Trudnoća Trudnica 13. lipnja 2023.

Kupanje u trudnoći: Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru?

trudnica u bazenu
Foto: Unsplash ; Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se plivanje preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, često se postavlja pitanje oko potencijalnih opasnosti koje prijete iz morske ili bazenske vode. U nastavku ginekologinja objašnjava smiju li se i kada trudnice kupati u moru i bazenu te na što trebaju obratiti pozornost

Smiju li se trudnice kupati u moru i bazenu, kako se nositi s ljetnim vrućinama, kakvo ponašanje trudnica na moru treba izbjegavati, postoje li ikakve stvarne prepreke za kupanje u moru u trećem tromjesečju trudnoće, samo su neka od pitanja o kojima raspravljaju buduće mame. 

Neki kažu da se trudnice ne bi smjele kupati u moru, a opet se plivanje posebno savjetuje kao najbolja aktivnost za trudnice. Postoje li pravila kojih se prilikom kupanja trudnice trebaju držati, primjerice temperatura mora, koliko dugo se smije ostati u moru/vodi, koliko vremena prije termina je kupanje i plivanje dopušteno i slično. Ginekologinje, dr. sc. Senka Sabolović Rudman i dr. Ula Marton u nastavku objašnjava smiju li se trudnice kupati u moru i bazenu. 

Smiju li se trudnice kupati u moru?

Plivanje u čistom moru je dozvoljeno ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tome koliko je trudnoće.  Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi.

Mitovi i istine o ljetnoj trudnoći: Bebi nije vruće u trbuhu

Ginekologinja dr. Ulla Marton također kaže da ljetovanje na moru trudnice ne trebaju izbjegavati.

"Ukoliko se radi o urednom tijeku trudnoće, znači da trudnica nema povišeni tlak, neregulirani dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice ili mogućnost prijevremenog poroda ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je primjerice zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati. No, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba prilagoditi sebi i svojim tjelesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje tijelo. Putovanje bilo kojim prometnim vozilom zahtjeva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrijepu", preporučuje dr. Marton.

trudnica u moru | Author: Freepik Foto: Freepik ; Smiju li se trudnice kupati u moru?

Smiju li se trudnice kupati u bazenu? 

Što se tiče bazena, dvojbeni su zbog čistoće vode i osobne higijene drugih ljudi. Kupanje u bazenu, koji koristi velik broj ljudi, općenito se ne preporučuje ženama jer su vrlo česte genitalne upale nakon korištenja. Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi.  Dakle, iako je umjerena tjelesna aktivnost u vodi dobra za trudnicu, kupanje u bazenima ne biste smjeli prakticirati pretjerano često. 

Kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jakuzzija", savjetuje ginekologinja. Ono na što bi buduće mame svakako trebale obratiti pažnju, napomenula je dr. Marton, jest da mijenjaju mokre kupaće kostime s ciljem prevencije upale mokraćnog mjehura koja je znatno češća tijekom trudnoće.  Ako se ipak odlučite okupati u bazenu, držite se sljedećih pravila: nemojte dugo ostajati u bazenskoj vodi, nakon kupanja otuširajte se i promijenite kupaći kostim odmah po izlasku iz bazena.

8 savjeta kako preživjeti vrućine tijekom trudnoće

Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu

Vrućina i izlaganje suncu neće štetiti bebi nego trudnici. Štetnost UV zraka, mogućnost opeklina i dehidracije razlog su potrebe boravka u hladu od 10-16 sati.  Ginekologinja općenito preporučuje izbjegavati pretjerano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekline, sunčanicu uz zimicu i tresavicu te dehidraciju uz pad razine elektrolita koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću. 

Možda te zanima... Trudnica na moru: Što je dopušteno, a što zabranjeno? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.