Trudnoća Porođaj 21. ožujka 2018.

Priča mame četvero djece: Lakša trudnoća - teži porod i obrnuto?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica Klokanice poslala nam je priču o svoje tri potpuno različite trudnoće i porođaja. Pošaljite nam i vi svoju priču s poroda!

Kažu trudnoća je blaženo stanje, drugo stanje. Uistinu je, ali definitivno drugo stanje. Stanje u kojem nemaš nikakve kontrole nad svojim tijelom, sve se mijenja. Iskusila sam tri različite trudnoće, k tome i tri različita poroda...

Pošaljite nam svoju priču s poroda na e-mail klokanica@klokanica.hr, a najzanimljivije ćemo objaviti!

Osam žena koje su došle prije mene u rađaonu su rodile, a ja još ništa

U prvoj trudnoći nisam ništa znala o tome niti sam imala puno poteškoća, osim što sam imala laganu žgaravicu, trudnoća je prošla vrlo mirno. No porod je bio sasvim druga priča, dan termina je stigao no moja mala princeza je uživala s mamom tako da joj se nije baš žurilo. Procedura je bila takva da nakon termina trudnica mora svaki dan na ctg i svaki drugi dan na provjeru plodne vode.

Mi smo tako 11 dana sve dok zadnji dan se nije ustanovilo da se plodna voda lagano zamutila, ali opet trudova ništa, pa smo u 7.15 h poslani na inducirani porod. Da napomenem, zbog pregleda koje sam imala svaki drugi dan, bila sam otvorena 4 cm. Ulazim tako u boks gdje me priključuju na ctg i na drip. Bila je subota te je bila velika gužva u predrađaonici i u rađaoni. Taj dan nas se osam porađalo.

Kristina Kos Možda te zanima... Moj je porod davno izašao iz mode - ni brz, ni bezbolan Trudnoća

Ja sam u boks ušla prva, drip je lagano počeo djelovati te sam imala trudove svake tri minute. Muž koji inače ne može otići kod doktora zbog mirisa bolnice, cijelo vrijeme je bio sa mnom.

11h - ja još otvorena 4 cm, drip šiša ko lud, ništa se ne događa. Žene koje su došle poslije mene lagano jedna po jedna rađaju, a ja ko betonom zamaltana.

14h - nešto se dešava babica, stiže u provjeru i kaže 5cm otvorena, a ja od bolova ništa ne čujem.

18 h - dobivam drugu turu dripa kojeg spiču na najjače ne bili počeli jači trudovi, a ja do tad mislila da nema jače boli. Pogledaju me i kažu evo 6 cm. I dalje čujem plač beba i toliko sam "ljubomorna" jer sve ove žene što su došle su rodile, a ja još ništa.

Žena na porodu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Napokon oko 19.15 h dolazi onaj neki čudan osjećaj kao da moram obaviti veliku nuždu i vičem babici da me "tiska"(jer tako su nam na tečaju rekli da moramo obavijestiti babicu). Babica stiže i govori kako još ne smijem tiskati jer se beba nije dovoljno spustila. Tako sam pola sata morala trpjeti trudove za porod, napokon stiže babica nakon mog vriskanja jer već je počelo biti nepodnošljivo. Pregleda me, pozove doktora i kreće porod. Kako sam krivo tiskala onako beba nije išla van nego je doktor svojim laktom pritisnuo na moj trbuh, babica napravila epiziotomiju i u 19.49 h na svijet je došla moja velika princeza (3980g).

10 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Teža druga trudnoća, ali brz porod

Druga trudnoća druga priča. Trudnoća je bila teška jer sam konstantno imala mučnine, povraćanje, žgaravicu, umor i pospanost no imala sam i dijete od dvije i pol godine koje je bilo dosta aktivno.

porod, carski rez, novorođenče Možda te zanima... 'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici' Trudnoća

Kako je to bivalo s prvom curicom i s drugom sam nakon termina morala 4 dana na ctg i mjerenje plodne vode. No s njom sam tri dana prije poroda imala lažne trudove (znala sam da su lažni jer su dolazili u nepravilnim razmacima i znali su prestati).

Jutro 4.45 h osjetim lagani tup kao da mi je nešto udarilo u zdjelicu, lagano se dignem kad ono sva plodna voda iscuri van. Muža jos nisam htjela buditi dok se ne otuširam. Trudovi su automatski bili na tri minute, kad sam sve riješila probudim muža.

Što trebate znati o vaginalnom pucanju tijekom porođaja?

Oko 5.30 krećemo prema bolnici. Nekih 20 min nam je trebalo do bolnice pošto smo na selu, u autu su mi se trudovi već smanjili na dvije minute. Dolazim u bolnicu, sestre me stavljaju na ctg nekih 30 min.

U 6.30 h na pregled kad ono 5 cm otvorena, kažu mi da lagano prošetam.

Možda te zanima... Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja Trudnoća

Oko 7.30 h ulazim u boks s tim da ovaj put nisam dobila drip jer su moji trudovi bili dosta učinkoviti i puno izdržljiviji nego što su bili trudovi na dripu. I tako ja ležim trudovi na svaku minutu dok opet oko 8.30 h nisam osjetila poriv za tiskanje. Zovem babicu, ona meni kaže: "Ma nisi ti još za roditi", ali ja njoj uporno tvrdim da ću roditi, ona došla i uvjerila se vičući doktoru da je glavica već vani.

