Trudnoća Porođaj 06. studenoga 2018.

Vaginalni porod nakon carskog reza: Jesi li kandidatkinja?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

VBAC je skraćenica za vaginalni porod nakon carskog reza koji u današnje vrijeme priželjkuje sve više žena. Saznaj imaš li uvjete koji povećavaju šansu da izbjegneš sljedeći carski rez

Većina žena nada se da će roditi vaginalno jer kod izvođenja carskog reza povećavaju se zdravstveni rizici za mamu i bebu. Ne treba zaboraviti da se radi o operativnom zahvatu, nakon kojeg je potrebno vrijeme za oporavak.

U Hrvatskoj je proteklih godina na nacionalnoj razini porastao postotak izvođenja carskog reza. "U razdoblju od 2015. na 2016. (zadnje godine za koje postoje statistike) narastao za čak dva postotna boda na nacionalnoj razini; u nekim rodilištima je taj porast iznosio čak 5 posto na godišnjoj razini", objavila je Udruga Roda početkom godine podatke da je nacionalni postotak carskog reza 22,97 posto, a od 2002. taj broj porastao je za osam posto.

carski rez porod porođaj Možda te zanima... Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev Trudnoća

Američki podaci govore da se oko 9,5 posto beba rađa carskim rezom zbog različitih razloga, no sada se došlo do spoznaje da rečenica: "jednom carski rez, zauvijek carski" više ne vrijedi. Vaginalni porod nakon carskog reza ili skraćeno VBAC je nešto što sve više žena priželjkuje, a uz adekvatnu pripremu i edukaciju uspiju ga ostvariti. 

U hrvatskim bolnicama se sve više odbacuje rutinska praksa ponavljanja carskog reza. "Sve je više rodilišta u Hrvatskoj koja odbacuju rutinsku praksu da se nakon jednog carskog reza svaki sljedeći porod mora završiti carskim rezom i daju prednost VBAC-u", kaže Antonela Brajković Cesar iz Hrvatske udruge doula u članku Priprema za vaginalni porod nakon carskog reza

Uvjeti koji povećavaju šansu za VBAC

Postoji uvjeti koje žena treba ispuniti da bi mogla imati vaginalni porod nakon carskog reza, a uvijek je najbolje razgovarati s liječnikom o mogućnostima.

1. Rez od operacije je vrlo nisko

Većina liječnika radi horizontalni niski rez koji se popularno zove "bikini rez", sve se rjeđe radi viši vertikalni i na višem dijelu maternice. To je zato što je rizik od pucanja maternice veći kod rezova koji su obavljeni vertikalno. To naravno ne mora uvijek biti pravilo. Ako si trudna i spremaš se za ponovni carski rez trebala bi o tome razgovarati sa svojim ginekologom. "Naravno, postoje i neki rizici na koje treba pripaziti u slučaju VBAC-a, među najčešćima navodi se rizik od pucanja ožiljka ili  pucanja (rupture) maternice, koji su po istraživanjima jako mali, ali ipak mogući", objašnjava Antonela Brajković Cesar.  

Možda te zanima... Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati? Trudnoća

2. Razlog za prethodni carski rez više ne postoji 

Komplikacije koje si imala u prethodnom carskom više ne postoje. Dijete je okrenuto na zadak, placenta previa ili preeklampsija.

3. Prošlo je dovoljno vremena od prošle trudnoće

Kako bi se dodatno smanjio rizik od puknuća maternice, preporučljivo je da prođe barem dvije godine između porođaja. Rizici od komplikacija povećavaju se ako je razlika manja.

Rizici za mamu i dijete: Koliko minimalno treba čekati između trudnoća

4. Imala si samo jedan carski rez

Postoje slučajevi u kojima su žene imale uspješan VBAC nakon više carskih rezova, međutim što ih je više bilo to je rizik od puknuća maternice veći.

5. Nemaš bolesti srca, dijabetes ili hipertenziju

Zdravstveno stanje može povećati rizik od komplikacija. Ako imaš gore navedene bolesti, vrlo ih je važno imati na umu jer mogu utjecati na porođaj. Liječnik mora znati za sve o tvom zdravstvenom stanju.

Možda te zanima... Određeni položaj povećava šansu za vaginalni porod Trudnoća

Kako se možeš pripremiti za VBAC?

1. Saznaj sve informacije

Ako si mama koja ozbiljno razmišlja VBAC-u važna je priprema i trebaš saznati sve informacije. Pročitaj sve što je dostupno i razgovaraj s liječnikom, primaljom i doulom. "Kod VBAC-a je iznimno bitna adekvatna priprema rodilje. Majke koje žele roditi vaginalno nakon prethodnog carskog reza, obično imaju snažan osjećaj da nisu sposobne roditi svoje dijete, da je priroda kod njih "zakazala", a često se javlja i osjećaj da nisu "dovoljno dobre majke" jer su rodile carskim rezom, javlja se niz komplikacija sa dojenjem jer mlijeko u nekim slučajevima dođe nešto kasnije itd.", navodi Antonela Brajković Cesar.

2. Važno je imati snažan tim oko sebe

Bez obzira hoćeš li roditi u istoj bolnici u kojoj si prethodno bila, vrlo je važno imati liječnika i primalju koji će biti uz tebe tijekom priprema i poroda.  Istraživanja su pokazala da prisutnost doula na takvom porodu uvelike pomaže majci. Također, jako je važno da partner uz tebe. 

3. Fizička, psihička i emotivna priprema

Trudnoća i porađaj su izuzetno zahtjevni za mamu - fizički, mentalno, duhovno i emocionalno žena treba biti spremna. Fizička priprema uključuje zdrave navike i fizičku aktivnost, tvoje tijelo treba biti pripremljeno na fizičke napore koje iziskuje porođaj. Mentalna priprema također je važna. Trebaš vjerovati svom tijelu i znati da tvoje tijelo to može učiniti.

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kate4141

    Dr.Agbazara ist ein großartiger Mann, dieser Arzt hilft mir, meine Geliebte Jenny Williams zurückzuholen, die vor 1 Jahr mit mir Schluss gemacht hat und vor ein paar Tagen kam er zu mir zurück und bat sie mit Hilfe dieser spirituellen Kräfte zurück zu akzeptieren. Also, wenn Sie Hilfe in jeder Situation im Leben brauchen, kontaktieren Sie ihn per E-Mail über: ( agbazara@gmail. com ) oder rufen Sie / WhatsApp  +234 810 410 2662

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.