Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. srpnja 2019.

Dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso

Bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijeta bazirana na kruhu, riži, jabukama i čaju nije učinkovita, a izbaciti treba prženu, začinjenu te slatku hranu i pića. Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva, piše pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

Zarazni proljev česta je bolest, osobito u siromašnim sredinama s niskim komunalno-higijenskim standardom te predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti djece u nerazvijenim zemljama. U zajednicama s višim standardom učestalost i teške posljedice su značajno niže, zbog bolje prevencije i liječenja.

dijete, bolest Možda te zanima... Sve što trebate znati o proljevu Vrtić

U urbanim sredinama najčešće je riječ o virusnim infekcijama koje se većinom prenose kapljičnim putem, dok su bakterijske infekcije koje se prenose zdravstveno neispravnom hranom i neodgovarajućom higijenom značajno rjeđe. Prema definiciji proljev je pojava učestale defekacije, praćena povećanim volumenom i vlažnosti stolice. Treba imati na umu da postoji značajna varijabilnost učestalosti i gustoće stolice u zdravih ljudi, tako da o proljevu možemo govoriti kao poremećaju uobičajene crijevne funkcije koji zadovoljava prethodno navedene kriterije.

Ovo su simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

Stolice mogu biti tek nešto rjeđe ili pak potpuno vodenaste, mogu biti s primjesama sluzi ili krvi ili bez njih. Uobičajeno se mijenja njezin miris – od kiselkastog do truležastog, uz povećanje količine plinova. Što su izraženije promjene učestalosti i gustoće stolice, to su veći izgledi da proljev bude popraćen grčevitim bolovima u trbuhu i učestalim nagonom na pražnjenje. 

tuta Možda te zanima... Kako liječiti dječji proljev i povraćanje? Vrtić

Nerijetko proljev bude popraćen znacima infekcije dišnih putova (osobito u djece), vrućicom, tresavicom i povraćanjem

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virus, toksini) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad/pražnjenje crijeva. Istodobno imune stanice u sluznici pokušavaju neutralizirati uzročnika i nastaje upala. Posljedično, dolazi do oštećenja resica sluznice tankog crijeva – vršak ili katkada veći dio resice propada. 

Kako spriječiti česte dječje infekcije?

Treba imati na umu da su u tim resicama smješteni enzimi koji probavljaju hranu, stoga je mogućnost probavljanja namirnica koje dijete konzumira ograničena. Osobito je otežano probavljanje (razlaganje) šećera, koji neprobavljeni navlače vodu i otežavaju oporavak resica. Neki uzročnici svojim kemijskim spojevima (toksinima) neposredno utječu na složene mehanizme izlučivanja vode i minerala u sluznici te uzrokuju prekomjerne gubitke. 

Posljedično vrlo brzo nastaje manjak tekućine u cijelom organizmu (dehidracija) i poremećaj elektrolita (hiponatremija, acidoza - krv postaje kiselija), što se neposredno odražava na opće stanje i razinu svijesti oboljelog. Nažalost, još se često sprovodi tzv. BRAT dijeta (skraćeno od engl. bread, rice, apple and tea – kruh, riža, jabuka i čaj) iako već više od dva desetljeća postoje jasni podaci ne samo o neučinkovitosti nego i o štetnosti ove dijete.

proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Pedijatar savjetuje što učiniti i kako ga liječiti Beba

Naime, kako bi se oštećena sluznica crijeva oporavila, potreban je unos hrane. U pravilu obroci trebaju biti manji nego uobičajeno i nešto učestaliji. Hrana i piće ne bi trebali sadržavati koncentrirane šećere - stoga slatku hranu i napitke ne treba davati.

Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet

Može se davati voće koje nije slatko (jabuka, banana), kuhano povrće i meso (juhe, variva) uz dodatak maslinova ulja, žitarice (kruh) i mliječni proizvodi (svježi sir, jogurt, kefir, kiselo mlijeko, putar). Prženu, masnu i začinjenu hranu ne treba davati. Dojenčad koja su isključivo na majčinu mlijeku ili nadomjesnom mliječnom pripravku (formuli) nastavljaju s uobičajenim režimom hranjenja.

Kad zvati hitnu ili svog liječnika?

Hitnu pomoć zovi ako:

  • dijete leži nepomično ili je preslabo da bi stajalo

Nazovi liječnika ako:

  • dijete izgleda teško bolesno
  • ako ima izražene znakove dehidracije - ne mokri više od 8 sati, nema suza dok plače i ima vrlo suha usta
  • ima vrućicu iznad 40°C
  • ima krv u stolici
  • je mlađe od 12 tjedana i ima vrućicu iznad 38°C rektalno
  • ima bolove u trbuhu dulje od 2 sata
  • povrati više od 3 puta
  • je dijete mlađe od mjesec dana i ima više od 3 obilne proljevaste stolice
bolest dijete bolesna djevojčica Možda te zanima... Oprez: Prljave ruke čest su uzrok ljetnih bolesti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.