Trudnoća Trudnica 12. listopada 2018.

Što kad posteljica prerano počne odumirati?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta čitateljica, koja je u 31. tjednu trudnoće, pita se jesu li opasni kalcifikati na posteljici. Pročitajte odgovor ginekologinje dr. Petre Podobnik Brlečić

U 32. sam tjednu trudnoće te sam bila na ultrazvuku u 31. tjednu i moja ginekologinja mi je rekla da imam kalcifikate na posteljici 1/2 stupnja. Što bi to trebalo značiti i koliko je to opasno?

Postojanje kalcifikata u posteljici označava normalno starenje posteljice te se obično događa u zadnjem tromjesečju trudnoće. Posteljica je izvor hranjivih tvari i kisika za plod, te njeno prerano starenje može uzrokovati zastoj u rastu ploda. Stoga je bitno raditi serijska mjerenja veličine fetusa, odrediti količinu plodove vode i pratiti prokrvljenost posteljice doplerskim mjerenjima protoka u krvnim žilama maternice, pupkovine i fetusa.

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

Ako su sva ta mjerenja uredna, sam izgled posteljice koji je navela vaša doktorica vas ne treba brinuti. Jedan od razloga takvog izgleda može biti pušenje (ako ste slučajno pušač preporučujem vam da prestanete), bolesti majke (visok krvni tlak) ili neki genetski faktori (npr. trombofilija), ali može i označavati potpuno uredan nalaz koji samo treba prekontrolirati za dva tjedna.

Možda te zanima... Komplikacije u trudnoći: Boravak u bolnici ženama najteže pada Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.