Školarci Prehrana školarca 04. srpnja 2016.

Kako izbjeći ljetne crijevne infekcije?

tempertaura bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ljetnim mjesecima veselje nam mogu pokvariti crijevne infekcije, čiji uzročnici mogu biti virusi (rota, adeno, enterovirusi) i bakterije (salmonela, šigela, kampilobakter, E.coli, stafilokok). Kako bi izbjegli trovanje hranom ljeti nemojte jesti sushi, jela sa sirovim jajima i sireve od nepasteriziranog mlijeka

Druga vrsta zaraze - virusne infekcije, npr. enteroviroze, obično se javljaju među djecom, a najčešći put prijenosa virusa je preko usta (fekalno-oralni put). Ipak, većinom su crijevne infekcije u ljetnim mjesecima izazvane trovanjem hranom. Najčešće se bakterijsko trovanje hranom javlja u obliku malih epidemija u nekoj zajednici ili većih epidemija u institucijama (bolnice, ugostiteljski objekti, hoteli, vrtići, domovi za umirovljenike, školske i studentske kantine).

Simptomi trovanja hranom

Simptomi trovanja hranom su zajednički za većinu uzročnika: povišena temperatura, bol u trbuhu, povraćanje, proljev. Najopasnija posljedica toga je svakako dehidracija odnosno gubitak tekućine i elektrolita koji može biti težak, osobiti kod male djece i starijih osoba. Trovanje hranom uglavnom je uzrokovano bakterijama. Tako se primjerice simptomi infekcije salmonelom javljaju naglo, 12 do 24 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Kod nekih osoba infekcija može postati kronična pri čemu te osobe postaju izvor zaraze za svoju okolinu.

Glavni uzrok stafilokoknog trovanja hranom je nepridržavanje higijenskih mjera prilikom rukovanja s hranom pri čemu stafilokok, s kože ili sluznice osobe koja priprema hranu, dođe u hranu, te tamo izlučuje toksin otporan na grijanje i kraću termičku obradu. Gastrointestinalni simptomi se javljaju dva do tri sata nakon konzumacije takve hrane. Tjelesna temperatura kod zaražene osobe obično nije povišena, a bolest traje oko jedan dan te ne ostaju posljedice. Spomenimo i trovanje hranom bakterijama iz roda klostridija. Do toga obično dolazi konzumacijom kontaminiranog mesa i proizvoda od mesa. Poseban problem je infekcija bakterijom Clostridium botulinum koja može biti i smrtonosna! Ta bakterija proizvodi tzv. botulinum-toksin te je potreban izniman oprez kod konzumacije nepravilno konzervirane hrane.

Uzročnik proljeva

Druga vrsta klostridija, Clostridium difficile sve se češće pojavljuje kao uzročnik proljeva, često kao nuspojava terapije antibioticima. Osim spomenutih crijevnih infekcija, gastrointestinalne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti simptom već postojećih bolesti, ali i onih bolesti specifičnijih za ljetne mjesece i učestala putovanja u tom dijelu godine. To su tzv. proljevi putnika (putnička dijareja) i kinetoze odnosno bolesti kretanja.

Proljevi putnika karakteristika su bolesti koja se javlja kod ljudi na putovanjima, a osobito u zemlje u razvoju i tropske krajeve zbog specifičnog stila života i klimatskih uvjeta. Proljev se može javiti bilo kada tijekom putovanja, a glavni uzroci su kontaminirana hrana i voda. Taj proljev najčešće prolazi bez posljedica unutar tjedan dana. Simptomi kinetoza javljaju se tijekom vožnje automobilom, autobusom ili vlakom, letom avionom ili plovidbom. Osim mučnine i povraćanja, prisutno je i loše opće stanje.

Pročitajte još korisnih savjeta na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.