Trudnoća Trudnica 22. travnja 2013.

Plivanje je idealna aktivnost za trudnice

Trudnica vježbanje plivanje trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vježbe koje zahtijevaju preveliku gibljivost trebalo bi izbjegavati kao i aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i brze promjene položaja tijela

Kada je riječ o vježbanju tijekom trudnoće, mišljenja stručnjaka su podijeljena jer za vrijeme tjelovježbe dolazi do povećanja tjelesne temperature. Tjelesna temperatura koja prelazi 39°C u ranoj trudnoći može oštetiti razvoj zametka ili usporiti njegov rast u kasnijoj trudnoći.

Voda je bolji vodič topline od zraka pa liječnici trudnicama najradije savjetuju lagano plivanje. Plivanje u vodi uobičajene temperature dovodi do manjeg povećanja tjelesne temperature i nedvojbeno je najbolji izbor tjelovježbe za toplog vremena.

Kad vi vježbate, vježba i beba

Ubrzo nakon početka tjelesne aktivnosti zamijetit ćete i bebinu reakciju. I ona će se početi intenzivnije kretati te će se povećati broj njezinih srčanih otkucaja. Imajte na umu da tjelesna aktivnost mora biti prilagođena “blaženom stanju”, a to znači ne preduga, ne preintenzivna, postupna i redovita (barem 3-4 puta tjedno).

trudnica trudnoća plivanje bazen | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vježbe koje zahtijevaju preveliku gibljivost trebalo bi izbjegavati kao i aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i brze promjene položaja tijela. Bilo bi korisno za vrijeme vježbanja vršiti samokontrolu mjerenjem bila i praćenjem broja fetalnih pomaka.

Posavjetujete se s liječnikom

Ukoliko osjetite vrtoglavicu, lupanje srca, nedostatak zraka, bol, posebno u donjem posebno u donjem dijelu trbuha, kontrakcije maternice, krvarenje, gubitak plodove vode ili smanjenje broja fetalnih pokreta treba prekinuti vježbanje i javiti se svom liječniku, ali treba naglasiti da su komplikacije rijetke ako se tjelesna aktivnost prilagodi situaciji.

Trudnice koje imaju visoki krvni tlak, anemiju, bolest štitne žlijezde, dijabetes, nepravilne srčane otkucaje, prijevremeni porod u prijašnjim trudnoćama, prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu ili su se i prije trudnoće malo kretale trebale bi se prije početka i odabira tjelovježbe savjetovati sa svojim liječnikom.

Stanja kao što je puknuće vodenjaka, višeplodna trudnoća, položaj posteljice preko ušća maternice, otvoreno ušće, pobačaj i prijevremeni porod te bolesti pluća, srca i krvožilnog sustava majke zahtijevaju mirovanje te je time isključena svaka mogućnost tjelovježbe u trudnoći.

Koliko je stalno povišena temperatura opasna u trudnoći?

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.