Roditelji Kolumne roditelja 16. svibnja 2016.

Žene koje vježbaju lakše rađaju? Eh, varate se!

Helena Lojen Marić, Flodance
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se priča za osobe u treningu da mogu lako roditi. Neki su mi čak i rekli: "Ma to ćeš ti dok kažeš keks, samo će izletjeti iz tebe". Eh, gadno su se prevarili

Mirovanje, što je to? Ja sam spremna za akciju, uvijek u pogonu ili neki bi rekli prikopčana na struju. Tako je bilo i u trudnoći. Ne samo da nisam mirovala, već sam i taj period trudnoće iskoristila za nove i kreativne ideje te osmislila novi program treninga za trudnice pod nazivom FloMama.

Osim treninga za trudnice nastavila sam voditi i neke malo žešće treninge, koje zahtijevaju malo jači tempo.  Ali, to sam ja! Kroz godine iskustva u fitnesu i plesu naučila sam slušati svoje tijelo i to što sam ja divljala do samog kraja ne znači da bi to preporučila svakoj trudnici. Ponekad me ljudi pitaju i komentiraju pa kako si ti mogla tako, no svi smo mi različiti i ne treba uspoređivati. Ja sam ja, a ti si ti, te ne vrijede ista pravila za sve nas.

U 9. mjesecu trudnoće vježba akrobatsku jogu!

Helena Lojen Marić, Flodance | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Često me trudnice pitaju do kada smiju vježbati, a moj odgovor uvijek glasi do samoga kraja ako se trudnica dobro osjeća. Nekima je pred kraj teško uopće ustati iz kreveta i napraviti nekoliko koraka, a kamoli sjesti u auto, odvesti se do dvorane te vježbati, nekima je to znanstvena fantastika. Jednostavno im je ugodnije ostati doma, odmarati se, pripremiti možda još završne detalje za dolazak bebe.

Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći

Trudnoća je za mene kondicijska priprema, a ne mirovanje

Dakle univerzalnog pravila nema. Ali da se može vježbati do samoga kraja – može! Hmmmm,  u teoriji... A ponekad i u praksi. Vježbala bih ja i taj dan kad sam rodila da se to nije dogodilo za vikend kada nemam treninge. No da taj dan ne bi u potpunosti bio bez treninga, odradila sam privatni mini trening šetnje po Jarunu uz puknuti vodenjak i turbo lagane trudove (ako su to uopće biti trudovi).

Nakon dolaska u rodilište doktorica mi je preporučila da prošećem 2-3 sata da vidimo hoću li se otvoriti, ali naravno da sam bila zabetonirana kao i cijelu svoju trudnoću. Kad sam joj objasnila čime sam se bavila do sada, samo je progutala knedlu i shvatila da to šetanje neće baš biti od pomoći.

Helena Lojen Marić, Flodance | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Često se priča za osobe u treningu da mogu lako roditi. Neki su mi čak i rekli: "Ma to ćeš ti dok kažeš keks, samo će izletjeti iz tebe". Eh, gadno su se prevarili. Kada  bi me kao trenericu pitali što očekujem od poroda, ja bih onako stručno objašnjavala da je to jedan iznimno dugačak i intenzivan trening za koji se moraš dobro kondicijski pripremiti i moram reći da nisam bila daleko od istine. I dan danas čin poroda upravo na taj način i objašnjavam.

Dakle, trudnoća je za mene jedan devetomjesečni ciklus kondicijske pripreme, a ne mirovanje i tko god je u dobrom stanju i uz potvrdu od ginekologa moj savjet je neka pripreme počnu ;)

Vaša FloMama trenerica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.