Beba Zdravlje i njega bebe 09. svibnja 2013.

Kožna bolest ne smije biti prepreka maženju

Maja Vurnek Živković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji djeteta s atopijskim dermatitisom često se boje dodira kako ne bi prouzročili bol i nastanak novih ranica, no bebi je fizički dodir jako važan za emocionalni razvoj

Atopijski dermatitis najčešća je kožna bolest u dječjoj dobi, a obilježavaju ga crvenilo kože, izrazito suha koža, koža koja puca, što može dovesti do krvarenja i sitnih ranica. Ovo kožno oboljenje povezuje se s alergijama na hranu, što dodatno otežava hranjenje djeteta, posebno bebe mlađe od godinu dana.

"Ova bolest utječe na kupnju i pripremu hrane, a ako majka doji, ona mora paziti na vlastitu prehranu. Djeca koja imaju atopijski dermatitis osjećaju bolove pri dodiru tih ranica, svrbi ih, a zbog toga više plaču, nervoznija su i slabije spavaju. Sve to utječe na psihičko stanje svih članova obitelji. To je začarani krug iz kojeg je roditeljima teško izaći", rekla je dr. sc. Maja Vurnek Živković, prof. psihologije s Hrvatskih studija, koja radi i u Ambulanti za psihodermatologiju u Klinici za kožne i spolne bolesti KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu.

Beba koja puno plače

Uz to što su dobili malu bebu, roditelji se moraju prilagoditi jednoj sasvim novoj situaciji. Ova kožna bolest često se javlja vrlo rano, a djetetu je potrebna stalna njega i redoviti pregledi kod dermatologa.

"Bebu koža jako svrbi i to je smeta pa plače više nego većina beba. Malom djetetu nemoguće je objasniti da se ne smije češati, a ako se češe, može se pojaviti infekcija, a tada kože opet jače svrbi", kaže psihologinja te dodaje da su posebne medicinske kreme često skupe, što predstavlja dodatan financijski teret za roditelje.

Roditelji djece oboljele od atopijskog dermatitisa mogu potražiti pomoć u Školi atopije, programu koji je pokrenut kako bi roditelji na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije o njezi i brizi oko svog djeteta. Tim stručnjaka koji se sastoji od liječnika dermatologa, medicinske sestre, psihologa i nutricionista u sklopu ovog programa djeluje u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i KB Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Lagana masaža uljem povećat će bliskost

Budući da je bebina koža jako suha i puca, roditelji se često boje previše dodirivati bebu jer se boje da će joj uzrokovati nastanak novih ranica i bol. U takvim slučajevima bebi nedostaje fizički dodir koji je jako važan za emocionalni razvoj. Ako se mama boji da će svojim dodirima i zagrljajima izazvati bebi bol, lagana masaža uljem idealno je rješenje za razvijanje kontakta između mame i bebe.

 

mama i beba, kapuljača | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

"Dijete se ne smije prečesto kupati, ali s druge strane potrebno je paziti na higijenu kako ne bi došlo do infekcije. Za kupanje se ne smiju koristiti obični gelovi, nego oni na bazi ulja", kaže psihologinja Maja Vurnek Živković.

Tehnike prekidanja navike

Osim što je roditeljima djeteta s atopijskim dermatitisom često potrebna psihološka pomoć, dječji psiholog može djecu stariju od tri ili četiri godine naučiti tehnike "prekidanja navike". Ove metode djetetu pomažu da ga manje svrbi, odnosno da nauči kako obuzdati poriv za češanjem i usmjeriti ga drugamo.

Djecu se uči da prepoznaje situacije koje ih potiču na ta nepoželjna ponašanja te da zamijene ta ponašanja nekim prihvatljivijim, primjerice stiskanjem loptice ili pucketanjem prstima.

Potaknite dijete da otvoreno govori o svojoj bolesti

Kožne bolesti kao što su atopijski dermatitis i psorijaza mogu imati negativan utjecaj i na psihičko stanje kod starije djece, pogotovo u pubertetu. Djeca s takvim oboljenjima često nailaze na nerazumijevanje okoline, izložena su pogledima i komentarima novih i nepoznatih ljudi, a mnogi ih počinju izbjegavati. Prema mišljenju psihologinje dr. sc. Maje Vurnek Živković najvažnije je mlade ljude naučiti otvoreno razgovarati o tome.

Za razliku od akni, za koje svi znaju što su, većina okoline ne zna što je atopijski dermatitis ili psorijaza. Djeca koja boluju od takvih i drugih još rjeđih kožnih bolesti često skrivaju svoju bolest pred drugima jer se boje negativnih reakcija.

"Kad dijete s kožnim oboljenjem dođe u novo okruženje, u školu ili novo društvo, važno je da ljudima oko sebe objasni od čega boluje. Ljudi ne znaju o čemu se radi, imaju predrasude, pa je najjednostavnije rješenje objasniti im o čemu se radi, umjesto skrivati. Ne možemo utjecati na sve nepoznate ljude oko nas, uvijek će netko komentirati, ali možemo jako puno napraviti u svojoj okolini, pred ljudima s kojima provodimo najviše vremena i do čijeg mišljenja nam je stalo", kaže psihologinja i dodaje da će se dijete tako bolje osjećati, a i svima oko njega će biti lakše.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.