Trudnoća Porođaj 07. studenoga 2019.

'Vaginalno sijanje' beba rođenih carskim rezom uopće nije potrebno?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da bebe rođene carskim rezom imaju istu količinu 'dobrih' bakterija kao i bebe rođene vaginalnim putem

Već smo pisali o mikrobiomu i bakterijama u crijevima i kakav utjecaj majčin mikrobiom ima na novorođenčad i njihov imunološki sustav. Budući da do mikrobioma beba dolazi kad prolazi kroz porođajni kanal na vaginalnom porođaju, ranija istraživanja pokazivala su da bebe rođene carskim rezom nisu bile izložene dovoljnoj količini 'dobrih' bakterija. Prijašnja istraživanja tvrdila su da bakterije iz majčine rodnice, koje dijete guta tijekom vaginalnog poroda, do te mjere utječu na zdravlje da djeca rođena carskim rezom pet puta češće razvijaju osjetljivost na uobičajene alergene.

Carski rez povećava rizik od alergija

Najnovije istraživanje sada otkriva da ipak nije onako kako se do sad pretpostavljalo. Rezultati istraživanja pokazuju da bebe rođene carskim rezom imaju drugačije mikrobiome nego djeca rođena vaginalno, ali imaju istu količinu Lactobacillus bakterija. Bebe rođene vaginalnim putem imaju prednost s bakterijama Bacteroides koje se nalaze na perineumu, a ne u vaginalnom kanalu.

Ovo znači da je tzv. 'vaginalno sijanje' (vaginal seeding), odnosno stavljanje vaginalne tekućine na tijelo i lice beba rođenih carskim rezom, potpuno nepotrebno. Ovaj postupak obavljao se kako bi se uspostavio imunološki sustav kod beba rođenih carskim rezom, kako bi se bebi omogućilo da dobije 'dobre' bakterije kojima bi bila izložena da je rođena vaginalnim putem.

Možda te zanima... Bebe rođene carskim rezom 'kupaju' u vaginalnoj tekućini Trudnoća

Ne postoje dokazi da je postupak siguran i djelotvoran

U studiji objavljenoj prošlog mjeseca u časopisu Nature, znanstvenici su uspoređivali mikrobiome iz crijeva kod skoro 600 beba u dobi od 4,7 i 21 dan te ponovno kad su imale oko godinu dana. Studija Baby Biom najveće je istraživanje o mikrobiomu novorođenčadi. Znanstvenici su otkrili da vaginalno 'sijanje' nema utjecaj na koji se ciljalo.

Američko udruženje porodničara i ginekologa savjetuje da se ovaj postupak više ne prakticira jer ne postoje dokazi da je siguran i djelotvoran, a ne preporučuju ga.ni stručnjaci koji stoje iza spomenutog istraživanja.

"Rezultati istraživanja pokazuju da sijanje vaginalne tekućine neće promijeniti sastav mikrobioma u crijevima novorođenčadi", napisali su autori studije. Dobra vijest istraživanja je da godinu dana nakon rođenja potpuno nestaju razlike u sastavu mikrobioma kod beba rođenih vaginalno i carskim rezom.

Kraljevski koledž porodničara i ginekologa kaže da se trudnice ne bi trebale bojati carskog reza zbog straha da njihovo dijete neće dobiti sve potrebne 'dobre' bakterije i da će daljnje studije istraživati kako mikrobiomi utječu na imunološki sustav novorođenčeta. 

"Daljnje studije pomoći će nam razumjeti ulogu bakterija iz crijeva u ranom stadiju života i mogle b i nam pomoći razviti terapiju kojom ćemo stvoriti zdrav mikrobiom", rekao je za Telegraph Peter Brocklehurst, profesor na Sveučilištu u Birminghamu i voditelj istraživanja.

mama beba Možda te zanima... Kako porod utječe na imunitet i zdravlje djeteta? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.