Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. travnja 2017.

Djeca pušača nose značajne količine nikotina na rukama

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da djeca pušača nose nikotin na rukama te kotinin u slini, čak i ako odrasli izbjegavaju pušenje u prisutnosti djece

Već znate da su ruke vašeg djeteta većinu vremena pune bacila i ostalih bakterija o kojima uopće ne želite predugo razmišljati. To je razlog zbog kojeg konstantno inzistiramo da djeca temeljito i često peru ruke, a nedavno istraživanje još je jedan dodatan razlog. 

Znanstvenici koje su provodili istraživanje koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal, pod nazivom Tobacco Control, došli su do zaključka da djeca pušača mogu nositi značajne količine nikotina u svojim rukama, čak i ako nitko ne puši u njihovoj prisutnosti. 

Možda te zanima... Je li vaše dijete pasivni pušač? Vrtić

Istraživači su analizirali 25 djece čiji su roditelji dali dopuštenje za vrijeme posjete hitnoj službi, između travnja i rujna 2016. godine. Sva su djeca bila dovedena u bolnicu zbog bolesti koje su mogle biti uzrokovane nikotinskim dimom, a svi roditelji djece bili su pušači. Zanimljivo je da su sva djeca imala prepoznatljiv nikotin po rukama, i sva djeca osim jednog imali su kotinin u svojoj slini.

Zagađivačem se smatra biološka oznaka koja je povezana sa pasivnim pušenjem i samom izlaganju aktivnih pušača. Samo zbog toga, istraživači vjeruju kako dolazi do mnogih zdravstvenih problema kod djece, poput: bronhitisa, češćih i težih napadaja astme, ušnih infekcija i drugih. 

Možda te zanima... Nikako da prestane kašljati? Počele su alergije, ali pokušaj utvrditi tip kašlja Vrtić

Budući da je ovo bilo malo istraživanje, znanstvenici planiraju i veću analizu, u koju će uključiti više stotina djece. U međuvremenu, istraživanje definitivno služi kao podsjetnik za roditelje koji puše da je prestanak pušenja jedini, i najbolji način da zaštite svoju djecu od izloženosti nikotinu i svoj ostaloj toksičnosti koja dolazi s pušenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.