Trudnoća Beba u trbuhu 26. rujna 2019.

Zastrašujuće istraživanje: U posteljicama pronašli tragove čađe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Premda se još ne zna koji su točno učinci zagađenja na nerođeno dijete, iz tima koji je prevodio istraživanje kažu da se zna da čađa kod još nerođene djece oštećuje DNK

U prvom ovakvom istraživanju ikad, belgijski su znanstvenici sa Sveučilišta Hasselt u posteljicama 28 žena koje žive u zagađenim područjima otkrili čestice čađe koja je u zraku kao posljedica zagađenja. Od ispitanih rodilja, petero žena je rodilo prijevremeno, a 23 u terminu. 

Posteljica povezuje zdravlje majke i djeteta, kojemu je devet mjeseci izvor svog kisika i hranjivih tvari koje će dobiti. Zbog toga su rezultati ovog istraživanja zastrašujući, smatraju znanstvenici, jer pokazuju da zagađenje zbog pregustog prometa i industrijske pare mogu kroz tijelo majke doći do nerođenog djeteta. Upozoravaju da bi ovakav protok štetnih tvari mogao prouzročiti komplikacije pri rođenju i oštećenja kod djeteta.

Čađa, koja najčešće nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva, kod trudnica je otkrivena na fetalnoj strani posteljice - dijelu koji je najbliži djetetu. Pronađena je kod svih 28 majki koliko ih je i sudjelovalo u istraživanju. Što je zagađeniji bio zrak gdje su živjele, to je nakupina čađe bila veća.

Možda te zanima... Pušenje e-cigareta u blizini beba i djece opasnije je nego što misliš Vrtić

Kod njih je deset, koje su bile najviše izložene onečišćenom zraku, pronađeno prosječno 2,42 mikrograma čađe po metru kubičnom. Zabrinjavajuće je i što su kod žena iz najmanje zagađenih područja razine čađe i dalje bile mjerljive - u prosjeku 0,63 mikrograma po kubnom metru.

Čestica čađe ima u lebdećim česticama u atmosferi, a crni ugljik koji ju tvori emitira se iz više od 70 različitih vrsta izvora onečišćenja zraka, te čini većinu zagađenja zraka. Poznato je da štetno djeluje na ljudsko tkivo, a zagađeni se zrak povezuje s oboljenjima od raznih tumora. Osim toga, poznato je da oštećuje srce, mozak i pluća te da smanjuje plodnost.

- Već je nekoliko različitih studija pokazalo da nedvojbeno postoji povezanost između prenatalne izloženosti onečišćenju zraka i problema pri porodu i zdravstvenih problema djeteta - rekao je dr. Tim Nawrot sa Hasselt Sveučilišta. Tako su, na primjer, čestice koje sudjeluju u izgaranju, uključujući čađu, povezane s manjom porođajnom težinom djece, prijevremenim rođenjem i manjim rastom.

Premda se još ne zna koji su točno učinci zagađenja na nerođeno dijete, iz tima koji je prevodio istraživanje kažu da se zna da čađa kod još nerođene djece oštećuje DNK.

Može tako pokrenuti proces koji se naziva metilacija, u kojem djelovanje jednog gena može promijeniti djelovanje kemikalije izvana. Metilacija može uzrokovati mutacije koje uzrokuju rast tumora, a povezana je i sa stanjima kao što su multipla skleroza ili dijabetes.

zagađenje okoliša, tvornica Možda te zanima... Postoji li veza između neplodnosti i zagađenog okoliša? Trudnoća

Profesor Andrew Shennan s King's Collegea u Londonu, koji nije sudjelovao u ovoj studiji, kaže kako i najmanje čestice zagađenja koje mogu preko posteljice prijeći k djetetu, npr. pušenjem, mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Ovo je otkriće zato, po njemu, alarmantno. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako sve onečišćenje i čestice iz zagađenog zraka mogu utjecati na zdravlje?

Djeca s manjim IQ-om

Djeca majki koje žive u zagađenim područjima imaju IQ za sedam bodova niži od djece majki koje žive u mjestima sa čišćim zrakom, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu u svibnju 2019. godine.

Lošije pamćenje

Dječaci do deset godina starosti, koji su u maternici bili izloženi većoj razini PM2.5, lošije su prošli na testovima pamćenja, otkrili su istraživači Barcelonskog instituta za globalno zdravlje.

