03. svibnja 2013.

Konjunktivitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konjunktivitis je upala očne spojnice, sluznice koja oblaže unutrašnjost kapaka i bjeloočnicu.

Bjeloočnica vašega djeteta se zacrvenila. Trepavice su mu ujutro slijepljene. Unutrašnjost kapaka je crvena, oči mu suze. Konjunktivitis može biti uzrokovan brojnim čimbenicima: prašinom ili stranim tijelom u oku, pretjeranim izlaganjem suncu, virusnom ili bakterijskom infekcijom (hunjavica), alergijom itd.

Očistite djetetove oči i odstranite sekret koji se slijepio na trepavicama i kapcima mlakom vodom; isto tako možete upotrijebiti i fiziološku otopinu. Ako postoji infekcija, liječnik će propisati odgovarajuće kapljice ili mast.

Konjunktivitis novorođenčadi uzrokovan bakterijama (klamidije i gonokoki) danas je gotovo nestao zahvaljujući preventivnom davanju antibiotskih kapljica odmah nakon rođenja. Ako se konjunktivitis ponavlja tijekom prvih dana djetetova života, a ne radi se o infekciji, vjerojatno će se otkriti začepljenje suznoga kanala (canalis lacrimalis). Funkcija tog kanala je da odvodi suze u nosnu šupljinu. Oftalmolog može lako ispraviti ovakvo stanje.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.