Beba Zdravlje i njega bebe 06. siječnja 2024.

7 razloga zašto bebu ne treba oprati odmah nakon rođenja

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li se ikada pitali što čini bebinu kožu tako nevjerojatno mekanom i lijepom? Ima veze s verniksom, posebnim zaštitnim slojem debele, masne sluzi koja se razvija u trećem tromjesečju trudnoće i štiti djetetovu kožu dok se ono još nalazi u maternici

Iako verniks ne izgleda najljepše, taj 'sirasti maz' na bebinoj koži nakon rođenja igra nekoliko važnih uloga. Sastoji se od lipida, proteina, aminokiselina i brojnih spojeva sa antibakterijskim djelovanjem, a osim što štiti bebu u maternici, verniks služi i kao zaštitni sloj tijekom poroda sprječavajući da dijete pokupi određene bakterije, gljivice ili viruse prolazeći kroz porođajni kanal. 

Kako izgleda beba nakon poroda?

Iako se većina beba rodi s verniksom, ako ste rodili poslije termina, možda nećete uopće primijetiti verniks. S druge strane, prijevremeno rođene bebe imaju puno verniksa. U nekim kulturama bebe se tradicionalno peru odmah nakon poroda, ali stručnjaci tvrde da je za kožu bolje ostaviti prirodan sloj. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ostavljanje verniksa 24-48 sati prije nego okupate bebu, a čak i tada savjetuju da je bolje izbjeći 'klasično kupanje' i dijete radije nježno prebrisati mokrim krpicama i utrljavati verniks na kožu nego s kože jer će to pomoći upijanju njegovih blagodati.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;7 razloga zašto bebu ne treba oprati odmah nakon rođenja

Koje su točno blagodati verniksa?

1. Bebin 'ovlaživač'

Verniks je najbolji mogući ovlaživač i održava bebinu kožu mekom i gipkom. Verniks se ponaša kao barijera te sprječava gubitak vode, a s obzirom da je osjetljiva bebina koža sklona suhoći - verniks je najbolji prirodni losion za kožu vaše bebe!

2. Štiti bebu od bakterija

Verniks štiti vašu bebu od bakterija unutar maternice i omogućuje zaštitnu barijeru protiv bakterija prilikom bebinog prolaska kroz porođajni kanal, ali i stvara zaštitnu barijeru protiv infekcija u ranim danima života.

3. Topao je i ugodan

Budući da je bilo udobno i toplo u vašoj maternici, novorođenoj bebi može biti teško priviknuti se na temperaturu 'vani', a verniks pomaže u regulaciji tjelesne temperature dok se beba prilagođava novoj klimi. 

4. Štiti bebu od plodove vode

Plodova voda može bebinu kožu učiniti ispucalom i smežuranom, a verniks prekriva kožu i ponaša se kao 'zaštitna jakna' protiv kiselinskih svojstava amniotske tekućine u maternici te štiti bebinu kožu od isušivanja

beba, novorođenče | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Pomaže bebinoj koži u prilagodbi na vanjski svijet

Nakon što je beba bila zaštićena u maternici, vanjski okoliš može imati poprilično stresan utjecaj na novorođenče. Verniks štiti od elemenata vanjskog svijeta i čak sadrži vitamin E, koji je jak antioksidans i pomaže smanjivanju razine stresa kod bebe

8 stvari kod novorođenčeta koje bi vas mogle iznenaditi

6. Prirodni lubrikant

Veliko je putovanje od maternice do vanjskog svijeta, a verniks pomaže u cijelom procesu. Kremasta, klizava svojstva ponašaju se kao prirodni lubrikant, pomažući bebi glatko prolaženje kroz porođajni kanal.

7. Štiti i mamu

Postoji i prednost za mamu: Verniks također omogućuje zaštitu za vaginu, koja je otvorena i izložena tijekom porođaja. Nutritivna i antibakterijska svojstva verniksa omogućuju vagini jednaku zaštitu od bakterija kao što omogućuju i vašoj bebi. 

Možda te zanima... Što tijekom porođaja doživljava beba? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.