Trudnoća Beba u trbuhu 15. prosinca 2015.

Čest ginekološki problem koji povećava rizik za autizam kod djeteta

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju 59 posto više šansi da će njihovo dijete imati poremećaj iz autističnog spektra, a rizik raste kod trudnica s policističnim jajnicima koje su i pretile

Novo istraživanje o mogućim uzrocima autizma otkrilo je da žene koje imaju sindrom policističnih jajnika, imaju 59 posto više šansi da će njihovo dijete imati poremećaj iz autističnog spektra nego one koje nemaju PCOS.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry povezalo je pojavu autizma s izloženošću fetusa određenim spolnim hormonima od najranije dobi. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju povišenu razinu muških androgenih hormona, što može dovesti do nastanka cista na jajnicima, pretilosti, pojačane dlakavosti, akni i predmenstrualnih problema, a sve to i otežava začeće. U trudnoći razina androgena ostaje visoka te utječe na razvoj mozga i živčanog sustava fetusa.

Mali razmak između trudnoća povećava rizik za autizam

Pretilost kod trudnica povezana s autizmom kod djece

U ovom istraživanju pregledani su podaci Šveđana rođenih između 1984. do 2007. godine i znanstvenici su usporedili 24 000 osoba s autizmom s 200 000 osoba koje nemaju autizam.

"Otkrili smo da dijagnoza sindroma policističnih jajnika kod trudnice povećava rizik za poremećaje iz autističnog spektra kod djeteta za 59 posto. Rizik je veći kod pretilih žena s policističnim jajnicima. Pretilost se javlja kod žena sa sindromom policističnih jajnika zbog povišenih androgenih hormona, a i naša prethodna istraživanja pokazala su da je preveliki dobitak na tjelesnoj težini u trudnoći povezan s višim rizikom za autizam", rekao je voditelj istraživanja Kyriaki Kosidou.

Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći?

Znanstvenici nagađaju da je mogući razlog za povećani rizik za autizam u promjenama u metabolizmu kod trudnica s policističnim jajnicima, uz koje se često javlja i pretilost te gestacijski dijabetes

"Prerano je za davanje određenih preporuka liječnicima koji vode trudnoće ženama koje imaju policistične jajnike, ali rezultati ovog istraživanja, odnosno saznanje o povezanosti autizma s policističnim jajnicima, može pomoći u ranom otkrivanju poremećaja kod djece čije majke imaju dijagnozu sindroma policističnih jajnika", rekao je istraživač dr. Renee Gardner, istraživač i profesor na Karolinska Institutu u Stockholmu, no ističe da trudnice ne moraju biti zabrinute, PCOS kod majke ne znači da će se kod djeteta pojaviti autizam.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.