Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. srpnja 2017.

Zašto s djecom ne biste trebali putovati u inozemstvo?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznati dječji psiholog Oliver James tvrdi da ne biste trebali voditi svoju djecu na odmor u inozemstvu - jer to nije ono što djeca zapravo žele

Prema Oliveru Jamesu, dječjem psihologu, dosljednost je najvažnija stvar kad su u pitanju mala djeca, a ona se žele vratiti na poznata mjesta koja nisu previše daleko od kuće.

"Praznici u blizini doma su ono što većina djece zaista želi", rekao je psiholog. "Odlazili smo na odmor iz Londona u Cornwall svaki kolovoz, punih devet godina, dok su moja djeca bila mala. Sjedili bismo na plaži i govorili: 'Pa, u redu, pada kiša kao i doma. Ali, pozitivna stvar je da barem nije vjetrovito'."

obitelj auto putovanje Možda te zanima... Zašto ljudi ne putuju? Roditelji

Dr. James rekao je da kad je konačno odlučio odvesti svoju obitelj na putovanje u inozemstvo, u Francusku, djeca su bila premlada i nisu uživala: "Moja djeca su imala osam i jedanaest godina. Najstariji je bio dovoljno star da bi cijenio to putovanje, no mlađi nije uopće bio impresioniran. Sljedeće godine ponovno su se htjeli vratiti ljetovanju u Cornwall. Sada imaju 12 i 15 godina i dalje provodimo praznike na istom mjestu."

Obitelj na ljetovanju | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

On tvrdi da su djeca zadovoljna prilično jednostavnim stvarima sve dok ne postanu tinejdžeri, i sve što žele je 'razumno toplo, ali ne previše vruće vrijeme, plažu s mirnim valovima i sladoledom u blizini'. Također je rekao da su najjednostavniji trenuci iz njihovog djetinjstva oni koji čine najbolje uspomene: "U dobi od pet do deset godina mogu postati vrlo privrženi jednom mjestu, gdje mogu biti sigurni u ono što će voljeti i ono što neće."

Anita Sumić Možda te zanima... Savjeti mame koja je preživjela 'pakleno' putovanje s djetetom Roditelji

"Sjedeći na istoj plaži, jedući isti sladoled u istoj slastičarnici...ta poznata mjesta i aktivnosti su one koje kriju njihove najsretnije uspomene." Koliko god volimo razmišljati o istraživanju svijeta s našom djecom, je li to zaista ono što bismo trebali raditi? "Danas ima toliko mnogo promjena u životima djece", rekao je dr. James.

"Od promjena vrtića, škola, stanova, kuća i prijatelja, doživljavamo bezbroj novih stvari u djetinjstvu. Poznato mjesto za odmor kojem se vraćamo, ponekad može biti jedina usidrena stvar u životu djeteta - sigurno i predvidljivo mjesto u svemiru koji se mijenja."

Jadranka Alač Možda te zanima... Vožnju toboganom u Dubaiju sin pamti kao najluđi trenutak odmora Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.