prije škole Školarci

Jungle Speed

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album I još jedna odlična igra zapažanja. Dolazi u možda malo prevelikoj kutiji za kofer, ali je u kutiji zato praktična vrećica u koju strpate i drveni totem i karte za igru, pa to već stane u neku zgodnu rupu u prtljazi. U Jungle Speedu morate jako dobro gledati i biti jako brzi. Igra se sastoji od kvadratnih karata na kojima su nacrtani razni likovi u raznim bojama, te još par posebnih karata. Igrači se sjednu oko stola, a drveni totem se stavi na sredinu stola jednako udaljen od svih igrača. Igračima se podijele karte. Igrači jedan po jedan otvaraju karte ispred sebe i kada jedan igrač spazi da ima identičnu kartu s nekim drugim brzo hvata totem sa sredine stola. Tko ga prvi dohvati daje sve svoje do tada otvorene karte suparniku u paru koji nije bio tako brz. Ukoliko je igrač uzeo totem, a karte nisu bile identične, za kaznu mora dobiti odbačene karte od svih igrača. Naravno, pobjednik je onaj koji se prvi riješi svih karata. Djeluje trivijalno, ali problem je u tome što su likovi međusobno jako slični, pa se igrači lagano zabune i greškom dohvate totem (i pripadnu kaznu). Postoje i posebne karte koje privremeno mijenjaju pravila igre, pa tako svi igrači moraju što prije dohvatiti totem ili se umjesto identičnih likova traži ista boja itd.

Qwirkle (putna verzija)

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Ovu sam igru pronašao na polici trgovine baš nedavno, a znajući kakva je stolna verzija u punoj veličini odlučio sam isprobati i ovu. Qwirkle je neka vrsta križanca igre Domina i križaljke. Igrači na stol postavljaju pločice koje na sebi imaju različite likove u različitim bojama, ali tako da se postavlja niz različitih likova u istoj boji ili istih likova u različitoj boji, stvarajući tako formu križaljke. Pri postavljanju pločica zbrajaju se bodovi, a onaj tko odjednom složi niz od svih 6 pločica u različitoj boji ili s različitim likovima dobiva dodatne bodove. Glavni smisao je pokušati iskoristiti što više već postavljenih pločica jer i one nose bodove. Igrati je mogu i mlađi koji zbrajanje i zapisivanje bodova mogu prepustiti mami i tati. Ova putna verzija Qwirklea ima i zgodno proširenje koje se u igri može koristiti po vlastitoj želji, a radi se o dodatnim akcijskim pločicama koje dozvoljavaju igraču da uzme tri dodatne pločice i stavi ih kod sebe, odnosno da uzme jednu pločicu iz već postavljenih pločica sa stola. Tako fino možete prve igre odigrati bez proširenja, a ako vam treba malo više izazova uključite u igru i ove dodatne pločice. Da, i u ovoj igri zapažanje je bitno, no uz to ćete definitivno razvijati i kombinatoriku.

Mamma Mia!

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album I za kraj prvog dijela ovih putnih preporuka ostala mi je jedna simpatična kartaška igra koju možete odigrati i u restoranu čekajući pizzu. Sigurno ćete privući i koji znatiželjni pogled, a možda vam i pizza brže dođe. Igra se sastoji od karata narudžbi za razne pizze i karata sastojaka (gljiva, ananasa, feferona, maslina, salame…). Vi ste u ulozi pizza majstora i pečete pizze po narudžbi. Svatko u ruci ima karte sastojaka i narudžbi. Kada ste na redu stavljate željeni broj karata istih sastojaka na središnji kup koji glumi pećnicu. Ako je igrač siguran da se u pećnici nalazi dovoljan broj sastojaka za njegovu pizza narudžbu može umjesto karata sastojaka staviti na taj kup (pećnicu) kartu svoje narudžbe. Tako igraju svi igrači dok se ne potroše sve karte s kupa. Nakon toga kup karata (pećnica) okreće se prema dolje i s kupa se vade sastojci i sortiraju po vrsti. Kada se naiđe na kartu narudžbe provjerava se ima li dovoljno sastojaka za otvorenu narudžbu. Ako ima, narudžba je uspješna i igrač je stavlja otvorenu ispred sebe. Tako se igraju tri kruga i tko na kraju uspješno ispeče najviše pizza pobjeđuje. Eto, simpatična igra pamćenja od koje ćete i ogladnjeti. Pojedite ipak pravu pizzu. 

igra šah roditelj Možda te zanima... Dobro je da djeca gube u igrama, nemojte im uvijek popuštati Vrtić

Vjerujem da sam vam već ovim prvim dijelom dao za misliti što ćete ponijeti od igara sa sobom na put. Ako se klince pita sigurno nosite sve! 

Rad udruge "Igranje" može pratiti na web stranici Igranje i na društvenoj mreži Facebook.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.