Trudnoća Planiranje trudnoće 07. siječnja 2019.

Koje su mi šanse za začeće s 35 godina i povijest bolesti?

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. sc. Erden Radončić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije, odgovara na pitanje čitateljice

Uskoro ću imati 35 godina i nisam još rodila niti sam pokušala ostati trudna. U 23. godini života otkrivena mi je "čokoladna" cista na lijevom jajniku koja je odstranjena laparoskopski i tada mi je dijagnosticirana endometrioza i septum maternice (nije diran). Prvu menstruaciju sam dobila s 11 godina i patila sam se do pojave ciste s bolnim menstruacijama, ali redovnim i urednim ciklusima. Nakon operacije ciste primala sam 6 mjeseci Zoladex injekcije potkožno u trbuh i bila u menopauzi. Nakon pojave prve menstruacije nakon injekcija počinjem terapiju kontracepcijskim tabletama Cilest.

Prelazim na Estal zbog povlačenja tableta Cilest s tržišta (nažalost, jer su mi odlično odgovarale i nisam imala nikakvih nuspojava). Kako mi tablete Estal nakon 10 mjeseci primjene ne odgovaraju (imala sam razne nuspojave - depresija, manjak želje za seksom, opadanje kose). Trenutno sam ih prestala uzimati i sada u dogovoru s ginekologinjom pravim pauzu od 6 mjeseci. Sada očekujem prvu menstruaciju bez tableta. 

Zanima me kolike su šanse, iako je to sve individualno, za začeće s obzirom na moju dob i povijest bolesti? 

Sve ovisi o preostaloj rezervi vaših jajnika; endometrioza je poznata po tome što rezervu jajnika može kompromitirati, ali to nije nužno uvijek i kod svakog. Ukoliko je oplodni potencijal kod partnera uredan, vaši jajovodi prohodni, šanse za trudnoću su vrlo izgledne, iako može proteći nešto dulji period, pa se nikako nemojte obeshrabriti ukoliko ne uspijete u prvih nekoliko ciklusa, kako to inače parovi misle da je normalno.

Ja bih ostavio šest ciklusa pokušaja prirodnog zanošenja, i ukoliko ne dođe do trudnoće - posjetio nekog (preporuka je vama najbližeg) subspecijalistu humane reprodukcije, koji će zatim poduzeti odgovarajuće dijagnostičke te - po potrebi - i terapijske postupke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.