Vrtić Dijete u vrtiću 04. svibnja 2018.

6 važnih vještina i životnih lekcija koje dijete nauči u vrtiću

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrtićko doba može biti jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu vašeg djeteta. Iako je svaki vrtić drugačiji, postoje neke nevjerojatne vještine i lekcije koje dijete nauči bez obzira u koji vrtić ide

Iako mnogi roditelji često misle kako su pisanje svog imena ili brojanje jedne od najvažnijih vještina naučenih u vrtiću te kako akademske vještine omogućuju početnu prednost jednom kada djeca krenu u školu, mališani u vrtiću uče mnoge važne životne vještine i lekcije, a neke od najvažnijih su sljedeće:

Tražimo 'Naj tetu iz vrtića'! Prijavite odgojiteljicu i osvojite vrijedne nagrade za vrtić

1. Socijalne vještine

Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima. Vrtić je često djeci prva prilika za stvaranje povjerenja izvan obitelji, što je velika stvar za svako dijete. Kod kuće, djeca možda imaju braću i sestre, susjede ili bratiće i sestrične s kojima se redovito igraju, ali u vrtiću upoznaju novu djecu koju na neki način sami moraju pridobiti. Sve socijale vještine koje dijete nauči u vrtiću koristi mu na mnoge načine kasnije u životu, uključujući:

Možda te zanima... Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći Vrtić
 • otkrivanje vlastitog identiteta u okruženju grupe
 • učenje empatije prema drugoj djeci
 • učenje kako riješiti sukob između vršnjaka
 • učenje utjecaja negativnog ili agresivnog ponašanja prema vršnjaku
 • izgradnja odnosa
 • kooperativna igra
 • osjećaj zajednice 

2. Emocionalni razvoj

Učiti dijeliti i igrati se s drugima također njeguje zdravi emocionalni razvoja djeteta. Mala djeca razvijaju se na mnogo načina, uključujući i emocionalno. Ljudi su puni emocija: tuga, sreća, ljutnja, a sve te emocije mogu doći i otići u valovima. Djeci nije uvijek lako kontrolirati svoje osjećaje, a kamoli ih razumjeti. Učenje kako označiti i nositi se s tim emocijama od velike je važnosti, ali zahtijeva dosta vremena. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnogi novi osjećaji pojavljuju se tek u vrtiću i dijete mora naučiti kako se nositi s njima. Također, vrtić pruža savršenu situaciju kako bi djeca saznala na koji način njihove emocije utječu na vršnjake. Emocionalni razvoj uključuje sposobnost rješavanja problema i nošenje sa snažnim osjećajima na društveno prihvatljiv način. Kod kuće, djeca mogu naučiti kako je u redu eksplodirati i bacati se po podu od bijesa, ali u vrtiću će im reakcija njihovih vršnjaka i stručnih odgojitelja pomoći da nauče kako se bolje nositi s takvim osjećajima.

12 vještina koje većina djece usvaja do pete godine

3. Struktura 

Iako se struktura može naučiti i kod kuće, za većinu djece vrtić je prvo mjesto na kojem moraju surađivati u grupnom okruženju svojih vršnjaka i odgojitelja. Slušati pozorno, pristojno pitati, slijediti određene upute osnove su djetetove sposobnosti nošenja sa strukturiranim okruženjem kakvo ga uostalom čeka kasnije u životu. Ono najbolje u vrtiću je što djeca sve to uče kroz igru i zabavu. Zbog toga djeca u ranoj dobi uče prednosti praćenja i slušanja, kao i o pozitivnoj interakciji s autoritetima.

vrtić djevojčica pisanje Možda te zanima... Kako se djeca u vrtiću pripremaju za školu? Vrtić

4. Kvalitetni temelji za školu i akademske vještine

Od vremena kada vaše dijete ima tri do vremena kada navrši pet godina, njezina/njegova jezična vještina uvelike napreduje jer prosječno dijete od, oko 900 riječi, dođe do 2.500 riječi! Broj riječi koje dijete može identificirati i pouzdano ih koristiti, povećat će vrijeme provedeno u vrtiću. 

