Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. listopada 2019.

6 stvari koje trebaš imati na umu kad odgajaš djevojčicu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Dječacima kažemo da istražuju, a malim djevojčicama da budu lijepe, uredne i da rade male slatke stvari. Vaša kći je divlje stvorenje', objašnjava psiholog Steve Biddulph

Steve Biddulph, psiholog i autor nekoliko knjiga o odgoju dječaka i djevojčica, objasnio je na kojih šest stvari trebate obratiti pažnju kad odgajate djevojčicu.

1. Njezini faktori rizika razlikuju se od dječaka

Biddulph kaže da je podizanje dječaka i djevojčica drugačije jer su njihovi faktori rizika različiti. "Kada danas govorimo o spolovima, vidimo stvari koje mogu promijeniti karakter. Međutim, generaliziranje vrijedi za 90 posto djece. Rizici koji su vezani djevojčice su stres, tjeskoba, samoozljeđivanje, poremećaji u prehrani i različita destruktivna ponašanja, dok dječaci obično budu destruktivni izvana", kaže psiholog te dodaje. "To je vrlo široka lepeza, ali za djevojčice smo sada zbrinuti. Prije 20 godina djevojčice su poletjele. Sada je došlo do usporavanja mentalnog zdravlja. Danas jedna od pet djevojčica uzima lijekove za tjeskobu", nastavlja. 

Možda te zanima... Je li teže odgajati djevojčice ili dječake? Vrtić

2. Prvih šest godina je najvažnije

Kada se dijete rodi njegov mozak je isti kao i kod naših davnih predaka, ono što se promijenilo je svijet oko njih. "Napravili smo ludi svijet za njih pa pogledajmo samo što se dogodilo zadnjih 20 godina. Roditelji su danas bjesniji i užurbaniji. Oni se zapravo ne povezuju s malenima, vanjski svijet stavlja veliki pritisak na mame i tate koji su nečovječni", objašnjava. Psiholog kaže da djeca pokazuju znakove anksioznosti i napada panike oko 14. godine. Takvi problemi često svoje  uzroke imaju u ranim godinama, odnosno do šeste godine. 

3. Razmisli kakva žena želiš da postane

Iako se lako izgubiti u trenutnim događajima i razvoju koji se svakodnevno događa oko nas. Vrlo je važno pogledati veću sliku. Imate dvadesetak godina da stvorite ženu, a dok se malene stvari događaju možete razmisliti o tome u kakvu ženu želite da izraste vaša djevojčica. "Njezino putovanje je svojevrsna potraga gdje prikuplja sastojke svoje ženstvenosti. Zato to moramo imati na umu", kaže.

djevojčica dječak Možda te zanima... Djevojčice vrlo rano misle da su muškarci pametniji Vrtić

4. Uspjeh je 'toksičan' za djevojčice

Mnogi roditelji žele "uspjeh" za svoje dijete. Ali vrlo je važno razmotriti što uspjeh znači za vašu obitelj. "Mislim da je uspjeh danas najotrovniji koncept u našim životima, a posebno za djevojčice, uspjeh postaje samo natjecanje koje nas čini jadnima", kaže psiholog. Istraživanja pokazuju da je za djevojčice najviše stresno kad imaju dva visoko obrazovana roditelja, tako osjećaju pritisak da moraju doseći te standarde.

Možda te zanima... Kako se razvijaju: Razlike između djevojčica i dječaka Beba

5. Budi opuštenija od kćeri u svako doba

Djeca se razvijaju, a u osnovnoj školi mogu biti tjeskobna. "Posao roditelja je da bude opušteniji od svoje djece. Ono što moramo učiniti je biti centar mira u njihovim životima", objašnjava. Kada smo smireni, razgovarat će s nama ako su pod stresom. Ako nismo mirni i uvijek u žurbi naša djeca će osjećati da nismo pristupačni. "Svijet se žuri i uvijek je u žurbi, ali ono što djeca zapravo trebaju je odrasla osoba koja barem izgleda kao da ima sve vrijeme ovog svijeta, a to je vrlo važna poruka", kaže.

Možda te zanima... 10 stvari koje želim da moja kći zna za nekoliko godina Školarci

6. Znaj da je tvoja kći divlje stvorenje

Postoje dvije faze razvoja i učenja koje djeca prolaze. Faza od rođenja do dvije godine koja se odnosi na osjećaj voljenosti i sigurnosti. Kasnije faza od dvije do pet godina kada istražuju svijet. "Tu smo zabrljali s djevojčicama. Zato je tu spol važan. Dječacima kažemo da istražuju, a malim djevojčicama da budu lijepe, uredne i da rade male slatke stvari. Vaša kći je divlje stvorenje", dodaje. Steve Biddulph objašnjava da djevojčice trebaju divlje trčati u prirodi, osjetiti teksture neravnog tla i biti u blatu, kao što trebaju i dječaci. Dalje kaže da tate imaju osobito dobar utjecaj na djevojčice u ovom području. Izgradnjom te emocionalne otpornosti, one će znati da je svijet također njihov i neće se bojati da izaći u njega. 

Možda te zanima... Ponašaju li se tate drugačije prema kćerima? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.