Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. prosinca 2023.

Oko 1500 puta. Toliko puta godišnje u prosjeku pospremiš nešto za svojom djecom. Kako ti zvuči?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema ovom istraživanju, roditelji moraju pospremati igračke nakon igranja gotovo 1500 puta godišnje!

Jesi li se ikada osjećala kao da po cijele dane pospremaš za svojom djecom? Ne zamišljaš problem i nisi sama! Istraživanje je otkrilo da roditelji provode sate i sate pospremajući za svojom djecom. Točnije, mame i tate čiste za svojom djecom gotovo 28 puta tjedno, odnosno oko 1456 puta godišnje.

U istraživanju provedenom na 1000 roditelja, 92 posto roditelja opisalo je svoje dijete kao neuredno i neorganizirano. Roditelji su priznali da često moraju podsjećati djecu da pospreme svoje igračke, u prosjeku pet puta tjedno. Uz to, roditelji navode da moraju barem tri puta tjedno podsjetiti djecu da naprave svoj krevet.  

Iako su za neke roditelje ove informacije iznenađujuće, većina roditelja priznaje da se osjeća frustrirano među hrpama igračaka i neredom - a dvije trećine priznaju da ih neurednost njihove djece ostavlja u lošem raspoloženju. Nedostatak organizacije često navodi ogorčene roditelje da sami pokupe stvari, a polovica ih tvrdi da bi radije sami dovršili obaveze djeteta, nego riskirali da ih njihovo dijete napravi loše. 

Uz razumljivu ogorčenost zbog stalnog podizanja predmeta iznova i iznova, studija također otkriva da pospremanje može negativno utjecati na zdravlje roditelja. Čak 71 posto roditelja tvrdi da su se nekoliko puta ozlijedili jer su nagazili na igračku. S obzirom na to da su kocke za slaganje na prvom mjestu kada je riječ o ozljedama temeljenih na igračkama, nije ni čudo zašto roditelji stalno pospremaju; žele se spasiti od neugodnosti hodanja na prstima oko malih igračaka i raznih drugih predmeta.

Možda te zanima... Treba li tjerati djecu da uvijek pospremaju za sobom? Vrtić

Ako vrijeme ne želiš provoditi u pospremanju i čišćenju, postoji nekoliko savjeta uz koje će tvoj mališan naučiti sam pospremati igračke. Prije svega, čišćenje nereda koji su sami napravili važan je dio razvoja, a predškolcima pomaže da razviju osjećaj odgovornosti. Iako bi roditeljima bilo lakše da sami očiste i pospreme za svojom djecom, to je samo kratkoročno rješenje, tvrde stručnjaci.

Kako dijete naučiti čistiti? 

Ako stalno pospremaš za djetetom, dijete će to smatrati u potpunosti normalnim.  A onda će u odrasloj dobi nastupiti problemi: ili neće znati kako ili će misliti da je to nešto čime se ne trebaju baviti jer to uvijek rade mama i tata. Čišćenje, iako ne nužno zabavno, ne mora biti užasan posao. Evo kako naučiti dijete urednosti, prema pisanju Very Well Family.

Pažljivo biraj riječi

Nemoj reći samo “počisti”. Umjesto toga, objasni djetetu što točno treba učiniti: “Prvo odloži automobile, a zatim prijeđi na slikovnice.” Razbijanjem posla na male zadatke, naizgled beskrajan posao, postat će mnogo jednostavniji. Sjeti se, tvoje je dijete novo u poslu čišćenja. Pospremanje igračaka nije nešto što oni sami po sebi znaju raditi. Morat ćeš ih naučiti pospremanju. 

Objasni djetetu zašto je čišćenje potrebno

Tebi je to očito, ali tvojem predškolcu zasigurno nije. Objasni mu da, ako se igračke ne odlože na pravo mjesto, netko bi se mogao spotaknuti i ozlijediti ili bi se dijelovi mogli izgubiti, a igranje sljedeći put onda neće biti baš zabavno. 

Spremište za igračke prilagođeno djeci

Stavi naljepnice sa slikama na ladice i kante za igračke, kako bi djeci naučila gdje se odlažu igračke. Neka dijete ili iz časopisa izvuče ili izreže slike određenih predmeta (kocki, slikovnica, igara) koji ulaze u svaki od njih. Ispod slike uredno napiši naziv predmeta (izvrsno prepoznavanje riječi za djecu koja uče čitati). Kad sve ima pravo mjesto, puno ih je lakše pospremite. Pusti veselu glazbu koja će podići raspoloženje i pretvori pospremanje u igru.

Neka pospremanje bude igra

Postavi kuhinjski timer na 10 minuta i izazovi svog predškolca da stigne u zadanom vremenu ispuniti zadatak. Drugi važan savjet za roditelje može se sažeti u jednu rečenicu: Nemoj popravljati!  Kad je soba ili igraonica napokon uredna, nemoj dodatno pospremati sobu. Izgužvana posteljina? Nema veze! Tepih nije na svom mjestu? Nema veze! Četverogodišnjak nikada neće počistiti tako dobro kao odrasla osoba. Roditelji dijete trebaju pohvaliti za trud i ohrabriti da i u budućnosti nastave s tom praksom. 

Možda te zanima... Od koje godine djeca mogu pomagati u kućanskim poslovima? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.