Beba Zdravlje i njega bebe 27. prosinca 2018.

Savjeti pedijatra za liječenje proljeva

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više tekućine, probiotici, otopine rehidracijske soli te hrana bogata kalijem od velike su pomoći u borbi s dječjim proljevom, savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević

1. Više tekućine nego obično 

Nemoj prekidati dojenje, vodu (prokuhati pa ohladiti) treba davati s hranom koja sadrži sol te pripremati vodenastu hranu poput kašica i juha.

Dijete u krevetu Možda te zanima... Kod proljeva pazite da dijete ne dehidrira! Vrtić

2. Otopine oralne rehidracijske soli

Otopine soli za rehidraciju treba davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proljeva, čime se skraćuje trajanje proljeva. U slučaju povraćanja treba prekinuti davanje tekućine na 10 minuta i zatim nastaviti, ali sporije. 

3. Nastavite dojiti, podoji su češći

Tako se sprečavaju neishranjenost i dehidracija. Kod djece koja sišu nastaviti dojiti. Podoji trebaju biti češći (podoji se skraćuju samo kod djece koja povraćaju).

Bolesno dijete Možda te zanima... Dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso Vrtić

4. Hrana bogata kalijem je ključna

Djetetu starijem od šest mjeseci valja uz mlijeko dati žitarice, povrće, meso, ribu, hranu koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana mora biti dobro skuhana, ispasirana, samljevena, svakom obroku valja dodati 5-10 ml biljnog ulja. Djetetu treba dati hrane koliko želi, ponuditi mu je najmanje svaka 3-4 sata. 

5. Proljev kraće traje uz probiotike

Najčešće se koriste bakterijski probiotici iz skupine Laktobacila i kvasnica (Saharomices bulardi). Kod akutnih proljeva ovi mikroorganizmi pospješuju prirodne procese prevladavanja uzročnika proljeva.

dijete, bolest Možda te zanima... Sve što trebate znati o proljevu Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.