Trudnoća Trudnica 10. lipnja 2014.

Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice raspravlja se o hematomu u trudnoći, a dr. Erden Radončić objasnio nam je zašto dolazi do ove neugodne pojave tijekom trudnoće, zašto je ona opasna te koja se terapija preporučuje u slučaju nakupljanja krvi u prostoru između maternice i posteljice

Jedna od neželjenih pojava tijekom trudnoće, koja se najčešće otkriva nakon vaginalnog krvarenja, jest hematom, a zbog te se komplikacije zabrinula i naša čitateljica mamaaa pa je na forumu Klokanice otvorila raspravu i zatražila savjet drugih trudnica što učiniti kada se pojavi hematom u trudnoći.

Većini naših čitateljica hematom je otkriven tijekom prvog tromjesečja i to nakon što su prokrvarile.

"Hematom mi je otkriven kada i trudnoća, u 4. tjednu. Bio je veći od ploda i rizično je.. Pila sam tri tablete Dabroston dnevno i strogo mirovala, uzela sam godišnji i doslovno ležala po cijeli dan na kauču.. Bila sam prije tri tjedna na pregledu i smanjio mi se, sada pijem dvije tablete dnevno, naravno uz mirovanje", napisala je Fembotica.

Čitateljicama beag i Countess hematom je otkriven u osmom tjednu trudnoće, no nakon uzimanja terapije se povukao.

"Ja sam u ovoj trudnoći od starta imala hematom, malo sam krvarila, no negdje oko 8. tjedna sam jako prokrvarila i mislila sam da je gotovo. Srećom, beba je preživjela, a ja sam mjesec dana bila u krevetu i ni makac. Na sljedećoj kontroli je nestao", opisala je svoje iskustvo Countess.

Strogo mirovanje

Uz terapiju hormonom progesteronom, liječnici trudnicama s hematomom u većini slučajeva preporučuju strogo mirovanje koje ponekad znači isključivo ležanje, a takvu je situaciju imala čitateljica anakome.

"Kada imaš hematom, posebno kad je iznad bebe jer je to mrvicu rizičnije nego kad je ispod, trebala bi strogo mirovat. Znači, krevet - kupaona. Svaka tvoja aktivnost može pokrenuti krvarenje, što ne znači da hoće, ali postoji mogućnost. Što manje saginjanja, što manje vožnje automobilom, brzinsko tuširanje i nikako pretopla voda. Ja sam ga imala, bio je ispod bebe, taman tako veličine kao tvoj, dva mjeseca sam strogo mirovala, doslovno krevet - kupaonica. Znam da je tlaka i da je tu i strah, ali to većinom prođe i bude sve ok", napisala je anakome.

Nedostatak hormona progesterona

Kako točno nastaje hematom i gdje se on nalazi, objasnio nam je dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Vili.

"Hematomi u trudnoći naprosto znače nakupljanje krvi u prostoru između posteljice i maternice; njihova lokalizacija može biti različita, ali su najčešći na rubnim dijelovima posteljice, pogotovo ako je ona usađena u donjim dijelovima maternice", pojašnjava dr. Radončić.

Premda se kod većine trudnica javlja u prvom tromjesečju, hematom posteljice može se pojaviti bilo kada u trudnoći. Ovisno o vremenu kada se pojavi, kaže dr. Radončić, različit je mehanizam, ali i ozbiljnost pojave.
"Tijekom prvog tromjesečja najčešće se radi o nedostatku hormona progesterona, nižem usađivanju posteljice na mjestima koja nisu optimalna, te diskretnom pucanju kapilara posteljice. U tim slučajevima, hematomi su najčešće samoograničavajući, odnosno nakon inicijalnog krvarenja se postupno zaustavi širenje uslijed spontane tamponade mjesta krvarenja", kaže dr. Radončić.

Premda naše čitateljice na forumu pišu kako je hematom na samom početku trudnoće mnogo opasniji, nego kasnije tijekom trudnoće, dr. Radončić upozorava kako je pojava hematoma u drugom i trećem tromjesečju mnogo ozbiljnija, kao i njihov uzrok.

"Kontrakcije maternice, odnosno prijeteći pobačaj, hipertenzija u trudnoći, koja može biti nadovezana na prethodno postojeću ili se nanovo stvoriti, kada se govori o preeklampsiji, nerijetko dovode do stvaranja hematoma različitih veličina. Što se kasnije pojavljuju u trudnoći, to je stanje ozbiljnije, a apsolutno najopasnija vrsta hematoma je prijevremeno odljuštenje posteljice - koje nazivamo abrupcija. Na svu sreću, ovo stanje je jako rijetko, ponajviše zahvaljujući odličnoj perinatalnoj skrbi kod nas", kaže spec. ginekologije i porodništva.

Opasno krvarenje u kasnijoj trudnoći

Na pojavu hematoma najčešće ukazuje vaginalno krvarenje, a dr. Radončić upozorava da svako krvarenje u trudnoći, bilo da se radi o ranoj ili kasnijoj trudnoći, te bilo da se vidi na van ili ultrazvukom, u praksi znači potencijalni pobačaj ili prijevremeni porod.

"Stoga se svako stanje koje upućuje na pojavu ovog tipa komplikacija nastoji čim ranije riješiti. U ranoj trudnoći, najčešći je uzrok relativan manjak progesterona, te se uz apsolutno mirovanje koje katkada uključuje i ležanje, on rutinski dodaje. Hematomi ili krvarenja u drugom ili trećem tromjesečju zahtijevaju svakako skrb u bolničkim uvjetima, kada se trudnica redovito šalje u sekundarnim i tercijarnim centrima perinatalne skrbi", otkriva dr. Radončić.

Uz davanje progesterona i mirovanja, nastoje se obično otkriti i drugi uzroci koji mogu dovesti do krvarenja u trudnoći, poput: isključivanja infekcije (cervikalni brisevi), gestacijskog šećera, anemije, određene promjene u mehanizmima zgrušavanja krvi, hipofunkcija štitne žlijezde.

Imate li vi iskustva s hematomom u trudnoći? Napišite nam svoje iskustvo u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.