Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. ožujka 2014.

Moje dijete ima proljev. Što sada?

curica čaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preporuka: Djetetu kod proljeva ponudite dovoljno tekućine, lake hrane koja zatvara i probiotike

Dijareja ili proljev znak je koji najčešće upozorava na bakterijsku ili virusnu infekciju, a može upućivati i na alergiju ili intoleranciju na neku hranu. Može se također pojaviti kao odgovor na liječenje antibioticima te pri nicanju zubi. Najčešći su uzrok proljeva u djece bakterijske ili virusne infekcije koje zahvaćaju crijeva. 

Osnovni postupci kod proljeva u djece

Dijeta kod infektivnog proljeva nije potrebna jer ne ublažava i ne skraćuje tijek proljeva. Dojenu djecu mama mora još češće dojiti pa će tako dijete nadoknaditi izgubljenu tekućinu i ubrzat će se njegov oporavak.

Većoj djeci možemo ponuditi lagane, malo posoljene nemasne mesne juhe, bijelo meso te povrtne i voćne kašice. Preporučuju se također odstajala ili naribana jabuka te mrkvica, krumpir i riža. Treba izbjegavati voćne sokove, kruške, šljive, marelice i dodavanje šećera. 

Znakove proljeva treba brzo prepoznati i poduzeti mjere osobito kod dojenčadi i male djece jer postoji opasnost od dehidracije. Dijete mora prije svega puno piti (voda, nezaslađeni čaj ili rehidracijske otopine, koje se mogu kupiti u ljekarnama). Pedijatri savjetuju davanje probiotika što prije tijekom liječenja. 

Kod proljeva ponudite djetetu probiotike

WAYA LGG su probiotičke kapi neutralnog okusa i mirisa, a namijenjene su za dijetetsko reguliranje probavnih smetnji dojenčadi i djece.

Probiotičke kapi WAYA LGG sadrže jedinstvenu probiotičku kulturu LGG (Lactobacillus rhamnosus GG), koja je najistraženija probiotička kultura na svijetu. Brojna istraživanja kod dojenčadi i djece dokazala su učinkovitost probiotičke kulture Lactobacillus rhamnosus GG u dijetetskom reguliranju ovih stanja:
•    virusnih i bakterijskih proljeva
•    proljeva uslijed liječenja antibioticima
•    u održavanju uravnotežene crijevne mikroflore 

Waya | Author: Promo Foto: Promo

Probiotičke kapi WAYA LGG neutralnog su okusa i mirisa te su primjerene za dojenčad i djecu od rođenja nadalje.

Dostupno bez recepta u ljekarnama.

Za više informacija o novim probiotičkim kapima za dojenčad i djecu WAYA LGG posjetite www.waya.eu, a možete nam pisati na info@waya.eu.

Waya | Author: Promo Foto: Promo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.