Trudnoća Liječenje neplodnosti 23. listopada 2018.

Mogu li zaušnjaci uzrokovati neplodnost?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog Erden Radončić objašnjava zabrinutom čitatelju mogu li zaušnjaci uzrokovati neplodnost

Prebolio sam zaušnjake u 20. godini. Sada imam 28 godina, moja žena ima 33. Bojim se da nećemo moći zatrudnjeti. Mogu li zaušnjaci uzrokovati neplodnost? 

muškarac, tuga, neplodnost Možda te zanima... Što kada je problem muška neplodnost? Trudnoća

Nažalost, mogu. Naime, struktura testisa, odnosno njegove građe, vrlo je slična žlijezdama slinovnicama, koje katkada napada virus parotitisa, zaušnjaka. Posljedično tome, imunosni aparat podiže vrlo jaku obranu koja uništava zaraženo tkivo te tako eliminira bolest.

Ako se zaušnjaci dobiju prije puberteta, kada su testisi još uvijek neaktivni, a spermiogeneza još uvijek duboko potisnuta - onda nema nikakvih problema oko kasnije plodnosti.

Sve o cijepljenju protiv ospica, zaušnjaka i rubeole

No u slučajevima kada se infekcija desi u periodu nakon početka aktivnosti testisa i stvaranja spermija - imunost na virus parotitisa u potpunosti je u stanju uništiti sve zametne stanice testisa te time uzrokovati potpunu infertilnost. Stupanj oštećenja je takav da je nepovratan. Ako je i na biopsiji potvrđen nedostatak stanica spermiogeneze, tada je najvjerojatnije nastupila potpuna atrofija sjemenih kanalića odnosno svih prekursora stanica spermiogeneze.

Kako čitati nalaz spermiograma?

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.