Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 01. veljače 2017.

10 zapovijedi za odgoj samopouzdane kćeri

mama kćer igranje sreća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američka novinarka i mama Lizzie Heiselt prikupila je savjete drugih mama kako odgojiti samopuzdanu i sretnu kćer unatoč stereotipima, pritiscima medija i okoline. Izdvojili smo 10 najvažnijih

Od malih nogu djevojčice se suočavaju s tipičnim ženskim stereotipima i izazovima, te što su one starije, stereotipi više rastu. Od pritiska da bude lijepa i ženstvena do toga da odraste u jaku i odgovornu ženu. Zbog toga je američka novinarka Lizzie Heiselt, majka jedne djevojke, prikupila savjete od ostalih majki o tome što je bitno za mlade dame. Izdvojili smo 10 savjeta koji će vam pomoći da uputite svoju djevojčicu u pravom smjeru.

1. Volite svoje tijelo

Nezadovoljstvo izgledom možete očekivati ​​već u prvim tinejdžerskim godinama. Činjenica je da se puno govori o celulitu i pretilosti, a osjećaj manje vrijednosti, srama i nedostatka samopouzdanja je usko povezan s fizičkim izgledom. Bez obzira na dosad možda opravdanu samokritičnost, ne bi trebali biti previše oštri prema sebi. Dakle, ne kritizirajte izgled ispred svoje kćeri. Tijelo joj potječe iz vašeg i ako se stalno žalite i govorite da ne izgledate dobro, to će sigurno imati posljedice na nju i potresti će njezino samopouzdanjeKako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo?

2. Ljepota je u ponašanju

Umjesto da mjerite ljepotu drugih ljudi isključivo po vanjskom izgledu, dobro je povezati ljepotu s ponašanjem i voditi se takvim primjerima. Djevojke treba poticati na pristojnost, brigu i poštovanje kako bi shvatile da su takve osobine povezane s tim koliko je netko zgodan i popularan. To će joj omogućiti da lakše prevlada potencijalne nedostatke u izgledu, jer će shvatiti da ju oni ne definiraju.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

3. Vrijeme provedeno s tatom je važno 

Statistike pokazuju da djevojke koje nemaju dobar odnos s ocem kasnije razvijaju emocionalne probleme, a prema nekim podacima to utječe i na veći broj neplaniranih trudnoća.

Tate utječu na sliku o tome kako bi žene trebale biti tretirane, te u ranoj mladosti utječu na emocionalnu stabilnost svoje kćeri. Kći odgovornog i predanog tate jednostavno izbjegava problematične odnose i ima više povjerenja prema suprotnom spolu, ali i sebi.

4. Podržite učenje novih stvari

Potaknite njezine interese i osvijestite ju da ne mora birati između pameti i ljepote. Proširite joj vidike i naučite ju da se ne boji pokazati i koristiti znanje koje ima. Podržavajte ju pri učenju novih stvari, bilo da je u pitanju kuhanje ili pomoć tati u popravku automobila. Važno je da vjerujete u njezine sposobnosti, kako se kasnije ne bi bojala pokazati koliko je pametna i sposobna.

5. Potičite aktivnost

Fizička aktivnost pomaže djevojkama da ostanu zdrave i aktivne, ali ih potiče i da postanu svjesne svojih tijela. Djevojke koje redovito vježbaju, pod manjim su stresom i imaju veću samokontrolu. Ako treniraju grupni sport, također će razviti i svijest o tome kako funkcionirati u grupi, ali i naučiti važnost timskog rada.

6. Pomaganje je važno

Ako vas vaša kćer vidi kako nekome pomažete, ne samo da će razviti empatiju, već će razviti i potrebno razumijevanje i svijest da može promijeniti svijet oko sebe na bolje. Tako će steći samopouzdanje i izrasti u odgovornu ženu koja će rado pomoći drugim ljudima.

7. Izgradite individualni i jedinstven karakter

Ponekad je teško biti sam protiv svih, ali u životu postoje situacije kada se je potrebno postaviti upravo tako. Stoga je dobro da majke nauče svoje kćeri da imaju osobnost i jak karakter. Iako nije nimalo lako slijediti svoj put, kćer ćete najviše o tome naučiti kroz primjere. Budite odgovorni i jaki, te pokažite predanost svojim idejama, čak i kad vam nitko drugi ne pomaže.

Djevojčica pokazala da prava princeza može biti obučena i kao hot dog

8. Percepcija samoga sebe

Znamo da je vaša kćer centar vašeg svijeta, ali mora postati svjesna da nije središte svačijeg svijeta. Naučite ju samopouzdanju, ali s dozom poniznosti. Tako će dobiti zdraviji pogled na svoju okolinu i stvoriti osjećaj da je dio cjeline

9. Hvalite sebe

Nipošto nemojte raditi mučenicu od sebe ispred svoje kćeri, ali nije loše povremeno joj dati do znanja koliko brinete o njoj i što sve radite kako bi njoj bilo dobro. Pohvalite se za stvari koje nisu povezane s njom, primjerice, da ste puno radili i dobili povišicu na poslu. Tako će u vama pronaći svoje ideale i svoju potporu, a time i samopouzdanje.

10. Neke stvari će sama shvatiti

Iako ste odgovorni za nju do kraja života, morate shvatiti da je vaša kćer samostalna osoba. Ne kontrolirajte sve što joj se događa u životu. Ako ste ju naučili da sreća leži u tome kako se postavi prema životu, ona će sama shvatiti koliko ste utjecali na njezine odluke. Djeca jednostavno moraju naučiti biti sretni u životu i sami si pomoći u raznim situacijama. A vi ćete uvijek biti tu za njih. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.