Trudnoća Porođaj 06. lipnja 2016.

'Prirodni' carski rez: Beba sama izlazi iz maternice?

prirodni carski rez
Foto: YouTube screenshot/Kyle Helf
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što se Internetom proširila snimka carskog reza u kojem se vidi kako beba sama izlazi iz maternice, pitali smo ginekologinju Petru Podobnik Brlečić što je to 'prirodni' carski rez i je li takav način poroda sasvim siguran

 

Nakon što se Internetom proširio video porođaja carskim rezom u kojem se vidi kako beba sama izlazi iz maternice, sve se više priča o takozvanom 'prirodnom' carskom rezu. Što je to 'prirodni carski rez' i može li ovaj način poroda biti sasvim siguran, pitali smo ginekologinju Petru Podobnik Brlečić.

"Ovaj video snimljen je u idealnim uvjetima carskog reza koji su jako rijetko prisutni. Dijete ne izlazi toliko dugo iz maternice niti tijekom vaginalnog poroda, kad je uobičajeno da dijete izađe u samo nekoliko sekundi nakon poroda glavice. Znači, dok se ne istraže sve koristi i potencijalne štetnosti ovakvog spontanog i dugog izlaska djeteta, mislim da će metoda biti moguća samo u izrazito malenom broju slučajeva. U najvećem broju slučajeva zbog krvarenja iz maternice i primarnih razloga zbog kojih je uopce indiciran carski rez kod određene rodilje (npr. prijeteća asfiksija ploda, protrahiran porod, distocija, različite patologije trudnoće...) takva metoda nije preporučljiva", rekla je te objasnila da u Specijalnoj bolnici Podobnik nemaju iskustva s takozvanim 'prirodnim carskim rezom' kad se dijete ostavlja da prirodno izlazi iz maternice.

Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev

Ginekologinja kaže da dijete jedino može samo izaći iz maternice tijekom vaginalnog poroda pod utjecajem trudova koji svakako nisu prisutni kod poroda carskim rezom, pogotovo nakon reza na maternici kako bi se ekstrahiralo dijete. Kod carskog reza prisutno je i jako krvarenje iz reza na maternici te je bitno da se dijete izvadi što prije kako bi se preveniralo jako krvarenje iz maternice, a i dijete mora preuzeti funkciju disanja. 

Vodič kroz carski rez

Otac prisutan na carskom rezu

"S druge strane, ono što se provodi u svijetu, i u našem rodilištu već godinama je takozvani 'nježni carski rez' koji se možda negdje naziva i 'prirodni carski rez', a koji se radi u regionalnoj anesteziji (spinalna ili epiduralna) kako bi majka bila budna i prisutna tijekom poroda djeteta te se dijete odmah stavlja majci na prsa i postiže se taj prvi bliski kontakt", objašnjava ginekologinja iz Specijalne bolnice i poliklinike Podobnik.

Opća anestezija za carski rez koristi se samo u hitnim situacijama

"U Hrvatskoj jedino u našem rodilištu postoji mogućnost da tijekom operacije uz majku bude prisutan i partner rodilje tako da mogu oboje uživati u tom prvom čarobnom trenutku rađanja djeteta, bez obzira što je porod carskim rezom. Na taj način se postiže puno bolji kontakt majke i oca s njihovom novorođenom bebom te je svakako puno prihvaćeniji od strane budućih roditelja iako se porod završava operativnim putem. Mislim da je to 'najprirodnija' opcija carskog reza kojeg možem trenutno ponuditi našim rodiljama", dodaje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.