Trudnoća Porođaj 04. travnja 2019.

Što tijekom porođaja doživljava beba?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčino tijelo tijekom trudova otpušta velike količine oksitocina, hormona ljubavi, koji bebu čini zadovoljnom i mirnom. Pročitajte kako pomoći bebi da ostane u tom stanju tijekom cijelog porođaja i u trenucima nakon njega

Nakon porođaja, mami će ostati sjećanja, više ili manje ugodna, na trudove, trenutak izlaska bebe na svijet i prvi susret. Čak i ako niste sami rodili, sigurno ste čuli puno takvih priča. No što se tijekom porođaja događa s bebom? Osjeća li ona ugodu ili bol dok izlazi iz maternice? To smo svi proživjeli, no ne sjećamo se. Ginekologinja, primalja i doula dale su portalu The National dovoljno informacija da barem možemo zamisliti.

Oksitocinska kupka

Kad se mami počnu javljati lagani trudovi, otprilike svakih 20 minuta pa onda sve češće, beba pritišće glavicu u porođajni kanal i tako potiče otvaranje vrata maternice. Majčino tijelo tijekom trudova otpušta velike količine oksitocina, hormona ljubavi, koji bebu čini zadovoljnom i mirnom. 

Možda te zanima... Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi Trudnoća

Kako bi pomogla bebi da ostane u tom ugodnom stanju, mama bi, pod uvjetom da je sve u redu, trebala ostati kod kuće što je dulje moguće. "To će potaknuti proizvodnju oksitocina, jer se u poznatom okruženju obočno osjećamo ugodnije nego u bolnici. Također, na taj način možete smanjiti šanse za nepotrebne medicinske intervencije", objašnjava primalja Dru Campbell iz Dubaija.

porod, mama, novorođenče, porođaj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada krenuti u rodilište?

Prilika za drijemež

U razdoblju kad se trudovi javljaju svake tri do četiri minute i traju do 90 sekundi svaki, beba sve jače osjeća stiskanje. Budući da sav kisik dobiva iz majčine krvi preko posteljice, zbog tog stiskanja tijekom trudova prima manje kisika. No bebi to neće smetati. "Bebe mogu čak i odspavati tijekom trudova", kaže primalja.

Možda te zanima... Bebe između dva svijeta: Nevjerojatne fotografije poroda Trudnoća

No, certificirana porođajna doula Joyce Milne upozorava da ako je mama jako uznemirena i prestrašena, i beba može osjetiti stres. Hormoni povezani s tim emocijama, kortizol i adrenalin, mogu proći kroz posteljicu i usporiti tijek porođaja. Da bi se opustila, mami može pomoći vizualizacija. Može se zamisliti na mjestu na kojem se osjeća opušteno i potpuno sigurno.

Vizualizacija za porođaj bez straha

Beba još ne prepoznaje bol

Kad se razmak između trudova smanji na dvije do tri minute, mama bi mogla osjećati drhtavicu ili mučninu. Beba bi se mogla osjećati kao da se zidovi urušavaju na nju, ali vjerojatno neće osjećati bol. "Čini se da neuronske veze koje bi bebi omogućile da neku senzaciju protumači kao bol još nisu razvijene u trenutku porođaja", kaže  dr. Anne Deansginekologinja i porodničarka iz Engleske.

baby in the womb Možda te zanima... Kako beba stane u maternicu? Prekrasne fotke beba u pozama iz maminog trbuha Trudnoća

"U ovoj fazi, mame bi trebale ritmično disati kako bi sebi i bebi osigurale dovoljno kisika za zadnje minute prije 'lansiranja'", savjetuje doula Joyce Milne. 

Pravilno disanje na porodu

Glavica se prilagođava porođajnom kanalu

Dok se mama muči sa sve češćim i intenzivnijim trudovima i fokusira na guranje svoje bebe kroz porođajni kanal, i beba daje svoj doprinos. "Budući da joj kosti lubanje nisu srasle, bebina glava oblikom se prilagođava porođajnom kanalu dok kroz njega prolazi", objašnjava dr. Deans. Bebama okrenutima na zadak porođaj će obično biti teži i dulje trajati jer nisu u idealnom položaju za put prema rodnici.

Možda te zanima... Nevjerojatan video carskog reza bebe okrenute na zadak Trudnoća

U ovoj fazi poželjno je iskoristiti gravitaciju, pa će i vama i bebi puno više od ležanja na leđima odgovarati polusjedeći položaj, klečanje uz oslonac na rukama ili čučanje.

Alternativni položaji za porođaj

Spremna za život izvan maternice

Kad se pojavi bebina glavica, mama će osjetiti pečenje i kroz nekoliko trudova glavica će sasvim izaći i okrenuti se zajedno s ramenima, da bi se porođaj mogao dovršiti. Beba će u tim trenucima biti prilično stisnuta i pripremat će se za prvi udah"Pritisak na bebino tijelo dok prolazi kroz uski porođajni kanal pripremu je za život izvan maternice. Taj pritisak tjera tekućinu i sluz iz bebinih pluća i ujedno sprečava udisanje tekućine i krvi dok prolazi kroz porođajni kanal. Također je priprema za prvi udah", kaže ginekologinja Anne Deans.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

Okruženje koje bebu dočeka kad izađe iz maternice, moglo bi je šokirati. "Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u mirnim, slabije osvjetljenim prostorijama, mirnije nego bebe koje se rode u jako osvjetljenim i hladnim rađaonama", objašnjava primalja Dru Campbell.

Nakon porođaja posebno preporučuje kontakt kožom na kožu. "To će umiriti vašu bebu, pomoći joj u regulaciji otkucaja srca i disanja te održavanju temperature, a pokrenut će i hormonalne procese važne za dojenje", objašnjava.

Utjecaj poroda na dojenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.