Roditelji Sretna mama 26. lipnja 2013.

Zašto je važan obiteljski godišnji odmor?

obitelj na plaži
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetovanje je vrijeme kada je cijela obitelj na okupu, svi su opušteniji i lakše se posvećuju jedni drugima, a to je i razdoblje kada "punite baterije za novu sezonu"

Mnoge obitelji s djecom ljeti odlaze na godišnji odmor, najčešće na more. Mnogi postavljaju pitanje kada beba može na put. Najbolje je pričekati barem mjesec dana starosti bebe, a onda, kamo mama, tamo i beba.

Nekad je kretanje na godišnji odmor imalo potpuno drugu dimenziju. Danas mnoge obitelji idu u svoje vlastite kuće te praktički nema razlike je li beba doma ili na moru. Pa i kad se ide u hotele, postoje hoteli koji imaju sadržaje za djecu, a ako mama doji niti prehrana ne bi trebala biti problem. Mnogi hoteli imaju i meni prilagođen djeci. Ipak, ako imate malu bebu ili više djece, preporučila bih apartman u kojem možete organizirati ritam života koji vama odgovara.

Cijela obitelj na okupu

Jako je važno otići s djetetom na godišnji odmor. Godišnji odmor je najčešće razdoblje kada je cijela obitelj na okupu, odlazite iz mjesta stalnog boravka gdje mama i tata rade i svakako je prisutan i određeni stupanj stresa. Na godišnjem odmoru odlazite na drugo mjesto, ne radite, pa ste relaksirani, orijentirani na obitelj i djecu.

To je razdoblje u kojem ste opušteni, ne samo vi, nego i djeca. Posvetite se djeci ili djetetu, igrajte se s njima, sjetite se svog djetinjstva. Drugim riječima, uživajte "punim plućima". Tako će i vaša beba ili djeca biti sretnija. To je razdoblje koje bi u pravom smislu trebalo biti dobro za zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, drugim riječima, "punite baterije za novu sezonu". 

Kamo na godišnji odmor?

Kod nas se još uvijek pod godišnjim odmorom podrazumijeva odlazak na more, rijetko u planine, iako je ustvari za velikih vrućina u srpnju i kolovozu primjerenije s obitelji otići u planine ili na selo, gdje nije toliko vruće. Dobro bi bilo i dio godišnjeg odmora provesti u na moru, a dio u planinama, jer će nakon mora i sunca dobro doći malo rashlađivanja.

Što vas sve čeka na godišnjem odmoru?

  • pripreme i pakiranje za more
  • vožnja autom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom do odredišta
  • velike vrućine i opasnost od izlaganja sunčevim zrakama
  • pojačana potreba za tekućinom, voda koja nije kao kod kuće, prehrana u novim uvjetima
  • bolesti karakterizirane proljevom i povraćanjem te osipom, ubodi komaraca
  • odluka što ponijeti za bebu od priručne apoteke
  • odabir zaštitne kreme i najbolje odjeće koja štiti od sunca
  • nedoumica oko toga da li kupati bebu u moru
  • briga oko izbjegavanja povreda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.