Trudnoća Liječenje neplodnosti 27. travnja 2016.

Postoji li veza između neplodnosti i zagađenog okoliša?

zagađenje okoliša, tvornica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kemikalije iz plastike, tekstila i elektroničke opreme, ali i hrane, vode i zraka dokazano utječu na spolne hormone muškaraca i žena

Prema studiji objavljenoj u časopisu Environmental Health Perspectives određene kemikalije iz okoliša mogu smanjiti plodnost žena i muškaraca čak za 29 posto. Dugoročno istraživanje utjecaja okoliša na plodnost pratilo je 500 parova u Americi koji su prestali koristiti kontracepciju i planirali trudnoću.

Dodaci prehrani za mušku i žensku plodnost

Muškarci i žene vodili su dnevnik svojih životnih navika i pokušaja začeća u razdoblju od godinu dana. Istraživači su mjerili izloženost oboje partnera raznim kemikalijama ispitivanjem urina i krvnih uzoraka.

Određene kemikalije doista su bile povezane s duljim vremenskim razdobljem potrebnim za začeće. S kasnijom trudnoćom povezan je poliklorirani bifenil (PCB), opasna toksična kemikalija zabranjena 1979. godine. Ova kemikalija desetljećima se koristila u proizvodnji plastike, boja, gumenih proizvoda, papira, elektroničke opreme i drugih proizvoda, i iako je njezina uporaba danas zabranjena, ostaci se još zadržavaju u starim materijalima, a prenose se vodom, zrakom, tlom te se nakupljaju u ribi.

Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

Ženama koje imaju i višu razinu perfluorinatnih kemikalija (PFC), koje se koriste u elektroničkim uređajima i tekstilu, također je bilo potrebno dulje vrijeme kako bi zatrudnjele.

Muškarci su ugroženiji

Kod muškaraca izloženost kemikalijama ima čak veći utjecaj na plodnost nego što je to slučaj kod žena, a neplodnost im je u izravnoj vezi s već spomenutim kemikalijama PCB te DDE i DDT koje se koriste u pesticidima.

Pesticid DDT ne koristi se od ranih 1970-ih, a istraživanja provedena na životinjama povezuju ga s neurološkim i reproduktivnim problemima te nastankom raka. Iako je njegova upotreba zabranjena, ovaj pesticid još se nalazi i koristi u nekim dijelovima svijeta. DDT se, kao i DDE može pronaći u ribi, majčinom mlijeku, hrani koja je uzgojena u zaraženom tlu te u nekoj uvoznoj hrani.

Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu

Kemikalije PCB nalaze se u našem okolišu, a možemo im biti izloženi na više načina. Mogu se pronaći u ribi i školjkama pa primjerice uzgojeni losos može sadržavati čak 10 puta više ovih opasnih kemikalija nego divlji ili neke druge vrste ribe. PCB se nalazi u mesu, običnom mlijeku, a dojenčad ga može dobiti preko majčinog mlijeka. Također, možemo ih udisati u zgradama sa starom elektroničkom opremom.

Kako izbjeći opasne kemikalije?

Ove kemikalije utječu na endokrini sustav i mogu izmijeniti spolne hormone. Kako bi se izbjegao utjecaj ovih opasnih tvari, preporučljivo je kupovati organsku hranu, izbjegavati pesticide, smanjiti konzumaciju uzgojene ribe i ne zagrijavati ili čuvati hranu u plastičnim posudama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.