Trudnoća Porođaj 13. srpnja 2022.

'Idem na treći carski rez i nije me uopće sram'

Foto: Guliver ; Mama koja je odlučila ostati kod kuće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Kad se unaprijed zna točan datum i vrijeme rođenja moje bebe, sve mi je lakše. Planirani carski je praktičniji za sve. Moj drugi carski je bio zakazan i bio je užitak. Ne šalim se!'

Katie Cloyd je 34-godišnja spisateljica, mama i supruga. Ima dva sina, još jedno je na putu i nestašnog psa. Za Scary Mommy je podjelila priču kako se odlučila i na treći carki rez bez imalo srama.

Vjerovala ili ne, jako se radujem svojem trećem i posljednjem carskom rezu. Znam da operacija trbuha nije nešto što se planira kao vikend, ali ja jesam.  Prije nego što pomisliš da sam izgubila razum, poslušaj me.

Imala sam još dva carska reza, tako da sam potpuno svjesna procesa. Znam da će biti dana tjeskobe, boli i teških dana oporavka.

Ali moj carski je neizbježan. Imao sam hitni carski da spasim svog prvog sina nakon što sam 40 sati rađala. Za žene poput mene, vaginalni porođaj nije opcija zbog velikog rizika od puknuća maternice tijekom porođaja. 

Možda te zanima... Što želim da svaka žena zna o prvom danu nakon carskog reza? Trudnoća

Moj drugi carski bio je zakazan, i bio je užitak. Čak se i ne šalim. Ne samo da mi je iskustvo pomoglo da izliječim od nekih trauma koje sam doživjela prvi put, ali bilo je i fizički ugodno. Ozbiljno! Moje su medicinske sestre držale bol pod kontrolom. Uopće me nije boli sve do dan nakon operacije, a nakon toga samo minimalna bol. Nikada nisam morala piti tabletu protiv bolova nakon što sam se vratila kući jer sam se nakon operacije mogla dobro odmoriti. Moj cijeli boravak u bolnici bio bi zaista ugodan.

Koliko je rizičan treći carski rez?

Evo zašto se radujem još jednom zakazanom carskom rezu

1. Mogu napraviti konkretan plan za svoju stariju djecu

Po prirodi sam organizator. Iskreno, nisam hiperorganizirana i mogu prekrivati ​​neke stvari, ali glavni životni događaji nisu u toj kategoriji. Nakon godina pokušaja i pogrešaka, naučila sam da mogu ublažiti najgori nemir svojim planom. Moji dečki ne mogu doći u bolnicu tijekom carskog reza, ali sam uzbuđena što ih vidim što je prije moguće kad se vratim u svoju sobu. Kad se unaprijed zna točan datum i vrijeme rođenja bebe, sve mi je lakše. Planirani carski je praktičniji za sve. Moj drugi carski je bio zakazan i bio je užitak. Ne šalim se!

Možda te zanima... Što sve možeš očekivati nakon carskog reza? Beba

2. Dobro ću se odmoriti kad se moje dijete rodi

Kad sam prvi put imala carski rez bila sam toliko iscrpljena da sam zaspala i anesteziolog me morao probuditi točno na vrijeme za rođenje moga sina. Osjećala sam se grozno. Drugi put sam se otkotrljala u bolnicu u 6:00 ujutro s uvijenom kosom i šminkom. Bila sam blistavih očiju i rumenih obraza spremna da upoznam svoje dijete. Zajedno smo se naspavali pod nadzorom, više iz čistog blaženstva nego stvarne potrebe za snom. Sjećam se tog jutra živopisno jer sam bila tako odmorna i spremna za to. Ovaj put sam još manje nervozna, a još spremnija. Idem u susret s bebom nakon cjelonoćnog sna i bez ikakvog straha.

Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati?

3. Moram provesti najmanje tri noći u bolnici bez ikakvih odgovornosti

Okej, brinut ću se za novorođenče, što je i tehnički obaveza, ali govorim o dosadnim svakodnevnim stvarima. Kad sam u bolnici, ne moram kuhati, čistiti ili prosuđivati ​​nijedne argumente dječaka. Moram samo maziti i grliti bebu, dojiti i oporaviti se. Kad moja velika djeca dođu u posjet, sve što moram učiniti za njih je ljubiti ih i voljeti ih. Možemo se ušuškati u mom bolničkom krevetu i pogledati film, a netko drugi će nam donijeti ručak, pronaći cipele koje su nedostajale... Zabavljam svoje bebe bez ikakvog posla.

4. Prvih noći se dobro naspavam

Većina mama koje znam koje su vaginalno rodile bile su samo jednu noć u bolnici. (Čija je to ideja uopće ?!) Nakon prvog carskog reza bila sam četiri noći, a nakon drugog, tri. Sviđa mi se ideja da si zajedno s bebom u sobi i divim se mamama koje to rade. Ali istina, to sam napravila sa svojim prvim djetetom i shvatila sam da to nije za mene. Nikad nisam spavala s jednim okom otvorenim!

Možda te zanima... Naš liječnik doveo francuski carski rez u Hrvatsku: 'Oporavak rodilje neusporedivo je brži' Trudnoća

Moju drugu bebu donijeli bi mi po noći samo na dojenje. Doista mislim da mi je pomoglo da se brže oporavim. Ljudima je potreban san da bi se oporavili od velike operacije. Svi znamo da jednom kad dođem kući, spavanje se u najboljem slučaju ne ponavlja više mjeseci. Znam da je moje dijete u sposobnim rukama, prima odgovarajuću njegu i ja se mogu odmoriti. Odmoriti se nekoliko noći zaredom neprocjenjivo je.

Kako se približava treći carski rez, osjećam se kao stari profesionalac. Znam što mogu očekivati ​​od postupka i znam što će doći nakon toga. Budući da sam to već radila, svjesna sam svih mogućih rizika. Mogla bih se odlučiti usredotočiti na njih. Ali predugo razmišljanje o tome što bi moglo poći po zlu, uplašit će me. Ali većinu vremena stvari idu kako trebaju ići, a kad ne, to nije zato što je pacijent bio previše optimističan. Fokusiranje na rizike neće umanjiti moje šanse da se nešto zakomplicira. Umjesto toga, usredotočit ću se na prednosti mojih redovitih carskih. 

Svako rođenje je lijepo. Gledanje mojih poroda kroz sretne leće čini me još više uzbuđenijom što ću upoznati svoje dijete. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.