Školarci Zdravlje osnovnoškolca 12. kolovoza 2020.

Bolesti koje prijete iz bazenske vode

kupanje bazen plivanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među bolestima koje dijete može dobiti na bazenu najčešće su crijevne zarazne bolesti, do kojih dolazi zbog gutanja čak i malih količina vode

Kupanje i plivanje su, za većinu djece, među omiljenim tjelesnim aktivnostima. Plivanje pozitivno utječe na tjelesni razvoj, pogotovo na pravilno držanje tijela. Na otvorenom, učinak vode, svježeg zraka i sunca povoljno djeluje na organizam. Ljetni odmor od velikog je značenja, pogotovo za školsku djecu, koja tada mogu u potpunosti zadovoljiti svoju prirodnu potrebu za igrom, slobodnim pokretom i boravkom na svježem zraku.

Ana Sršen, bazen Možda te zanima... Ana Sršen objašnjava kako dijete naučiti plivati Vrtić

Uz radost i dobro raspoloženje koje kupanje i plivanje donose, postoje i objektivni zdravstveni rizici. Voda u kojoj se kupamo može biti izvor zaraze odnosno infekcije. Rizik zaraze je to veći što je vodena površina u kojoj se kupamo manja i slabije protočna, jer je tada veća mogućnost prisustva više koncentracije mikroorganizama. Upravo iz tog razloga za kupanje je najpovoljnije more, a najmanje su povoljne vode stajaćice, odnosno mala jezera i bare.

Bakterije otporne na klor

Zdravstvena sigurnost prilikom kupanja u bazenu ovisi isključivo o ljudskom faktoru. Nad svim javnim bazenima vrši se stalni i redoviti zdravstveni nadzor vode (kemijska, mikrobiološka kontrola, izvidi na terenu), koji provode higijensko epidemiološke i ekološke službe zavoda za javno zdravstvo.

pelene, tuta, dijete Možda te zanima... Oprez, upale mokraćnog sustava često su bez simptoma Vrtić

Svi javni bazeni su klorirani, klor uništava mikroorganizme, međutim neki mikroorganizmi mogu preživjeti i u kloriranoj vodi. Među njima je bakterija Cryptosporidium, koja je naročito opasna za malu djecu, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, kod kojih može uzrokovati ozbiljniju bolest.

Bonton na bazenu

Korisnici bazena moraju se pridržavati osnovnih higijenskih pravila kako bi se održala zdravstvena sigurnost i prevenirale bolesti. Bonton na bazenu uključuje tuširanje sapunom i prolazak kroz hiperklorirani jarak oko bazena prije ulaska u bazen (obavezno i nakon korištenja toaleta) te korištenje sanitarnih čvorova. Osobe koje boluju od upale oka, uha i dišnih puteva, kožnih i spolnih bolesti ne smiju se kupati u bazenu.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

Osim javnih bazena, redoviti nadzor provodi se i na svim ostalim javnim kupalištima (morska kupališta, jezera, rijeke).

Kupališni konjuktivitis

Zarazne bolesti koje se mogu dobiti kupanjem su različite. One ovise o samom uzročniku i putu kojim je uzročnik ušao u organizam. Ulazna mjesta za infekciju su prirodni tjelesni otvori (usta, oko, nos,uho, spolovilo), dišni sustav i oštećenja na koži.

Najčešće infekcije koje se mogu dobiti kupanjem su crijevne zarazne bolesti, a najčešći simptom je proljev. Bolest nastaje ulaskom uzročnika preko usta, gutanjem zaražene vode, čak i male količine vode koja sadrži uzročnika.

dr. Bernardica Valent Morić pedijatrica Dom zdravlja Centar Možda te zanima... Crijevna infekcija ili loša kombinacija hrane? Vrtić

Ulaskom uzročnika preko tjelesnih sluznica mogu se dobiti neke tipične kupačke bolesti kao što je kupališni konjuktivitis (virusna ili klamidijska upala oka) ili upala mokraćnih puteva.

Preko oštećenja kože ili sluznice, ali i preko sluznice zdravog oka može doći do leptospiroze. Leptospiroza ili ljetna gripa javlja se najčešće nakon kupanja u vodama stajaćicama i barama.

djeca bazen kupanje igra | Author: Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Enterovirusi i gljivice

Enteroviroze su skupina bolesti uzrokovane enterovirusima, između ostalog mogu nastati kupanjem u neodržavanim bazenima ili vodama stajaćicama. Enterovirusi u organizam mogu ući preko probavnog sustava (gutanjem zaražene vode), preko dišnog sustava (udisanjem zaraženog aerosola tj. sitnih vodenih kapljica) i preko sluznica.

Bolesti koje uzrokuju su različite, neke od njih su bolest s temperaturom i osipom, upala očne spojnice (konjuktivitis), upala ždrijela praćena mučninom i povraćanjem, upala moždanih ovojnica (serozni meningitis), ljetni proljevi. Iako je prijenos preko bazenske vode rijedak, zabilježene su epidemije seroznog meningitisa koje mogu nastati pijenjem nedovoljno dezinficirane bazenske vode u prenatrpanim bazenima.

bazen dječak plivanje Možda te zanima... Smije li se dijete s atopijskim dermatitisom kupati u bazenu? Vrtić

Zadržavanje nečiste vode u vanjskom zvukovodu uha može dovesti do upale uha.

Vlažne površine oko bazena pogodne su za zadržavanje gljivica. Gljivice u organizam ulaze najčešće preko oštećene kože i na taj način prenose se kožne gljivične bolesti.

Rizik najveći za trudnice i malu djecu

Stvarni rizik obolijevanja od navedenih bolesti zapravo je malen, pogotovo ako se radi o javnim bazenima i kupalištima te o odraslim osobama i školskoj djeci koji se pridržavaju higijenskih pravila prilikom kupanja. Rizik je nešto veći za djecu mlađu od 5 godina (pogotovo za djecu do prve godine života), trudnice i bolesnike s oslabljenim imunološkim sustavom. Mala djeca su nedovoljno otporna, a i način njihova kupanja pogoduje prijenosu infekcije, sjedenje i igranje u plićaku s drugom djecom, u vodi koju često gutaju.

trudnica u bazenu Možda te zanima... Kupanje u trudnoći: Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru? Trudnoća

Savjeti za zdravo kupanje

  • ne ulaziti u vodu ako imate proljev
  • ne gutati vodu i izbjegavati ulazak vode u usta
  • izbjegavati gledanje pod vodom
  • pridržavati se higijenskih pravila (tuširanje sapunom prije ulaska u bazen, pogotovo nakon korištenja toaleta, pranje ruku nakon korištenja toaleta i mijenjanja dječjih pelena)
  • vodite djecu redovito na toalet te im redovito mijenjajte pelene
  • ne mijenjajte djeci pelene u blizini bazena već na za to predviđenim mjestima ili u toaletu
  • pažljivo tuširajte dijete prije i nakon kupanja u bazenu
  • nadzirite kupanje male djece

Iskoristite blagodati kupanja i plivanja za zdravlje vaše obitelji i ovoga ljeta. Poštujte ovih nekoliko pravila i savjeta kako bi boravak u vodi bio zdrav i siguran, a dugo očekivani ljetni odmor prošao bezbrižno.

dijete, bolest Možda te zanima... Sve što trebate znati o proljevu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.