Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. rujna 2016.

Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo?

djevojčica, ogledalo, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako društveni činitelji mogu imati utjecaj na osjećaje koje dijete, a posebno adolescent, ima prema promjenama koje se zbivaju u njegovom tijelu, kao i na cjelokupnu sliku o sebi, primarni utjecaj na to kako će dijete vidjeti svoje tijelo, ima obitelj. Vrlo je važno djetetu poslati poruku da je u redu učiti i istraživati vlastito tijelo

Odrastanjem i razvojem dijete pored svih drugih karakteristika i značajki, spoznaje i svoje tijelo. Već u prvoj godini života ono ga počinje istraživati, spontano, kroz igru. U dobi od jedne godine ono voli biti golo i može protestirati kada ga se želi odjenuti. Oko treće godine ono pojmu o sebi dodaje spoznaju o tome je li dječak ili djevojčica, izražavajući tako prepoznavanje svog spola. Tijekom kasne predškolske ili rane školske dobi djeca se često skrivaju dok su naga što je izraz srama koji mogu osjećati u ovoj dobi, ali i izraz svijesti o svom tijelu. 

Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine

No, svjesnost o vlastitom tijelu izrazito se povećava ulaskom u adolescentsku dob, odnosno ulaskom u pubertet, otprilike s 12 godina. Nagli rast djeteta u to vrijeme kao i niz promjena, ne samo tjelesnih, usmjerava dijete prema razmatranju sebe i povećanoj svjesnosti o svom tijelu i izgledu. 

Društveni standardi

Dječji rast i sazrijevanje vođen je prvenstveno biološkim naslijeđem. O njemu ovisi visina djeteta, njegova težina, građa tijela i sve druge tjelesne karakteristike. Tako o njemu ovisi i ulazak djeteta u period izrazitih tjelesnih promjena, vrijeme ulaska u pubertet. O biološkom nasljeđu ovisi ne samo dob u kojoj će dijete ući u pubertet nego i brzina kojom će kroz njega proći.

djevojčica ogledalo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dok će nekim adolescentima trebati samo godina i pol do dvije da završe pubertet, nekima će za to biti potrebno znatno dulje vrijeme, čak četiri ili pet godina. Posljedica toga je moguće postojanje velikih razlika u zrelosti među vršnjacima, a što se svakako može odraziti kako na njihove međusobne odnose tako i na sliku i osjećaje koje će mlada osoba imati o sebi.

Nadalje, društveni / kulturološki činitelji također mogu imati utjecaj na osjećaje koje dijete, a posebno adolescent, ima prema promjenama koje se zbivaju u njegovom tijelu, kao i na njegovu cjelokupnu sliku o sebi. To su na primjer količine informacija koje mladi imaju o promjenama koje ih očekuju ili tjelesni izgled koji se u društvu smatra idealnim. Na primjer, poruka koju društvo još uvijek šalje je poželjnost vitkog stasa djevojaka, a upravo suprotno se dešava u pubertetu (djevojke dobivaju masno tkivo i proširuju im se bedra). Stoga  moguća posljedica može biti veće nezadovoljstvo svojim tijelom djevojaka koje ranije sazrijevaju.

Zašto spolni i emocionalni razvoj nekad nisu usklađeni?

Za mladiće ideal o izgledu koji potiče kultura i rezultat sazrijevanja i rasta su usklađeni – povećava se mišićno tkivo i širina ramena. Posljedica toga je moguće veće zadovoljstvo vlastitim tijelom mladića koji ranije sazrijevaju. Većini djevojaka i mladića trebat će određeno vrijeme da prihvate tjelesne promjene a što će za posljedicu  imati veće zadovoljstvo vlastitim tjelesnim izgledom.      

Važnost obitelji za razvoj samopouzdanja

Ali, primarni utjecaj na to kako će dijete vidjeti svoje tijelo i doživljavati sebe, tijekom cijelog odrastanja pa i u periodu intenzivnog razvoja, ovisi o tome kakvo mišljenje dijete već ima o sebi odnosno koliko sebe smatra važnim i vrijednim, ne zbog svojih vanjskih karakteristika, već zbog toga kakvo uistinu je, zbog svog postojanja. A to je podloga koja se dobiva u primarnoj obitelji već vrlo rano u djetinjstvu

Ako je dijete općenito zadovoljno sobom, ako poznaje i prihvaća sebe te ako je smireno u odnosu na sebe ono će vjerojatno i ovaj period proći svjesno iskustva koje ima i živeći ga u potpunosti. Ako dijete nema dobro razvijenu samosvijest ono će vjerojatno teže proći kroz ovaj period svog života. Ako je nesigurno, kritično prema sebi i ima stalni osjećaj krivnje, ti osjećaji vjerojatno će ostati i dalje prisutni, a mogu se i pojačati, ako se djetetov razvoj ne odvija u skladu s očekivanjima okoline i vrijednostima koje društvo podržava. 

curica tinejdžerka pubertet djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Roditelji i klima u kojoj dijete odrasta, pokazala se, kao i u mnogim drugim područjima, značajnim faktorom koji ima utjecaj na to kako će dijete, a posebno adolescent proći kroz taj period svog života i kakvu će sliku imati o sebi.

Istraživanje vlastitog tijela

Za djetetov zdrav razvoj i osjećaj o sebi važno je da roditelji i drugi odrasli ne posramljuju, ne kažnjavanju i ne osuđuju dijete zbog njegove radoznalosti i prirodnog ponašanja – istraživanja vlastitog tijela. Negativan odnos prema djetetovom istraživanju tijela i njegovom spolnom ponašanju (primjerenom dobi), makar i samo vidljivo neodobravanje, mogu negativno utjecati na djetetov doživljaj vlastitog tijela, njegov osjećaj vrijednosti ili kasniji seksualni život. Dijete se može početi sramiti svog tijela ili ne prihvaćati sebe ili neke svoje dijelove.

Ne posramljujte djecu zbog masturbacije!

Važno je, od najranije dobi, djetetu poslati poruku da je u redu učiti i istraživati vlastito tijelo i uživati u njemu te da je njegovo tijelo samo njegovo. Također, važno je podržati dijete da brine o svom tijelu i naučiti ga da voli sve njegove dijelove.  Svi dijelovi tijela jednako su vrijedni, ne postoje oni "dobri" , "loši" ili "prljavi". A svatko je od nas različit i jedinstven i u tom pogledu, svome tijelu i fizičkom izgledu!

Pročitajte što se još zbiva s vašim djetetom u dobi od 12 godina!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.