vrtić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije nego što vaše dijete nauči čitati i pisati, moraju najprije naučiti slova i zvukove. U vrtiću, djeca nauče napisati svoje ime, čak iako to ponekad izgleda poput škrabotine, više nego poput pravih slova. Nadalje, djeca se nauče osjećati ugodno s različitim zvukovima, a nauče i osnovne brojeve koje će im zasigurno olakšati početak u školi. Djeca u vrtiću sudjeluju u igrama koje se vrte oko podudaranja, razvrstavanja i brojenja. Sve to daje djeci beskrajnu izloženost znanju koje im najviše treba i zbog svega toga osjećaju uzbuđenje zbog učenja uz svoje vršnjake, stvarajući ljubav prema učenju od ranih godina.

Sve što je potrebno za uspješan život djeca uče već u vrtiću

5. Kognitivne vještine

Kognitivne vještine vašeg djeteta brzo se povećavaju, a upisom djeteta u vrtić, još više potičete ovaj razvoj mozga. Sve što izaziva dijete da dublje razmišlja, istražuje, postavlja pitanja i rješava probleme, jača kognitivno funkcioniranje. U vrtiću i predškoli, vaše dijete suočava se s mnogim izazovima koji su posebno formulirani da bi bili zabavni, a istovremeno poboljšavali sveukupne kognitivne reakcije djeteta.

6. Razvoj motoričkih sposobnosti

Djeca su zauzeti mali ljudi, trčkaraju uokolo dobar dio dana, a u vrtiću će se dječja energija iskoristiti za produbljeni razvoj motoričkih sposobnosti. Motoričke sposobnosti vašeg djeteta pomažu im da se utrkuju po igralištu, podignu olovku i njišu se po penjalici. Aktivnosti kojima se djeca bave u vrtiću povećavaju i jačaju motoričkih sposobnosti i to na vrlo zabavne načine. Kreativni rad i korištenje ručica, fizičke grupne igre, rad sa škaricama - sve su to aktivnosti koje omogućuju razvoj dobro usklađenih motoričkih sposobnosti kod djece, poput koordinacije ruke i očiju te ravnoteže.

Lego Možda te zanima... Razvoj motoričkih sposobnosti djeteta kroz igru Vrtić

Osim navedenih vještina, mališani uče bezbroj drugih korisnih stvari, a neke od njih su:

 • Koncentracija i fokusiranje: Budući da mališani često imaju problema s koncentracijom i pažnjom, vrtić je izvrsno mjesto gdje će uz mnoge aktivnosti naučiti sjediti mirno u krugu, slušati priče i koncentrirati se i fokusirati na igru i zadatke
 • Izmjenjivanje i dijeljenje: Ukoliko dijete nema braće i sestara, vjerojatno će tek u vrtiću naučiti dijeliti stvari s drugima i izmjenjivati se, a stalna interakcija s drugom djecom pomoći će djetetu da vrlo dobro usvoji te vještine

dijete, škola, vrtić, torba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 • Odvajanje: Većina djece doživjet će neki stupanj nervoze i tjeskobe zbog odvajanja od roditelja, posebno u onim prvim danima i tjednima - prilagodba na vrtić je normalan proces, a iako ćete se možda na početku osjećati loše zbog toga, podsjetite se da djetetu na taj način uvelike pomažete
 • Samopomoć i učenje samostalnosti: Većina djece u vrtiću nauči puno o samopomoći i ono što su dotada možda radili samo njihovi roditelji, sada rade oni samostalno. To uključuje svakodnevne sitnice poput odijevanja jakne, zatvaranja zatvarača, raspremanje ruksaka, pospremanje pribora, vezanje cipela, ali i neke vještine u kupaonici koje možda prije nisu sami prakticirali
Kristina Kos Možda te zanima... Ne mislim da je vrtić nužno zlo, moje dijete je tamo sretno Roditelji

 | Author: Promo Foto: Promo Kada bebe počnu hodati trebaju pelene koje će sačuvati kožu suhom, ali i ostaviti slobodu pokreta. Nove pelene-gaćice Pampers Pants stvorene su za to i omogućavaju do 12 sati suhoće u pelenama-gaćicama koje se mijenjaju s lakoćom.

Sponsored by Pampers Pants

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.