Trudnoća Planiranje trudnoće 18. travnja 2014.

Kako najbolje iskoristiti plodne dane?

par, seks
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želite dijete, najbolje vrijeme za spolni odnos su dani kada imate ovulaciju. Saznajte što možete učiniti da povećate mogućnost začeća u to vrijeme, a svoje plodne dane možete izračunati uz pomoć našeg alata

Želite li zatrudnjeti, najbolje vrijeme za spolni odnos su dani prije i na dan ovulacije jer tada je plodnost najveća. Menstrualni ciklus u prosjeku traje oko 28 dana, a neke žene mogu imati i kraći i dulji ciklus, od 24 do 35 dana, što se smatra normalnim. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Ako znate koliko dana traje vaš ciklus, plodne dane možete izračunati uz pomoć našeg alata.

Kada su vam plodni dani možete odrediti i prema vanjskim znakovima ovulacije koje vam pokazuje vaše tijelo.

Odredili ste plodne dane, što dalje? Koliko često morate imati spolne odnose kako bi vjerojatnost za začeće bila najveća? Morate li raditi stoj na glavi nakon seksa i kakav utjecaj ima doba dana kada imate seksualni odnos? Povećavaju li određeni položaji u seksu ili ženski orgazam šansu za začeće?

Svaki ili svaki drugi dan?

Mnogi parovi koji rade na bebi vjerojatno su naišli na kontradiktorne savjete o učestalosti vođenja ljubavi u vrijeme plodnih dana. Prema nekim savjetima, seksualni odnosi preporučuju se svaki dan, čak i više puta dnevno, dok neki tvrde da je bolje voditi ljubav svaki drugi dan.

Dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva tvrdi da je minimalan broj odnosa svaki drugi dan.

"Najjednostavniji odgovor je - što više, to bolje, tako da su česte predrasude da ne treba imati češće odnose od svaka dva dana 'da se sjeme oporavi', što često čujemo kao pogrešno objašnjenje preporuke. U slučajevima normalnog nalaza spermiograma, nema potrebe od pauza, već sve prema individualnim mogućnostima i sklonostima", objašnjava ginekolog.

Također, neka istraživanja pokazala su da je razina spermija ujutro viša nego kasnije tijekom dana, a razlog može biti u nižoj temperaturi testisa ujutro. Razina muških hormona je na vrhuncu nakon buđenja, što je i razlog jutarnjoj erekciji. No, ne brinite, ako niste raspoloženi ili nemate vremena za seks ujutro, zatrudnjeti možete i u drugo doba dana.

"Ujutro je maksimalna razina testosterona u dnevnom ritmu muškaraca, oko 8 sati je maksimalna cirkulacija u krvi, ali su spermiji već prije stvoreni i skladišteni u pomoćnom kanalikularnom sustavu – epididimisu, a njihovo stvaranje i sazrijevanje traje oko dva i pol do tri mjeseca", kaže dr. sc. Erden Radončić.

Ženski orgazam i položaji u seksu

Iako bez muškog orgazma, odnosno ejakulacije, ne može doći do oplodnje, neki stručnjaci tvrde da i ženski orgazam ima ulogu pri začeću. Za vrijeme orgazma, maternica se steže i blage kontrakcije mogu pomoći da spermiji prije dođu do jajovoda. Naravno, ovome pridonosi istodobni orgazam s partnerom, ali nemojte se opterećivati da morate biti jako uzbuđeni, jer do začeća može doći i bez vašeg orgazma, dok vam stres oko toga može priuštiti suprotan efekt.

I određeni položaji u seksu često se spominju kao djelotvorniji za uspješno začeće od nekih drugih. Ležanje na leđima i blago podignuti kukovi te položaj odostraga navode se kao preporučljivi položaji, dok se položaji u kojima sperma može iscuriti (žena na muškarcu, stojeći i slično) preporučuju izbjegavati. No, to ne znači da u ovim položajima ne možete zatrudnjeti. Bez obzira na položaj, najvažnije je da vaš partner ejakulira duboko u vašu rodnicu i da ostane u vama što duže.

Pročitajte koji položaji u seksu su najbolji za začeće!

Što se tiče stoja na glavi nakon seksa, ginekolog Erden Radončić objašnjava da transport spermija kroz cerviks maternice i do jajovoda je dobrim dijelom aktivan kontrakcijama maternice i „usisavanjem“, a koji su već za 90 sekundi na ulazu jajovoda, stoga držanje nogu visoko u zraku ne pridonosi većoj šansi za začeće.

Istraživanja pokazuju da kod parova koji nisu pod stresom i vode ljubav bez pritiska, do trudnoće dolazi u roku od šest mjeseci do godinu dana, ali i mnogo prije, zato je najbolja preporuka opustiti se i prepustiti prirodi da odradi svoje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.