Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 22. travnja 2014.

Sve što trebate znati o proljevu

dijete, bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uzroci proljeva mogu biti različiti, a trajanje ovisi o uzroku. Proljev se ne može uvijek odmah zaustaviti čak ni liječenjem ni promjenom prehrane. Da biste odredili kako liječenje djeluje, treba potražiti bilo kakvo postupno poboljšanje

Knjiga 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini' autorica Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff i Sandee E. Hathaway, opsežan je vodič koji na preko 800 stranica uvjerljivo objašnjava roditeljima sve što trebaju znati o drugoj i trećoj godini života svojega djeteta. Iz ove knjige prenosimo vam dio o simptomima i liječenju proljeva sa ili bez povraćanja:

Simptomi

Dvije ili tri (vaš liječnik možda kaže drugačije) ili čak i više vodenastih stolica u tijeku 24 sata; boja i/ili miris se razlikuje od uobičajenog. Ponekad su stolice učestalije i sve obilatije, sluz u stolici, povraćanje, i/ili crvenilo i nadraženost oko rektuma. Kad se proljev nastavi nekoliko dana do tjedan dana, dolazi do gubitka težine. Mnogi liječnici smatraju da je proljev već kroničan ako se protegne na 2 do 3 tjedna; a kad potraje 6 tjedana ili više, smatra se "nesavladivim". Povremena stolica rjeđa od normalne ne treba biti razlog za brigu; to je najčešće reakcija na prehranu – možda previše voća.

Godišnje doba

Bilo koje godišnje doba, ali češće se javlja ljeti kad se jede više voća, kad se hrana brže kvari. Ali želučano-crijevne infekcije kojima je uzročnik rotavirus češće se javljaju zimi, u blagim podnebljima.

Uzrok

Uzroci mogu biti različiti, uključujući mikroorganizme (virusi, bakterije i crijevni nametnici) koji potječu od zaražene hrane ili od druge osobe (izravno ili neizravno); prevelike količine "laksativne" hrane (kao što su svježe voće, suhe šljive i drugo sušeno voće, ili voćni sokovi, posebice od kruške, jabuke i grožđa); hrana (ili žvakanje žvakaće gume) koja sadržava sorbitol ili manitol; intolerancija ili alergija na hranu (najčešće mlijeko) ili na lijek; neka infekcija u tijelu (prehlada, upala uha i tako dalje); uzimanje antibiotika; i moguće je izbijanje novih zuba. Uporni proljevi mogu biti povezani s prekomjernom aktivnošću štitnjače, cističnom fibrozom, celijakijom, nedostatkom enzima (posebice enzima koji probavljaju šećere, kao što su laktoza i saharoza), kao i drugi poremećaji. Ponekad je proljev kod djece ove dobi povezan s opstipacijom (stolica je toliko sabijena da rijetka vodenasta stolica koja je prati djeluje poput proljeva).

Način prenošenja

Proljev koji uzrokuju mikroorganizmi može se prenositi putem stolice "od ruku do usta" ili zaraženom hranom. Razdoblje inkubacije različito je, što ovisi o uzročniku.

Trajanje

Akutni slučajevi obično traju od nekoliko sati do nekoliko dana; neki uporni slučajevi traju neograničeno ako se ne otkrije uzrok i ne izliječi. Kronični nespecifični proljev obično se povuče kad dijete napuni tri ili četiri godine.

Različito, što ovisi o uzroku. Proljev koji nema neki medicinski uzrok uglavnom se liječi promjenom prehrane. Proljev koji ima neki medicinski uzrok liječi se tako da se na odgovarajući način liječi problem koji ga je izazvao. Antibiotici se mogu propisati kod bakterijskih i parazitskih infekcija, ali lijekovi se ne uzimaju rutinski kod običnih akutnih proljeva.

Ne preporučuje se uzimanje pripravaka koji sadržavaju kaolin-pektin, jer, iako popravljaju konzistentnost stolice, ne smanjuju učestalost, opseg ili gubitak tekućine. Ne smatraju se djelotvornima ni proizvodi koji sadržavaju atropin-sulfat ili loperamid-hidroklorid, jer nisu sigurni za djecu. Proizvod na bazi bizmut subsalicilata može smanjiti sadržaj vode u stolici i broj stolica, ali se nikad ne smije davati djeci ako postoji sumnja na virozu (i Aspirin i Andol pripadaju skupini salicilata). Nedavno je istraživanje pokazalo da humani laktobacil kombiniran s tekućinom koju dajete na usta može oporaviti dijete od akutnog proljeva; ako se ovo potvrdi, možda će to postati rutinski način liječenja.

Proljev se ne može uvijek odmah zaustaviti čak ni liječenjem ni promjenom prehrane. Da biste odredili kako liječenje djeluje, treba potražiti bilo kakvo postupno poboljšanje (ponekad će prva stolica u danu izgledati bolje, a kasnije će stolice i dalje biti rijetke) i nestanak znakova dehidracije.

