06. svibnja 2013.

Mokraćne infekcije (uroinfekcije)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mokraćna infekcija zahvaća mokraćni mjehur, mokraćovode i bubrege, koji čine mokraćni sustav.

U dojenčeta

 Mokraćna infekcija se očituje nedostatkom teka, proljevom, povraćanjem ili vrućicom bez vidljiva razloga. Obratite se vašem liječniku koji će pregledati dijete i analizirati mokraću kako bi odredio uzrok infekcije.

U svim će slučajevima liječnik preporučiti ultrazvučni pregled bubrega, te možda rendgensko snimanje mokraćnih putova kako bi otkrio malformacije ili uzroke slabe funkcije. Ovakvim se pregledima mogu pronaći anomalije, primjerice vezikoureteralni refluks u kojega se mokraća vraća suprotnim smjerom, iz mokraćnog mjehura prema bubregu. Načini liječenja mogu biti različiti: kirurški zahvat, dugotrajno liječenje antisepticima ili samo medicinski nadzor.

U djeteta

U starijega djeteta mokraćna se infekcija očituje bolovima prilikom mokrenja ili mutnom mokraćom, koja može biti obojena krvlju. (Prisjetite se svakako da cikla i neki lijekovi mogu obojiti mokraću u crveno).

Mikrobiološka analiza mokraće (urinokultura) omogućit će određivanje bakterije odgovorne za infekciju. Liječnik će propisati odgovarajući antibiotik. Ovisno o dobi djeteta i težini bolesti liječenje se može provesti oralnim putem ili venskim davanjem lijeka (u tom slučaju u bolnici).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.