U jedan trud sam rodila moju drugu princezu u 8.39 h (3710g). Vjerujte mi da se nisam mogla načuditi kako je sve brzo prošlo jer sam se pripremila na isti scenarij kao i s prvom curicom. Bila je nedjelja i opet je bila gužva no ja sam ovaj put došla zadnja i rodila prva.

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

Treća trudnoća - blizanci

Pošto sam zaposlena za stalno planirali smo treću trudnoću da uživam sa svojom dječicom tri godine. Nakon par mjeseci pokušaja i pretraga napokon ostanem trudna po treći put. No i ovaj put je sve bilo drukčije jer sam ostala trudna s - BLIZANCIMA  i to prirodno! Vjerujte mi sve je uduplo i mučnine i povraćanje, a da ne govorim o umoru, uh, zaspala bih i stojeći.

trudnica, mama, novorođenče, porod | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pošto su bili blizanci u pitanju doktor mi je rekao da je veliki rizik i da se može dogoditi da prežive oba, jedno ili nijedno. Zamislite u kojem sam strahu bila. No do 34. tjedna trudnoće sam se super osjećala sve dok nisam se nisam preforsirala jer su mi curice bile bolesne.

Maja Lišnić Možda te zanima... 'Odbila sam epiduralnu, a onda požalila' Trudnoća

Dobila sam trudove, odmah sam krenula u bolnicu gdje su mi sa tokolizom uspjeli zaustaviti trudove i dali su mi Dexametazon za razvoj bebinih pluća u slučaju poroda. Nakon par dana sam trebala ići kući no na ultrazvuku jedna je beba napredovala od 32. tjedna s 2150 g na 2500 g no druga je dobila samo 50 g. Zbog toga sam morala ostati u bolnici do poroda.

Sad zamislite koliko je teško biti u bolnici dok me kući čekaju moje dvije curice koje su dosta privržene meni. Srce mi je pucalo no s druge strane morala sam misliti na moja dva dečka koja me trebaju da što duže ostanu u maminoj buši da bi se rodili veliki i zdravi. Ponovno par dana prije poroda radila sam ultrazvuk gdje se ustanovilo da je prvi bebač dosao do 2800 g, a drugi je ostao na 2200 g. Znala sam razmišljati o tome da me porode na carski ne bi li drugi bebač bolje napredovao vani nego u trbuhu.

Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu

Trudovi od dripa doslovce rastavljaju leđa

Bilo me je užasno strah no doktorica je tvrdila da se nekad tolerira tolika razlika i da UZV nekad pogriješi jer je teško izmjeriti sve mjere jer su blizanci u pitanju. Također, zaboravila sam reći da se u par tjedana jedan blizanac okrenuo sa zatka na glavu 4 puta. Napokon je stigao dan pregleda kad su ustanovili da sam otvorena 5 cm jer sam svakih par dana imala povremene trudove bila sam 38 tjedna +4 dana. No kako je bilo samo dva dežurna doktora (jedan od njih specijalizant, a moja doktorica slobodna), nisu me htjeli poroditi jer su blizanci u pitanju zbog toga što može doći do komplikacija i carskog.

Možda te zanima... Lana Pavić: 'Zbog dva carska reza liječnici neće forsirati prirodni porod' Roditelji

Sutradan nakon vizite moja doktorica me obavještava da se spuštamo u rađaonu. Bila sam toliko uzbuđena jer ću napokon upoznati moje dečke i brzo kući mojim princezama. Taj dan je bilo četiri doktora, dva specijalizanta i dvije babice. Imala sam veliku publiku.

beba, porod, novorođenče | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U 10.20 h ulazim u boks stavljaju me na ctg (s blizancima imate 100 priključenih kabela na sebi i ne smijete se slučajno pomaknuti da ne bi jednom blizancu nestali otkucaji s monitora) i daju mi drip da porod traje što kraće jer opet kad se prvi blizanac rodi drugi se može okrenuti i duže ostati u trbuhu. Odmah poslije dripa probušili su mi plodnu vodu, mislila sam da sam s prvom curicom prošla užasne trudove i da nema gorih, no kad se sastanu vaši trudovi i trudovi od dripa nema pauze. Doslovno rastavljaju leđa.

Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja

Oko 12.30 h osjetila sam trudove za porod, no kako su mi objasnili doktori jedan blizanac bi krenuo van, a drugi bi ga "kočio" svojom glavicom. To je trajalo nekih 20 minuta dok prvi blizanac nije krenuo van. U dva truda se rodio prvi mamin frajer (12.52 h), kad se rodio prvi blizanac, drugog je jedna doktorica držala preko trbuha da se ne bi okrenuo. Tad sam mislila da kad se rodi jedan da opet moram proći trudove, no NE, ovaj put nema truda. Morala sam čekati kad mi doktorica kaže kad da tiskam i nakon tri minute na svijet je došao drugi mamin frajer (12.55 h). Sjećate se da sam par dana radila uzv i da su mi rekli da su teški 2800 g i 2200 g. Moji su se dečki rodili veliki i zdravi 3260 g i 2950 g. Kući smo došli 4. dan.

Nadam se da ćete se naći u nekoj od mojih priča s poroda i da će vam moja iskustva na neki način pomoći. Pusa, m@m@24h

Beata Gereci Wirth Možda te zanima... 'Porod su mi inducirali puna tri dana' Roditelji

Pošaljite nam svoju priču s poroda na e-mail klokanica@klokanica.hr, a najzanimljivije ćemo objaviti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci