Trudnoća Porođaj 24. rujna 2019.

Spektakularni prizori: Bebe rođene carskim rezom iza prozirnog zastora

Foto: Instagram/gilbertfinds
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proziran zastor uvele su neke bolnice kao dio tzv. 'nježnog carskog reza' tijekom kojeg mama više sudjeluje u porođaju

Trenutak kad prvi put ugledaš svoju novorođenu bebu nezaboravan je trenutak u životu svakog roditelja. Posljednjih godina sve je više profesionalnih fotografa poroda koji stvaraju doista neprocjenjive prve uspomene sa svih vrsta poroda.

Carski rez iza prozirnog zastora dio je trenda u porođaju koji se naziva 'nježni carski rez'. Proziran zastor postavljen je kako bi majka mogla vidjeti bebu kako izlazi, iako kod 'nježnog carskog reza' to je svakako moguće i bez prozirnog zastora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BirthPlace at BID-Plymouth (@birthplacebidplymouth) on

Mnoge bolnice uvele su ovu ideju kako bi rodiljama koje rađaju carskim rezom olakšale operaciju i kako se ne bi osjećale da se radi o 'hladnom' medicinskom postupku. Iako beba mora biti rođena carskim rezom, to ne znači da mama ne može sudjelovati u porođaju kao mame koje rađaju vaginalnim putem.

Možda te zanima... Carski rez: 8 iznenađujućih stvari koje ti nitko nije rekao prije ulaska u operacijsku salu Trudnoća

'Nježni carski rez' - i otac djeteta može biti prisutan u sali

"Nježni carski rez veliki je korak u pravom smjeru. Moramo vratiti porođaj ženama. Žene trebaju imati opcije i izbor, autonomiju i poštovanje. Postati majka jedno je od najvažnijih trenutaka u životu žene i ona zaslužuje najbolji porođaj", rekla je Diana Spalding, primalja i medicinska sestra i osnivačica Gathered Birth.

Naš liječnik doveo francuski carski rez u Hrvatsku: 'Oporavak rodilje neusporedivo je brži'

"U svijetu, kao i u našem rodilištu već godinama se provodi takozvani 'nježni carski rez', a koji se radi u regionalnoj anesteziji (spinalna ili epiduralna) kako bi majka bila budna i prisutna tijekom poroda djeteta te se dijete odmah stavlja majci na prsa i postiže se taj prvi bliski kontakt", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić iz Specijalne bolnice i poliklinike Podobnik.

"U Hrvatskoj jedino u našem rodilištu postoji mogućnost da tijekom operacije uz majku bude prisutan i partner rodilje tako da mogu oboje uživati u tom prvom čarobnom trenutku rađanja djeteta, bez obzira što je porod carskim rezom. Na taj način se postiže puno bolji kontakt majke i oca s njihovom novorođenom bebom te je svakako puno prihvaćeniji od strane budućih roditelja iako se porod završava operativnim putem. Mislim da je to 'najprirodnija' opcija carskog reza koji možemo trenutno ponuditi našim rodiljama", dodaje.

prirodni carski rez Možda te zanima... 'Prirodni' carski rez: Beba sama izlazi iz maternice? Trudnoća

Prikupili smo nekoliko prekrasnih fotografija s porođaja carskim rezom na kojem mama gleda svoje novorođenče preko prozirnog zastora, a prizori su zbilja jedinstveni.

Možda te zanima... Ožiljci od carskog reza nikad nisu isti: 6 izvanrednih fotki Beba
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gilbertfinds on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LISA GONZALES (@ourlittlestjourney) on

Možda te zanima... Nevjerojatan video carskog reza bebe okrenute na zadak Trudnoća
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kelly Phipps Doula, CLEC, LCCE (@milkandswaddles) on

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.