Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 31. siječnja 2017.

Sok od ovih bobica pomaže u borbi s mokraćnim infekcijama

sok
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brusnice obiluju mnoštvom vitamina i bioaktivnih biljnih sastojaka koji su koncentrirani u opni ploda, a prema novim saznanjima, sok od brusnice bogat je proantocijanidinima (PAC), antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od ponovljenih infekcija mokraćnih puteva kod djece

Brusnice su bobice koje pripadaju obitelji vrijesovki, zajedno s borovnicama. Iako u prirodi postoji mnoštvo vrsta, najpoznatija je sjevernoamerička brusnica (Vaccinium macrocarpon).

Zbog svojeg izrazito oporog okusa, brusnice se vrlo rijetko konzumiraju sirove. Najčešće se konzumiraju u obliku soka, umaka i džemova, u sušenom obliku ili kao dodatak prehrani. Kada su djeci potrebni dodaci prehrani?

Brusnice obiluju mnoštvom vitamina i bioaktivnih biljnih sastojaka koji su koncentrirani u opni ploda. Neki od bioaktivnih spojeva brusnice pokazali su se učinkovitima u borbi protiv infekcija mokraćnih putevaOprez, upale mokraćnog sustava često su bez simptoma

Smanjen rizik od ponavljanja infekcija kod djece

Prema novim saznanjima, sok od brusnice bogat je proantocijanidinima (PAC), antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od ponovljenih infekcija mokraćnih puteva kod djece.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Urology sudjelovalo je 40 djece koja su u proteklih godinu dana imala barem dvije infekcije mokraćnih puteva. Djeca su slučajnim odabirom bila raspoređena u dvije skupine – jedna skupina je dobivala sok od brusnice bogat PAC, a druga skupina sok u kojem nije bilo brusnice. Pet napitaka za jači imunitet

Rezultati su pokazali da su djeca koja su pila sok od brusnice imala stopu učestalosti pojave infekcija mokraćnih puteva 0,4, u odnosu na stopu od 1,15 u skupini koja nije pila sok od brusnice.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, autori istraživanja zaključuju kako trenutna istraživanja potvrđuju korištenje brusnice kao učinkovite strategije za smanjenje infekcija mokraćnih puteva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.