Trudnoća Trudnica 09. prosinca 2013.

Kako liječiti urinarne infekcije?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinute trudnice u forumu Klokanice pričaju o tome kako liječiti urinarne infekcije, a ginekologinja Petra Podobnik Brlečić upozorava kako se urinokultura mora kontrolirati na početku i u trećem tromjesečju trudnoće

Urinarne infekcije mogu biti velika prijetnja zdravoj trudnoći – mogu izazvati upalu bubrega, zastoj u rastu fetusa, prijevremeni porod ili intrauterinu infekciju ploda, a neliječena bakterija Escherichia coli može uzrokovati čak pobačaj. No, sve to komplikacije mogu se spriječiti uz primjenu odgovarajuće terapije. Stoga je tijekom trudnoće vrlo bitno testirati urin kako bi se na vrijeme otkrila eventualna prisutnost bakterija.

Naša čitateljica mySun u forumu Klokanice otvorila je temu o urinarnim infekcijama u trudnoći te zatražila savjet drugih trudnica koje su imale iskustva s ovom neugodnom pojavom u trudnoći. MySun je upale urinarnog trakta imala i prije trudnoće, a bakterije u urinu su joj se opet pojavile u 16. tjednu trudnoće. Osim antibioticima, protiv bakterija se naša čitateljica bori i tako što pije brusnicu.

Bolovi zbog upale

"Kao prevenciju pijem brusnicu CranActin. I pridržavam se svih pravila - pijem puno tekućine, pazim da se ne prehladim, idem na vrijeme mokriti. Svaki puta prije upale me boljelo na desnoj strani poprečno uz bedrenu kost, doktor je rekao da je to mokraćovod što je normalno, no na toj strani me boli i za vrijeme dok pijem antibiotike znaci da to vise nije od upale", napisala je mySun. Budući da često osjeća bolove u donjem dijelu abdomena, zabrinuta trudnica više nije sigurna je li to od bebinih udaraca ili od infekcije urinarnog trakta.

"Sada imam takav strah od upala od toga da više ne znam što smije boljeti i gdje, a šta ne", brine se čitateljica.

S infekcijom urinarnog trakta borila se i kisica, koja je čak bila i hospitalizirana zbog uroinfekta, te Danijelaela. Čitateljica pina preporučuje prirodan lijek protiv bakterija u urinu, dok mySun smatra da su kapsule brusnice Solaray CranActin zaslužne za njen sterilan bris.

Antibiogram za točnu dijagnozu

Zbog čega se tijekom trudnoće redovito kontrolira urinokulturu objasnila je spec. ginekologije i opstetricije Petra Podobnik Brlečić.

"U trudnoći rutinski kontroliramo urinokulturu zbog toga što je zbog fizioloških promjena trudnoće češća pojava većeg broja bakterija u urinu. Sve urinarne infekcije koje su praćene simptomima (učestalo mokrenje, osjećaj pečenja kod mokrenja i bolnosti u donjem dijelu trbuha) moramo svakako liječiti. Tijekom trudnoće liječimo i asimptomatske bakteriurije, tj. prisutnost i manjeg broja bakterija u urinu bez prisutnih simptoma zbog mogućeg štetnog utjecaja na razvoj trudnoće", objašnjava ginekologinja.

Urin se rutinski kontrolira prilikom svakog pregleda u trudnoći, dok se urinokultura kontrolira na početku i u trećem tromjesečju trudnoće. Kod žena koje su inače sklone urinarnim infekcijama, napominje ginekologinja, urinokultura se kontrolira i češće.

Tijekom trudnoće najčešće su infekcije bakterijama, koje su inače prisutne u našem probavnom sustavu (Escerichia colli, Enterococcus), no dr. Podobnik Brlečić ističe kako je uvijek potrebno napraviti antibiogram, tj. točnu analizu koja je bakterija prisutna i na koji antibiotik je osjetljiva.

"Uz antibiotsku terapiju je potrebno uzimati veće količine tekućine i savjetuje se uzimanje brusnica, dok uvin čaj nije preporučljiv u trudnoći", savjetuje ginekologinja.

Imate li urinarne infekcije u trudnoći i kako ih rješavate? Uključite se u naš forum i podijelite svoje iskustvo s drugim zabrinutim čitateljicama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.