Roditelji Kolumne roditelja 19. kolovoza 2016.

Moje tri trudnoće - čarobne i mukotrpne

Marlena Sviličić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osjećaj pomicanja malog života unutar tvog tijela, to je ono nešto radi čega se isplati pretrpjeti sve bolove i ograničenja nastala drugim stanjem. Na kraju krajeva devet mjeseci prođe u mahu, a nagrada nema cijenu

Prvi put sam zatrudnjela vrlo mlada u dobi od 23 godine. Moram priznati kako nisam bila spremna na roditeljstvo i ta trudnoća mi je bila neka vrsta šoka s obzirom da sa tadašnjim dečkom nisam bila dugo vremena u vezi. "Tadašnji dečko" je već 14 godina moj suprug.

Sjećam se tog prvog testa na trudnoću i strepnje oko njegovog rezultata. Sjećam se prvih mučnina i prvih "leptirića" u trbuhu vrlo jasno. Nešto poput laganog škakljanja, upravo tako se moj sin meni javio po prvi puta. Narednih mjeseci postajalo je sve teže. Zbog rano otkrivenog virusa HPV morala sam na terapije interferonom od šestog mjeseca trudnoće. Bilo je to vrlo stresno razdoblje za mene. Briga za nerođeno dijete, briga za vlastito zdravlje. Kada sam po prvi puta na ultrazvuku uspjela vidjeti profil svoga djeteta, bila sam toliko dirnuta da nisam mogla dočekati da to ispričam budućem suprugu.

Pošto sam imala jake mučnine i gadila mi se sva hrana osim salate i kiselih krastavaca, dobila sam svega sedam i pol kilograma u cijeloj trudnoći. Otečene usnice i krumpirast nos postali su moj zaštitni znak posljednjih dva mjeseca do poroda.

Trebaju li se djevojčice cijepiti protiv HPV-a?

Carski rez zbog virusa HPV

Zbog komplikacija uzrokovanih HPV virusom odluka doktora je bila da me se porodi carskim rezom. Rođenje mog prvog sina bilo je izrazito emotivno za mene. Prvi pogled na to maleno biće jedan je od najljepših događaja u mom životu.

Marlena Sviličić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Druga trudnoća nije se mnogo razlikovala od prve, osim apetita koji je u drugoj trudnoći ipak bio bolji. Recimo da bi pod prednosti trudnoće mogla navesti nekoliko stvari. Debljaš se naočigled, a svakim pogledom u ogledalo sve više sjajiš, sve si si ljepša. Uživaš u odmoru, jer znaš da kad tih devet mjeseci ode, nećeš imati više taj slatki mir. Puštaju te ispred u redovima u trgovini, ustupljuju ti mjesto u banci, pošti i ostalim ustanovama.

Zabavne ilustracije prikazuju sve 'čari' trudnoće

Mana trudnoće ima možda nešto više, ali to je razdoblje kad se tijelo mijenja i prilagođava novom životu unutar utrobe i sve popratne pojave koje uz to dolaze su neizbježne, pa ih kao takve žene i prihvate.

7 čudnih promjena u trudnoći koje ne biste očekivali

Višak kilograma i utrnulost prstiju

Moja treća trudnoća bila je nešto više stresnija od ostalih i zbog godina i zbog dvoje već postojeće djece. Mnogo teže sam sve podnijela. Borila sam se s viškom kilograma već u petom mjesecu trudnoće: morala sam paziti na unos hrane, a posljedica toga bile su otečene noge i utrnulost prstiju na rukama. Bilo je grozno svako jutro osjećati obamrlost u prstima, ne moći zavezati cipele, sagnuti se, obući djetetu hlačice ili štramplice, pripremiti obrok. Osjećala sam se beskorisno. No, trpjela sam sve za viši cilj.

Ipak, sve je došlo na naplatu. Trebala sam mirovati, a nisam. Zbog višestrukih carskih rezova i dva spontana pobačaja koja su se dogodila dok smo pokušavali začeti drugo dijete i još niza okolnosti, završila sam na hitnom, trećem carskom rezu sedam dana prije termina.

Marlena Sviličić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Porod je bio težak i rizičan, ali smo uspjeli izvući žive glave i ja i moj anđeo. Iako mu je sudbina od samog začeća bila neizvjesna zajedno smo se izborili da on ugleda ovaj svijet. I danas sam izuzetno sretna i ponosna na svoju djecu i prihvaćam ih i volim baš onakve kakvi jesu sa svim svojim manama i vrlinama.

Tri puta po devet mjeseci za mene su bili jednako čarobno i mukotrpno razdoblje odricanja i prihvaćanja svog tijela. Osjećaj pomicanja malog života unutar tvog tijela, to je ono nešto radi čega se isplati pretrpjeti sve bolove i ograničenja nastala drugim stanjem. Na kraju krajeva devet mjeseci prođe u mahu, a nagrada nema cijenu.

Podijelite i vi svoju priču o trudnoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.