Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. rujna 2018.

Zašto kćerima ne bismo trebali govoriti da su lijepe?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povremeni komentari o izgledu djevojčice mogu uzrokovati štetu, čak i ako zvuče pozitivno

"Tako si lijepa", svaki roditelj u jednom trenutku kaže ovu rečenicu svojoj kćeri. Čini se potpuno nevina, ali ovakve rečenice mogu imati dugotrajno negativan učinak na djevojku. Zašto je to tako pita se Sarah Newton autorice knjige "Help! My Teenager is an Alien: The Everyday Situation Guide for Parents".

Anoreksijom djevojčice pokušavaju uspostaviti kontrolu

"Vrlo je očigledno, ali lako zaboravljamo, ako kod djevojčica prvo primijetimo izgled šaljemo im snažnu poruku da je njihov izgled najvažniji. Ne osjećamo potrebu da kažemo našim sinovima kako su zgodni ili koliko nam se sviđa njihova odjeća, ali nesvjesna predrasuda koju nosimo znači da ćemo nešto reći djevojčicama, ali to isto nećemo reći dječacima. U istraživanju za moju novu knjigu uključila sam 400 djevojčica, 70 posto ih je bilo zabrinuto zbog svoje težine. Neke preskaču doručak i ručak kako bi ostale mršave, druge se nadaju da će ići na estetske operacije kad odrastu. U svijetu koji je opsjednut izgledom, komentirati izgled kćeri, odjeću i slične stvari može samo pogoršati njezina uvjerenja da je slika sve, da je važno kako izgleda - a ne tko je ili što?", objašnjava u svom tekstu autorica Sarah Newton.

Možda te zanima... 6 stvari koje trebaš imati na umu kad odgajaš djevojčicu Vrtić

"Površne pohvale povezane s izgledom mogu negativno utjecati na sposobnost djevojke da se bori s nevoljama. Ovakve primjedbe o izgledu, dobroti, talentu pa čak i o inteligenciji znači da ih ili imate ili nemate. Ako odrastete vjerujući da je sposobnost urođena, tada je manje vjerojatno da ćete nešto pokušati učiniti ako stvari postanu teške. Vjerojatno ćete odustati radije nego se za nešto boriti jer mislite da trud ima mali utjecaj na ukupni uspjeh", dalje objašnjava.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

"Kada mislimo da je naše samopoštovanje povezano s nečim vanjskim, jako je teško izgraditi se ako to povezujemo s nekim osobinama ili atributima, a kada se osjećamo loše ili nisko postajemo lakše depresivni. Sve to može dovesti do toga da djevojke lako odustanu, budu manje odlučne i osjećaju se nesposobnima. U kasnijem životu to može dovesti do toga da odbije posao ili uspjeh jer se ne osjeća dovoljno vrijednom", dodaje.

djevojčica, ogledalo, dijete Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo? Školarci

Tijekom školskog dana, dječake se prosječno ispravi osam puta više od djevojčica, pokazuje istraživanje psihologinje Carol Dweck. Ovo razlika počinje u dobi od četiri godine. Djevojčice ranije razvijaju samokontrolu i često su pohvaljene zbog dobrog ponašanja, a dječake se ohrabruje da pokušaju još nešto teže. Rezultat je da djevojke razvijaju način razmišljanja koji ih ograničava, vjeruju da se ne mogu mijenjati. Kada djevojke razviju svoja uvjerenja, prestaju se truditi jer se boje da bi mogle doživjeti neuspjeh jer vjeruju da je sposobnost, a ne napor ključ uspjeha.

Možda te zanima... Ponašaju li se tate drugačije prema kćerima? Roditelji

Što treba govoriti djevojčicama? 

"Umjesto da s njima pričamo kako su lijepe, trebamo komentirati ono što rade te ih pitati što ih zanima. Umjesto da im kažemo da su dobre djevojke, trebali bismo im reći da su pune strpljenja ili da znaju pažljivo slušati. Umjesto da komentirate kako se djevojka treba ili ne treba ponašati, trebali bismo im reći da volimo kada se mogu izraziti i boriti za sebe, Suptilna promjena načina izražavanja može osigurati da vaše kćer odrasta puno spremnija za uspjeh i svijet odraslih", zaključila je na kraju autorica Sarah Newton.

Pink održala snažan govor za kćer koja misli da je ružna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci