Trudnoća Porođaj 30. listopada 2014.

Iskustva mama s carskim rezom

mama bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu Klokanice dijele iskustva kako im je prošao carski rez te je li bolje roditi pod spinalnom ili općom anestezijom, a voditelj Rodilišta i Poliklinike Podobnik prof. Mario Podobnik objasnio je koje su indikacije za carski rez te kako izgleda sama operacija

Koliko traje carski rez, je li bolje uzeti spinalnu ili opću anesteziju, može li se odmah nakon operacije vidjeti beba, koliko dugo traje oporavak, otežava li carski rez dojenje, sve to zanima našu čitateljicu Imanni koja je na forumu Klokanice otvorila temu o carskom rezu te zatražila savjet drugih mama s foruma.

"Sada sam u 35. tjednu trudnoće, a moja beba se okrenula na zadak. Pošto je veća beba (sa 34 tjedna je bio 2700g), a ja prilično niska, doktor sumnja da će se uspjeti okrenuti, što znači da ću morati na carski. I prije nego se okrenuo na zadak, moj ginekolog mi je predlagao carski zbog toga što sam ja niska (1.55m), a beba prilično velika od početka trudnoće, ali ja sam se nekako nadala prirodnom porodu", napisala je Imanni.

Čitateljica Evvie imala je dva carska reza i to pod spinalnom anestezijom i kaže kako se radi o dva potpuno drugačija iskustva. Dok joj prvi carski rez nije ostao baš u najboljem sjećanju jer je došlo do određenih komplikacija, drugi carski rez prošao je bez ikakvih problema. Poteškoća nije imala niti s oporavkom i dojenjem.

"Operacija traje oko 45 min. do sat vremena, s tim da je do izlaska bebe ne prođe ni 15 minuta (ili se meni činilo tako kratko), a poslije je zatvaranje. Bebe sam vidjela odmah čim su ih izvadili, prvu curu na jako kratko jer je nakon rođenja bila smještena u inkubator, a druga je par minuta ležala sa mnom koža na kožu u sali. Kada je operacija gotova ,nakon recimo sat vremena dobiješ bebu. Malo je teže prvih dana zbog bolova, ali brzo to prođe,većina beba ionako tih prvih par dana samo spava i sisa. Drugi dan nakon operacije bitno je ustati se samostalno ili uz pomoć sestre i što je više moguće kretati se zbog opasnosti od tromboze. Rez zacijeli brzo, ali vidljiv je recimo godinu dana, nakon toga izblijedi,meni uopće nije bio vidljiv, nadam se da će i ovaj put biti tako. Rez i dalje osjetim kada napravim neki nagli pokret, ali ne mogu reći da boli. Dojila sam bez ikakvih problema", opisala je svoje iskustvo mama dvije djevojčice.

Spinalna ili opća anestezija

Mami KikiMiki beba je također bila okrenuta na zadak, a carski rez izveden joj je pod spinalnom anestezijom. No za razliku od čitateljice Evvie, KikiMiki nije mogla vidjeti svoju bebu odmah nakon operacije.

"Boljelo me drugi dan, dalje sve manje, 8. dan izašla sam iz bolnice kao da se ništa nije desilo. Nemam ništa protiv carskog, ugodno iskustvo, a predbilježila bi se i za ostale porode", napisala je ova čitateljica te dodala kako također nije imala problema s dojenjem.

Čitateljica lily imala je čak tri carska reza, a iako se radilo o hitnim operacijama, lily piše kako su njezina iskustva dobra. I mama mancho na forumu piše kako je njezin carski rez prošao odlično, a oporavak je bio brz.

"Oporavila sam se praktički odmah, nikakvi oporavci od šest,osam ili više tjedana…Nakon izlaska iz bolnice bila sam kao nova", napisala je mancho.

Mama majolina98 imala je dva carska reza, jedan pod općom i jedan pod spinalnom anestezijom, a za operaciju pod spinalnom kaže kako je puno ugodnije iskustvo.

"Nikad neću prežaliti to što prvi puta nisam vidjela svoju ljepoticu kad se rodila. Kad sam se probudila, boljelo me grlo od intubacije i rez me bolio. Drugi puta sam uzela spinalnu i to je punu bolje. Sve skupa traje oko 45 minuta. Malo je čudan osjećaj kod te spinalne jer zapravo sve osjetiš, ali te ništa ne boli. I kasnije kako se vraća osjet, tako postupno počne boljeti, a ne onako naglo kao kad se probudiš iz opće. I za nekoliko sati si na nogama", opisala je svoje iskustvo majolina98.

Prvi susret s bebom

Kako se točno izvodi carski rez i jesu li moguće komplikacije, pitali smo prof. dr. sci. Maria Podobnika, stručnog voditelja Rodilišta i Poliklinike Podobnik.

"Dio operacije do poroda djeteta vrlo je kratak i traje svega nekoliko minuta, a ostatak operacije liječnici šivaju sve slojeve i zatvaraju trbušnu stijenku. Operacija se izvodi rezom u donjem dijelu abdomena (tzv. bikini rez) koji je funkcionalan, a i kozmetski prihvatljiv za žene. Radi se rez kroz trbušnu stijenku, maternicu i plodove ovoje. Kod zatvaranja se koriste visokokvalitetni resorptivni šavovi koji se samo razgrađuju i omogućavaju dobro cijeljenje tkiva", opisao je postupak prof. Podobnik. Danas se većina operacija izvodi u spinalnoj anesteziji pa majka odmah nakon poroda može vidjeti dijete i doživjeti taj prvi susret.

Što se, pak, tiče mogućih komplikacija, prof. Podobnik kaže kako beba nije izložena nikakvim dodatnim rizicima u usporedbi s prirodnim porodom. Jedino se kao posljedica opće anestezije može javiti pospanost i odgoda početka spontanog disanja.

Vaginalni porod nakon carskog reza

Voditelj Rodilišta i Poliklinike Podobnik objasnio je i u kojim se situacijama izvodi carski rez, odnosno koje su sve indikacije za carski rez.

"Apsolutne indikacije su one kod kojih je vaginalni porod nemoguć i uvijek se porod mora dovršiti carskim rezom. To su nisko sijelo posteljice, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija), uska zdjelica, disproporcija u veličini djeteta i zdjelice, ispadanje pupkovine, prijeteća i započeta djetetova patnja pri nezrelom nalazu, poprečni položaj djeteta, abnormalni stavovi glavice, prijeteći razdor maternice, zdjelični tumori", pojašnjava prof. Podobnik te dodaje kako se carski rez ponekad preporučuje i u situacijama kada je vaginalni porod teoretski moguć, no zbog sigurnosti mame i bebe ipak se pribjegava operativnom završetku trudnoće.

"Relativne indikacije su prethodni carski rez, prethodne operacije na maternici, distocija, produljeni porođaj više od 12-18 sati, teška preeklampsija, eklampsija, stav zatkom kod prvorotke, zadak i veliko dijete, višeplodne trudnoće, stav zatkom prvog blizanca, kondilomi u rodnici, infekcija HPV-om i herpesom u trudnoći", kaže iskusni porodničar.

Mame na forumu Klokanice pitaju se i je li moguće roditi prirodnim putem nakon carskog reza, a prof. Podobnik kaže da je u takvoj situaciji u pravilu vaginalni porod moguć.

"No veći je rizik od rupture maternice tijekom poroda na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Stoga se većina poroda nakon carskog reza ipak dovršava ponovljenim carskim rezom. Vaginalni porod nije nikako preporučljiv nakon dva ili više carskih rezova ili ako je prošlo manje od dvije godine od prvog carskog reza", rekao je prof. Podobnik.

Jeste li i vi rodili carskim rezom? Kako je tekao oporavak? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.