Beba Zdravlje i njega bebe 2623 prikaza 08. kolovoza 2018.

Savjeti pedijatra za liječenje proljeva

mama, beba
Foto: Thinkstock

Više tekućine, probiotici, otopine rehidracijske soli te hrana bogata kalijem od velike su pomoći u borbi s dječjim proljevom

1. Više tekućine nego obično 

Nemojte prekidati dojenje, vodu (prokuhati pa ohladiti) treba davati s hranom koja sadrži sol te pripremati vodenastu hranu poput kašica i juha.

Dijete u krevetu Možda te zanima... Kod proljeva pazite da dijete ne dehidrira! Vrtić

2. Otopine oralne rehidracijske soli

Otopine soli za rehidraciju treba davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proljeva, čime se skraćuje trajanje proljeva. U slučaju povraćanja treba prekinuti davanje tekućine na 10 minuta i zatim nastaviti, ali sporije. 

3. Nastavite dojiti, podoji su češći

Tako se sprečavaju neishranjenost i dehidracija. Kod djece koja sišu nastaviti dojiti. Podoji trebaju biti češći (podoji se skraćuju samo kod djece koja povraćaju).

Bolesno dijete Možda te zanima... Dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso Vrtić

4. Hrana bogata kalijem je ključna

Djetetu starijem od 6 mjeseci valja uz mlijeko dati žitarice, povrće, meso, ribu, hranu koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana mora biti dobro skuhana, ispasirana, samljevena, svakom obroku valja dodati 5-10 ml biljnog ulja. Djetetu treba dati hrane koliko želi, ponuditi mu je najmanje svaka 3-4 sata. 

5. Proljev kraće traje uz probiotike

Najčešće se koriste bakterijski probiotici iz skupine Laktobacila i kvasnica (Saharomices bulardi). Kod akutnih proljeva ovi mikroorganizmi pospješuju prirodne procese prevladavanja uzročnika proljeva.

tempertaura bolesno dijete Možda te zanima... Kako izbjeći ljetne crijevne infekcije? Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.