Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. veljače 2019.

Čak i povremeno pušenje blizu djece ugrožava njihovo zdravlje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod djece čiji su roditelji bili pušači otkriven je četiri puta veći rizik od obolijevanja od arteroskleroze u odrasloj dobi. Studija je pokazala da gotovo nema nikakve razlike jesu li roditelji stalni ili povremeni pušači, ali veliku je razliku činilo to jesu li pušili u nazočnosti djece ili ne

Čak i ako samo povremeno zapalite cigaretu blizu djece, ugrožavate njihovo zdravlje u kasnijoj dobi, potvrdila je nova studija. Pritom nije važno činite li to redovito ili samo sporadično. 

Znanstvenici u Finskoj pratili su 26 godina zdravlje djece čiji su roditelji bili pušači. Kod te su populacije djece otkrili četiri puta veći rizik od obolijevanja od arteroskleroze u odrasloj dobi. Arteroskleroza je zadebljanje stijenki arterija koja se može manifestirati kardiovaskularnim bolestima poput srčanih ili moždanih udara. 

pušenje trudnica Možda te zanima... Zabranili pušenje u blizini trudnica i djece Roditelji

Pošto su znanstvenici isključili ostale čimbenike rizika poput gojaznosti, nedvojbeno su kod spomenute skupine djece utvrdili povećan rizik od razvoja arteroskleroze zbog pušačkih navika roditelja. 

Studija je pokazala i da gotovo nema nikakve razlike jesu li roditelji stalni ili povremeni pušači, ali veliku je razliku činilo to jesu li pušili u nazočnosti djece ili ne. 

Ako su pušili na određenoj udaljenosti od djece, rizik je bio značajno manji, no i dalje dvostruko veći nego u djece roditelja nepušača. 

Možda te zanima... Zlostavljate li svoje dijete ako je pasivni pušač? Vrtić

Prosječni hrvatski pušač popuši 20-30 cigareta dnevno

"U Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh; prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno. Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta; dakle, osobi koja puši 30 cigareta dnevno dan je kraći za četiri sata, a godina dva mjeseca", upozoravaju na portalu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije.

Djeca pušača nose značajne količine nikotina na rukama

"Od 1000 odraslih muških pušača jedan umire u nasilnim obračunima, šest u prometnim nesrećama, a 250 ubija duhan kroz razne patološke pojave. Oko 95 posto umrlih od raka pluća su pušači", dodali su.

Dr. Nevenka Blažić-Čop i dr. Veljko Đorđević u knjižici 'I vi možete prestati pušiti' upozoravaju koliko je duhanski dim štetan za zdravlje, između ostalog, i zbog mnoštva kemikalija koje se mogu pronaći u cigaretama:

'Svaki pušač udisanjem duhanskog dima na jedinstven način istodobno unosi u tijelo oko četiri tisuće različitih kemijskih spojeva. Oni djeluju na više načina: podražajno, toksično, kancerogeno, psihoaktivno. Među četiri tisuće kemikalija najmanje 63 prouzročuju rak djelujući kao potpuni ili nepotpuni kancerogeni čimbenici. Osim raka pluća, pušenje prouzročuje rak usnice, jezika, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i bubrega. Pogođeni su gotovo svi važni organi. Oštećujući pojedine organe i organske sustave, pušenje razara tjelesno zdravlje i postupno dovodi do ovisnosti.'

pušenje trudnica cigareta Možda te zanima... Rasprava o pušenju u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.