Kako biste spriječili širenje zaraznih organizama iz proljeva u vaginu, posebice pozorno očistite djevojčice nakon svake stolice; uvijek ih brišite od sprijeda prema natrag.

Promjene u prehrani

Povećani unos tekućine (barem 90 ml u jednom satu dok je dijete budno). Kod blagog proljeva kad dijete nije dehidriralo dovoljno je uzimati mlijeko, sok ili mješavinu soka i vode. Kod jakog proljeva (vodenasta stolica svaka 2 sata ili češće) ili kod blagog proljeva s povraćanjem I dehidracijom, posebice kod djece mlađe od dvije godine, preporučuje se davanje na usta elektrolitskog rastvora koji se može kupiti u ljekarni. Pitajte liječnika da vam preporuči neku određenu marku i držite bocu tog rastvora u svojoj kućnoj ljekarni.

Djetetu dajte nekoliko gutljaja rastvora žlicom, šalicom ili bočicom svake 2 do 3 minute tako da dijete koje teži 10 kg ukupno dobije 5 šalica od 200 ml dnevno, dijete od 12 kg oko 5 i tričetvrt šalice, a dijete koje teži 14,5 kg malo više od 6 šalica. Ako vaše dijete povraća rastvor, vi ga i dalje nastavite davati, ali u veoma malim gutljajima, ili od rastvora s malo omiljenog soka napravite ledene lizalice pa ih dajte djetetu da ih cucla. Tekućinu na usta treba davati 24 do 48 sati. Ako dijete odbije uzimati rastvor, pokušajte ga dati špricom tako da je usmjerite izravno u stražnji dio usta gdje je okus manje primjetan. Nemojte davati pića zaslađena šećerom (primjerice, kokakolu), energetska pića, vodu s glukozom, zašećerenu vodu ili mješavine slatko-slane vode, nerazvodnjene sokove ili kuhano mlijeko. Oni samo pogoršavaju situaciju.

Za blagi proljev

Normalna hrana, prema tome kakav apetit ima dijete. Proljev brže prolazi kad se jede kruta hrana. Primijetite li da se proljev pogoršava kad dijete uzima mliječne proizvode, smanjite unos mlijeka ili ga potpuno obustavite dan ili dva; neka djeca tijekom razdoblje kad imaju proljev postaju netolerantna na laktozu.

Za jaki proljev

Samo tekućina na usta tijekom 24 do 48 sati (može samo majčino mlijeko), a nakon toga lagana hrana ako dijete ne povraća. Počnite s lako probavljivom nemasnom hranom, koja ima složene ugljikohidrate s malo šećera, kao što su banane, voćne kašice (jabuke, kruške), riža, obična tjestenina, krumpir, žitarice, i prepečenac. Čim dijete počne opet osjećati okus hrane, možete mu dati male količine lagane bjelančevinske hrane (piletina, mladi kravlji sir). Postupno vratite dijete na normalnu prehranu tijekom nekoliko sljedećih dana.

Za proljev s povraćanjem

Dok se povraćanje ne zaustavi, ne bi trebalo davati krutu hranu. Obvezno je nadoknađivati izgubljenu tekućinu razvodnjenim sokovima I pripravkom u tekućini ili u obliku ledene lizalice. Ako tekućinu dajete u malim gutljajima, smanjujete mogućnost da će doći do povraćanja. (Ako povraćanje ne prestane nakon 24 sata, ponovo se javite liječniku.)

Prevencija

Potrebno je liječiti uzroke koji su doveli do proljeva; kad je to moguće, izbjegavati ili ograničiti hranu, piće ili lijekove koji izazivaju proljev; detaljno se držati pravila o sigurnosti hrane; dobro prati ruke (vrijedi za sve članove obitelji) nakon obavljanja nužde ili nakon mijenjanja pelena. Ako dijete nije alergično ili intolerantno na mlijeko, možete mu tijekom antibiotske kure dati jogurt koji sadržava aktivne kulture.

Kad se javiti liječniku?

Odmah se javite liječniku ako je dijete dehidriralo; ako akutni proljev ili proljev popraćen povišenom temperaturom i povraćanjem traje dulje od 24 sata; ako dijete odbija tekućinu; ako su stolice krvave ili je bljuvotina zelenkasta, krvava ili izgleda poput zrna kave; ako mu je abdomen napuhan ili natečen i ako u njemu osjeća oštru bol; ako ima osip ili žuticu. U takvim slučajevima liječnik obično pošalje uzorak stolice u laboratorij na analizu pa pripremite uzorak u plastičnu vrećicu kad otiđete k liječniku.

Knjigu 'Što očekivati u drugoj i trećoj godni' možete kupiti u Internet Supershopu Mondo! 

Pročitajte i druge članke u specijalu "Dječja probava"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.