Trudnoća Porođaj 13. svibnja 2020.

Koje su indikacije za carski rez i odabir anestezije, a koliko čekati između trudnoća?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolozi opstetričari objašnjavaju koje su apsolutne, a koje relativne indikacije za porođaj carskim rezom te koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati do sljedeće trudnoće, a anesteziolog objašnjava koje se anestezije koriste na porodu carskim rezom

Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije.

Iskustvo mame Tanje iz Zagreba: 'Nakon francuskog carskog reza za dva sata bila sam na nogama'

Koje su sve indikacije za carski rez i u kojim je slučajevima to jedina mogućnost poroda?

"Apsolutne indikacije su one kod kojih je vaginalni porod nemoguć i uvijek se porod mora dovršiti carskim rezom. To su nisko sijelo posteljice, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija), uska zdjelica, disproporcija u veličini djeteta i zdjelice, ispadanje pupkovine, prijeteća i započeta djetetova patnja pri nezrelom nalazu, poprečni položaj djeteta, abnormalni stavovi glavice, prijeteći razdor maternice, zdjelični tumori", objašnjava prof. dr. sc. Mario Podobnik iz Rodilišta i Poliklinike Podobnik.

Možda te zanima... Naš liječnik doveo francuski carski rez u Hrvatsku: 'Oporavak rodilje neusporedivo je brži' Trudnoća

Postoje i situacije kada je vaginalni porod teoretski moguć, no zbog sigurnosti majke i bebe ipak se preporučuje operativni završetak trudnoće.

Relativne indikacije su prethodni carski rez, prethodne operacije na maternici, distocija, produljeni porođaj više od 12-18 sati, teška preeklampsija, eklampsija, stav zatkom kod prvorotke, zadak i veliko dijete, višeplodne trudnoće, stav zatkom prvog blizanca, kondilomi u rodnici, infekcija HPV-om i herpesom u trudnoći.

Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev

Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati između trudnoća?

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava da tek nakon trećeg carskog reza dolazi do malog povećanja rizika, ali njezin tim obavio je i osmi carski rez kod jedne trudnice.

"Ne postoji granica koliki maksimalni broj carskih rezova se smije imati, ali smatramo da do tri ne predstavlja posebno povećan rizik za majku niti dijete, dok svaki sljedeći ipak predstavlja malo veći rizik. Mi smo u Specijalnoj bolnici Podobnik uspješno obavili i osmi carski rez kod jedne trudnice na što smo posebno ponosni jer je to rekord u ovom dijelu Europe. Srećom sve je prošlo odlično te su majka i dijete dobro, ali svakako preporučujemo poseban oprez i nadzor u takvoj rizičnoj trudnoći", kaže.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što se tiče razmaka između operacija, mr. sc. dr. Dženis Jelčić, spec. ginekologije i opstetricije, savjetuje da se pričeka dvije godine prije nove trudnoće.

"Da biste što sigurnije donijeli novi život na svijet, savjetujem da se pričeka dvije godine. Trudnoće koje nastanu u vremenu kraćem od dvije godine, a osobito kraćem od jedne godine, nakon poroda carskim rezom su povezane s većom učestalošću ozbiljnih komplikacija trudnoće i poroda i većom učestalošću ponovnog dovršenja trudnoće carskim rezom", objašnjava.

Priprema za vaginalni porod nakon carskog reza

Opća i regionalna (spinalna) anestezija

Za carski rez koriste se dvije osnovne anestezije i to opća i regionalna (spinalna) anestezija, a sam odabir ovisi o razlogu zbog kojeg se ide na carski rez, stupnju hitnosti, zdravstvenom stanju majke i djeteta i želji trudnice, ako to okolnosti dopuštaju.

"Kod opće anestezije anestetik se daje u venu, a pacijentica spava do kraja zahvata. Budi se u operacijskoj sali, a tijekom prva 24 sata, kada je postoperativna bol najjača, kontinuirano se daju analgetici u infuziji tako da nema bolova ili je bol reducirana do prihvatljive granice", pojašnjava spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja dr. Damir Žalac te dodaje da se nakon opće anestezije mogu javiti mučnine i povraćanje.

carski rez porod trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod opće anestezije češće su komplikacije u odnosu na regionalnu, a neke mogu biti i životno ugrožavajuće. Zbog toga se danas opća anestezija odabire samo u situacijama kada se u kratkom vremenu, zbog ugroženoga života majke ili djeteta, mora učiniti hitan carski rez. To je ujedno i glavna i najvažnija indikacija za opću anesteziju.

carski rez porod rođenje Možda te zanima... Porođajne muke prije carskog reza nisu uzaludne Trudnoća

Dr. Žalac napominje da svi anestetici i analgetici prelaze uteroplacentarnu barijeru i utječu na dijete pa se zbog toga može dogoditi da je dijete nakon poroda loše, niskih Apgara i da mu je potrebno, prvo vrijeme, pomoći u disanju. Sve poteškoće vezane uz opću anesteziju mogu se spriječiti primjenom regionalne i to je najčešća metoda koja se koristi za operativno dovršenje poroda, odnosno više od 80 posto carskih rezova u svijetu i kod nas izvode se u regionalnoj anesteziji.

Dvije su vrste regionalne anestezije, odnosno ona može biti spinalna i epiduralna, a u odnosu na opću ima niz prednosti.

"Regionalna anestezija eliminira glavne rizike opće – hipoksiju, aspiraciju želučanog sadržaja, depresivni učinak anestetičkih lijekova na dijete i slično što je u konačnici smanjilo morbiditet i mortalitet vezan uz carski rez. Osim toga, to je izvrsna analgezija za vrijeme i poslije operacije. Prednost je i to što je pacijentica budna i sama diše tako da nema komplikacija vezanih uz dišne putove, manji je gubitak krvi, nema utjecaja na dijete, nakon dva sata porodilja može piti, a nakon nekoliko sati i jesti, a pozitivno je i to što je kontakt majke i djeteta moguć odmah po porodu", kaže dr. Žalac.

prirodni carski rez Možda te zanima... 'Prirodni' carski rez: Beba sama izlazi iz maternice? Trudnoća

Rani kontakt majke i bebe odmah po porodu

Kod spinalne anestezije prilikom carskog reza majka je budna, ali ne osjeća bol jer nema osjeta u donjem dijelu tijela. Anesteziolog dr. Damir Žalac ističe da je budnost majke velika prednost jer majka može odmah po porodu vidjeti i dotaknuti svoje dijete.

"Taj vrlo rani kontakt od neprocjenjive je važnosti za uspostavu emocionalnih odnosa i vrlo važan za početak dojenja", kaže. Nakon spinalne anestezije uobičajeno je da porodilja ne ustaje prva 24 sata. Već nakon dva sata može piti tekućinu, a nakon 5 do 6 sati može nešto lagano pojesti.

Epiduralna anestezija kod carskog reza primjenjuje se kada je epiduralni kateter već postavljen u svrhu obezboljavanja poroda, a nastali problemi u porodu uvjetuju dovršenje carskim rezom. Anestezija se postiže nadodavanjem veće količine anestetika preko epiduralnog katetera. Za razliku od spinalne, epiduralna nije vremenski limitirana pa se može koristiti i za duge operativne zahvate.

Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.