Možda te zanima... Prof. Dumić: Zbog okoliša djeca ulaze u pubertet već s 8 godina! Školarci

Lošiji razvoj

Djeca koja žive za manje od trećine kilometra od prometne ceste dvostruko će vjerojatnije postići niži rezultat na testovima komunikacijskih vještina, otkrili su ove godine istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta Eunice Kennedy Shriver. Također je vjerojatnije da će im koordinacija ruka-oko biti lošija.

Mijenjanje strukture mozga

Zagađenje može promijeniti strukturu dječjeg mozga, kako bi to učinilo i zanemarivanje utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinnatiju. Njihova je studija na 14 djece utvrdila da je stopa anksioznosti viša među onima koji su izloženi većoj razini zagađenja.

Kraći životni vijek

Djeca rođena danas izgubit će gotovo dvije godine svog života zbog zagađenja zraka, navodi se u izvještaju američkog Instituta za zdravstvene učinke iz travnja 2019. 

Autizam

Djeca koja žive u jako zagađenim dijelovima Šangaja imaju 86 posto veće šanse za razvoj autizma otkrili su istraživači sa Sveučilišta Monash u Australij. Autor studije dr. Yuming Guo rekao je: "Mozak male djece koja se još razvijaju osjetljiviji je na toksine u okolini."

Možda te zanima... Genetika ima daleko najveći utjecaj na autizam, potvrdilo istraživanje Trudnoća

Astma

Četiri milijuna djece širom svijeta godišnje razvije astmu zbog zagađenja u cestovnom prometu, procijenilo je veliko istraživanje akademika sa sveučilišta George Washington. Stručnjaci su podijeljeni što točno uzrokuje astmu - no izlaganje zagađenju u djetinjstvu sigurno povećava rizik jer oštećuje pluća.

Manja porođajna težina

Djeca koja su živjela u zagađenim područjima rođena su lakša od onih čije su majke živjele u područjima čistog zraka, otkrili su stručnjaci sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji. Dodatno zagađivanje dušikovim dioksidom moglo bi utjecati i na to kako dobro djeca dobro sagorijevaju masti, rekli su znanstvenici.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

Prijevremeno starenje

Talijanski Znanstvenici sa Sveučilišta u Modeni rekli su kako vjeruju da zagađenje ubrzava starenje kod žena, baš kao i pušenje, što znači da im brže ponestaje jajnih stanica. Istraživanje se temeljilo na tome što su otkrili da gotovo dvije trećine žena koje imaju nisku 'rezervu' jajašaca, redovito udiše otrovni zrak.

zagađenje okoliša, tvornica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rizik od pobačaja

Trudnice imaju 16 posto veći rizik od pobačaja ako žive u područjima visokog zagađenja, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Utah.

Rizik od raka dojke

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stirlingu otkrili su da šest žena koje rade na istom mostu pored prometne ceste u SAD-u dobije rak dojke u roku od tri godine. Izdvaja se kako kemikalije u prometu stvaraju rak isključivanjem BRCA gena.

Lošija sperma

Miševi izloženi toksičnom zraku imali su spermu lošije kvalitete u usporedbi s onima koji su udisali čisti zrak od rođenja otkrili su brazilski znanstvenici sa Sveučilišta u Sao Paulu.

Možda te zanima... Mogu li zaušnjaci uzrokovati neplodnost? Trudnoća

Erektilna disfunkcija

Muškarci koji žive na glavnim cestama imaju veću vjerojatnost da će imati poteškoća s erekcijom zbog izloženosti zagađenju, pokazalo je u veljači istraživanje sa kineskog sveučilišta Guangzhou. Otrovne pare smanjile su protok krvi u genitalije, pokazuju ispitivanja na štakorima, i dovela ih u rizik od razvoja erektilne disfunkcije.

Psihoze

U ožujku su znanstvenici s King's Collegea iz Londona povezali otrovni zrak s intenzivnom paranojom i nepostojećim glasovima kod mladih. Rekli su da otkrivanje kako točno zagađenje može dovesti do psihoze treba biti "hitan zdravstveni prioritet".

Tuga

S Tehnološkog instituta u Massachusettsu su otkrili da smo tužniji što je zrak više onečišćen. Njihova studija utemeljena je na analizi korisnika društvenih medija u Kini, usporedo s prosječnom dnevnom koncentracijom PM2.5 i vremenskim podacima gdje su živjeli.

Demencija

Zagađenje zraka moglo bi biti odgovorno za 60.000 slučajeva demencije u Velikoj Britaniji, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta King's College u Londonu, piše Daily Mail.

tata beba otac Možda te zanima... Stariji očevi: veća vjerojatnost psihičkih problema Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.