Trudnoća Porođaj 29. ožujka 2016.

'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici'

porod, carski rez, novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suprug i ja odlučili smo se za privatnu klinku i elektivni carski rez. Da, carski rez po mojoj želji. Stotine pitanja sa svih strana, pa zašto, pa kako, pa to je ozbiljna operacija... Ali želja da moje dijete stigne na ovaj svijet bez da mu padne dlaka s glave je bila jača od straha kako ću ja preživjeti carski rez. Tri puta me doktor pitao jesam li sigurna. Sigurna sam

U sklopu akcije dijeljenja priča na Klokanici, ovaj mjesec pozivamo vas da podijelite svoju priču s porođaja. Rođenje djeteta mijenja nas i cijeli naš svijet, a sam porod jedno je od najintenzivnijih iskustava u životu žene. No svaka žena je drugačija, pa tako i svaki porođaj.

Podijelite svoje iskustvo s poroda!

Naša čitateljica koja je željela ostati anonimna, podijelila je svoje iskustvo s carskog reza, a dobila je i poklon paket Superfoods.

Težak put do trudnoće

Ponukana uglavnom ružnim pričama s poroda, želim podijeliti jednu predivnu priču sa poroda - našu priču. Sudbina je htjela da sam svoga muža upoznala u ranim tridesetima, pa dok se opečen od života i razočaranja uvjeriš da je ta ljubav zaista ono što si sanjao, pa dok se skupi hrabrost za zajednički život i sve to skupa, prođe isto neko izvjesno vrijeme.

Odmah na početku naše veze iskreno sam mu rekla da ću vjerojatno vrlo teško ostati trudna jer oduvijek imam PCOS i anovularne cikluse, a onda je on rekao meni da i on ima problema s plivačima. Super, našla krpa zakrpu.

Ali nije nas to porazilo, udružili smo snage i krenuli u našu borbu, prvo prirodno, a onda smo uvidjeli da ništa bez liječničke pomoći. 

Iskompliciralo se tu svašta, ali pošto nije tema, u dvije godine smo uspjeli proći 4 postupka potpomognute oplodnje, bolne punkcije na živo, strepnje, strahove, da bi iz četvrtog puta napokon doživjela svoju pozitivnu krasnu betu od 296 tih nečega.

'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna'

Uživala sam i strepila ujedno kao i svaka trudnica koja prođe pakao MPO-a. Pa je stigla i dijagnoza placenta depressa, kao nije ništa zabrinjavajuće, ali lagano se čuvajte. Čuvala sam se, mirovala, obavljala najnužnije, a naš dječak je rastao i rastao.

Želja da moje dijete stigne da svijet bez da mu padne dlaka s glave

Rastao je i moj strah od poroda, sve više i više slušajući zastrašujuće priče prijateljica, suprug i ja smo se odlučili za privatnu klinku i elektivni carski rez. Da, carski rez po mojoj želji. 

Stotine pitanja sa svih strana, pa zašto, pa kako, pa to je ozbiljna operacija... 

Ali želja da moje dijete stigne na ovaj svijet bez da mu padne dlaka s glave je bila jača od straha kako ću ja preživjeti carski rez. Preživjet ću nekako. Tri puta me doktor pitao jesam li sigurna. Sigurna sam. 

Vodič kroz carski rez

Na dogovoreni datum s 38+2 stigli smo u kliniku, suprug i ja. Smješteni smo u apartman, ja nasmiješena i vesela jer ću upoznati svoga sina, a muž prestravljen od straha za nas oboje. 

Kreće defile sestara i liječnika koji će biti na operaciji: svatko se predstavio i rekao za što će biti zadužen i što će mi točno raditi. Prije svake etape pripreme su mi rekli što i kako će mi raditi. Suprug je cijelo vrijeme uz mene, sve dok ne dobivam spinalnu i dok me prekrivaju za operaciju. Onda ga opet uvode kad kreće postupak, smještaju ga meni kraj glave.

Opušteno i veselo na operaciji

Anesteziolog nas zabavlja i priča viceve, liječnici nešto neobavezno pričaju. Sve je vrlo opušteno i nekako veselo. Liječnik odjednom kaže da će mi malo pritisnuti trbuh da ga poguraju van i da mogu osjetiti nelagodu, ali od nelagode ništa, a muž viče: "Ajme vidim ga, vidim ga..."

Kreću suze kod oboje kad maleni proplače. Zamataju ga onakvog slinavog i donose k nama, mi ga ljubimo, anesteziolog nas slika, bebač plače, mi plačemo - totalni vrtuljak emocija...

'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje'

Kreće pranje i šivanje i vraćaju me u sobu, beba je na pregledu kod pedijatrice. U sobi odmah dohvaćam mobitel i javljam svima radosnu vijest. Vrlo brzo mi donose bebicu, najljepša na svijetu naravno. Muž je s nama do kasno u noć, uživamo svi troje skupa.

Ovo sam čekala godinama

Sutra dan sam već na nogama, ok, nije baš bilo ugodno ustajanje, ali treći dan od poroda presvlačim svome zlatu pelene i cijeli dan je sa mnom u sobu iako ga sestre stalno žele odvesti da se odmorim.

Ma kakav odmor, pa ovo sam čekala godinama, uostalom muž je tu, a beba spava satima, dok je budan ionako ga samo želimo gnjaviti i cmakati.

Peti dan idemo doma, moja mama čeka spremna ko zapeta puška, ali svu brigu o djetetu mogu sama, onda samo skuha ručak i malo pospremi i treći dan zaključi da ni ne treba tu biti cijeli dan jer mi samo smeta. Deseti dan od poroda samo u kvartu na terasi na kavi.

'Nakon carskog reza nisam mogla držati svoju bebu'

Stigma oko carskog reza na zahtjev

Ovakav tretman na porodu, carskom ili prirodnom, bi trebala imati svaka rodilja u Hrvatskoj, bez da mora platiti za to hrpu novaca.

Svaka novopečena mama bi se taj dan trebala osjećati kao kraljica koja donosi na svijet svog princa ili princezu, a ne da se osjeća jadno, manje vrijedno ili na bilo koji način loše. 

Najbolje rodilište po izboru mama s Klokanice

Napisala sam ovu priču jer su carski na zahtjev jako stigmatizirani u Hrvatskoj, a o porodima u privatnim klinikama da ne pričam. I sama sam se susrela s jako puno osuda, i jako puno podignutih obrva, i znam osjećaj.

Većina ljudi misli da su mame koje žele carski skorojevićke koje ne bi da ih boli, koje ne bi da popucaju, koje se ne bi malo pomučile, a ne razmišljaju da iza toga ipak stoje određene traume i strahovi, a često i indikacije koje su u normalnom svijetu indikacije (MPO trudnoća u mojim godinama), ali našem hrvatskom zdravstvu to nije indikacija. 

'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora'

Akciju dijeljenja priča od 1. do 29. ožujka podržava Encian i autori četiri objavljenih priča dobit će Superfoods pakete.

encian superfoods | Author: Promo Foto: Promo

Superfoods by Encian linija uključuje nutritivno bogate namirnice kao kompenzaciju za nutrijentima osiromašen suvremen način prehrane. Superfoods namirnice u prahu i sjemenke su provjerene kvalitete, iz organskog uzgoja bez primjene umjetnih gnojiva i pesticida. Posjetite Encian web stranicu te uz sve proizvode iz Encian asortimana pronađite i mnoštvo ideja za ukusna jela i napitke te pročitajte zanimljive članke od poznatih gastro blogerica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.