Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. svibnja 2019.

Pušenje e-cigareta u blizini beba i djece opasnije je nego što misliš

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije sigurno koristiti elektronske cigarete (e-cigarete), kada si trudna ili u blizini svoje djece. Ipak, mnogi roditelji 'pare' bez razumijevanja da je to opasno, dokazala su to nedavno provedena dva istraživanja

E-cigarete su uređaji s baterijskim napajanjem koji zagrijavaju aromatiziranu tekućinu, koja obično sadrži koncentrirani nikotin, koji korisnik inhalira. Proizvođači ih promiču kao sigurniju alternativu tradicionalnim cigaretama i kao način prestanka pušenja.

Prva studija, koju su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), analizirala je više od 3.000 novih mama u Oklahomi i Teksasu. 1 od 14 majki izjavile su da su pušile e-cigarete neposredno prije, tijekom ili neposredno nakon trudnoće. Gotovo polovica tih žena izjavila da vjeruju kako će im e-cigarete pomoći prestati pušiti ili su manje opasne od običnih cigareta, izvijestili su znanstvenici.

Možda te zanima... Zlostavljate li svoje dijete ako je pasivni pušač? Vrtić

Druga studija, objavljena u časopisu Pediatrics, uključivala je intervjue s više od 750 roditelja koji su pušili obične i e-cigarete. Istraživači su otkrili da su roditelji koji puše e-cigarete odnosno pare ili vipaju, bez obzira jesu li pušili i tradicionalne cigarete - mnogo češće su 'parili' u kući i automobilu nego roditelji koji su samo pušili obične cigarete.

Istraživači obje studije kažu da nalazi upućuju na to da roditelji ne shvaćaju da je parenje štetno i za njih i za one koji su izloženi isparavanju pare.

Šokantna snimka: Kako beba u trbuhu reagira kad mama puši

Evo činjenica:

  • Pare iz e-cigareta općenito imaju manje štetnih kemikalija od običnog dima cigareta, navodi CDC.
  • Nikotin u ovim uređajima je štetan, posebno za razvoj beba, djece i tinejdžera, slažu se stručnjaci. Na primjer, ako u trudnoći udišeš nikotin, to može oštetiti mozak i pluća tvoje bebe.
  • Drugi opasni toksini, kao što je antifriz, također su otkriveni u e-cigaretama. Jedna studija pronašla je kemikalije koje uzrokuju rak, uključujući akrilamid u mokraći tinejdžera koji su koristili e-cigarete. Ti su toksini navedeni kao "arome" na tekućim sastojcima, izvijestili su znanstvenici.
  • E-cigarete nisu odobrene od FDA-e (Food and Drug Administration)  kako bi pomogli ljudima da prestanu pušiti.

Iz tih razloga, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na korištenje e-cigareta tijekom trudnoće. Također savjetuju roditeljima da ne puše ili pare u zatvorenom prostoru, u automobilu ili na drugim mjestima gdje djeca provode vrijeme.

Možda te zanima... Djeca pušača nose značajne količine nikotina na rukama Vrtić

Ako ti treba još motivacije za prestanak pušenja, uzmi u obzir još jednu nedavnu studiju koja povezuje pušenje neposredno prije i tijekom trudnoće sa značajnim povećanim rizikom od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.