Trudnoća Trudnica 06. kolovoza 2018.

Smiju li se trudnice kupati u moru i bazenu?

kupanje bazen trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se plivanje preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, često se postavlja pitanje oko potencijalnih opasnosti koje prijete iz morske ili bazenske vode

Postoje li ikakve stvarne prepreke za kupanje u moru u trećem tromjesečju trudnoće? Neki kažu da se trudnice ne bi smjele kupati u moru, a opet se plivanje posebno savjetuje kao najbolja aktivnost za trudnice. S te strane mi se more čini pogodnijim od bazena, ali me zanima i što mislite o tome, to jest ima li opasnosti od kupanja u bazenu? Postoje li neka pravila kojih se prilikom kupanja treba držati, npr. temperatura vode, koliko dugo se smije ostati u vodi, koliko vremena prije termina je kupanje i plivanje dopušteno i slično?

Vrućina i izlaganje suncu neće štetiti bebi nego trudnici. Štetnost UV zraka, mogućnost opeklina i dehidracije razlog su potrebe boravka u hladu od 10-16 sati.

Plivanje u čistom moru je dozvoljeno ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tome koliko je trudnoće.  Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi.

trudnica plaža Možda te zanima... Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno? Trudnoća

Što se tiče bazena, dvojbeni su zbog čistoće vode i osobne higijene drugih ljudi. Kupanje u bazenu, koji koristi velik broj ljudi, općenito se ne preporučuje ženama jer su vrlo česte genitalne upale nakon korištenja. Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi.

trudnica Možda te zanima... Kako liječiti urinarne infekcije? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.