Trudnoća Planiranje trudnoće 30. lipnja 2016.

Način života očeva također je važan u planiranju trudnoće

Sretan par
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U posljednje vrijeme sve je više istraživanja koja pokazuju da način života oba roditelja i okolina u kojoj žive mogu utjecati na zdravlje budućih potomaka

Poznato je da prehrana i način života majke trajno utječu na rast i razvoj djeteta. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više istraživanja koja pokazuju da način života oba roditelja i okolina u kojoj žive mogu utjecati na zdravlje budućih potomaka, čak i mnogo prije nego imaju djecu. Primjerice, djetetu može biti dijagnosticiran fetalni alkoholni sindrom iako majka nikada nije konzumirala alkohol, što ukazuje na bitnu ulogu životnog stila očeva. 

Do sada je otkriveno nekoliko poveznica između životnog stila očeva i njegovog utjecaja na zdravlje potomaka

  • pretjerano konzumiranje alkohola može dovesti do smanjene porođajne mase djeteta te negativno utjecati na razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti
  • oskudnija prehrana muškaraca tijekom djetinjstva povezana je s nižim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti kod njihove djece
  • starija dob očeva povezana je s većim rizikom od autizma, shizofrenije i porođajnih defekata kod djece
  • pretilost očeva povezana je s pretilosti i razvojem dijabetesa kod djece

Stariji očevi: veća vjerojatnost psihičkih problema

Postoje istraživanja koja su proučavala epigenetske oznake očeva koje utječu na buduće generacije. Epigenetske oznake predstavljaju različite promjene na nasljednom materijalu, koje ne mijenjaju samu strukturu gena, ali utječu na njihovu aktivnost. Epigenetske oznake su, ovisno o okolišnim čimbenicima, podložne promjenama.

U jednom je istraživanju, analizom uzoraka spermija pretilih muškaraca i muškaraca poželjne tjelesne mase, primijećeno da su spermiji pretilih ispitanika imali drugačije epigenetske oznake u odnosu na spermije muškaraca poželjne tjelesne mase, a promjene na oznakama su se odnosile na utjecaj na apetit u budućim generacijama.  

Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu

Rezultati dodatnog istraživanja spermija pretilih muškaraca koji su se odlučili na operativni zahvat ugradnje premosnice želuca, pokazali su da je u razdoblju od godine dana nakon zahvata došlo do 4000 različitih epigenetskih promjena  na spermijima. 

Autori istraživanja su zaključili kako spermiji očito „nose informaciju“ o tjelesnoj masi muškaraca. S obzirom na rezultate istraživanja, napomenuli su da smanjenje tjelesne mase očeva može potencijalno poboljšati prehrambeno ponašanje njihove buduće djece.

Ako samo otac puši, veći je rizik za anomalije kod djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.